Son Güncelleme:
Kum saati ve eko turizm
EGE kumsalları zamanın kaybolduğu yerler. Sonsuz maviliğe yayılan düşünceler, beyaz köpükten bir beşikte sallanırken onlara koyabildiğiniz tek sınır ufkun çizgisidir burada. Kumsaldaki seslere kulak vermek, zamanı ele geçirmeye yetmez. Zaten öyle bir niyetiniz de yoktur kumsalda. Çocuk sesleri, anne sesleri, delikanlı sesler, yavru köpek havlaması... Hepsi de ayrı kum saatinin içinden süzülmektedir yavaşlıkla.Derken önünüzden deniz tanrısı Poseidon geçer, İlyada Destanı’ndan fırlamış bir rüzgár sörfçüsü kılığındadır bu sefer. Homeros şahittir; burası herkesten önce deniz tanrısının adası.* * *Kumsal’da ayak izleri birbirine karışır. Gökçeada’nın 1456’da Fatih tarafından Bizans’tan alınması, Balkan harbinde İtalyanların, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlerin ve bir ara da Yunanlıların eline geçtikten sonra Lozan’la Türkiye Cumhuriyeti’ne katılması, 1964’te ve 74’te adanın Rum sakinlerinin buradan gitmesi, kuma yazılmışçasına gerilerde kalmıştır. Kum saatinin bir tarafı dolduysa, ters çevirmeli.Bundan böyle bizi adanın geleceği ilgilendiriyor. Rüzgár sörfüyle denizde süzülen uzun sarı saçlı adam, Bulgar sörf hocası. Barışın turizme katkısı, iyi komşuluk ilişkileri... Adayı son iki yıldır Bulgar sörfçüler keşfetmiş. Etraf Bulgar plakalı araçlarla dolu. Bulgaristan’la turistik yakınlaşmada Karlova ile Gökçeada’nın kardeş belediye olmaları da rol oynamış. Aydıncık Koyu’nda kamping işleten Necdet Şen’e göre bu yakınlaşmada Bulgar göçmeni olan Arkeoloji Müdiresi Doç. Halime Hüryılmaz’ın da etkisi olmuş. Halime Hüryılmaz, adada yeni keşfedilen 5 bin yıl öncesine ait bir höyükte kazı yapıyor. * * *Adanın eski adı İmroz, bereket tanrıçası İmbrasos’tan geliyor. Bereketli Gökçeada, organik tarıma çok müsait. Etrafta sanayi tesisi yok, köylü ilaç kullanmadan üretim yapmaya yatkın. Ve Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle burada AB normlarında ekolojik tarım yapılmaya başlanmış. Son beş yıldır adada zeytin sineği için havadan ilaçlama yapılmıyor. Kaymakamlık adada Ekolojik Tarım Komitesi kurmuş. Önce işe zeytin ve zeytinyağıyla başlanmış, sonra sıra bağlara gelmiş. Ekolojik arıcılık, ekolojik hayvancılık derken Gökçeada bu alanda pilot bölge seçilmiş. On yıldır her yaz gidilen bir Ege adasının öyküsü, aynı zamanda Türkiye’nin de aynı dönemdeki gelişimine ayna tutmakta. Bundan sonrası için burada ekolojik turizm tesislerine ağırlık verilmesi gerekir. Doğa turizmi, çiftlik turizmi gibi yeni eğilimler için mükemmel bir yer. Eko turizmin düzenli yapılaşmayla, tahrip edilmiş kiliselere, evlere ve köylere çekidüzen verilmesiyle de desteklenmesi şart. Poseidon’un adasında bunlar yapılırsa bereket tanrıçası İmbrasos’un tüm cömertliğiyle akar kum saati.