Sağlıklı ve dinç bir yaşam için özellikle sağlıklı beslenmek ve hareket etmek çok önemlidir. Hareketsiz yaşamın getirileri arasında bazı sağlık problemleri de yer alır. Özellikle masa başında çalışan kişilerde kulunç ağrıları ortaya çıkabilir. Kulunç nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kulunç Nedir?Uzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
#KulunçSon zamanlarda kulunç bölgenizde ağrılar yaşıyorsanız, nedeni soğuk havalar olabilir. Kış mevsiminde kas sertleşmelerinin daha çok görüldüğüne dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, “Özellikle kulunç olarak bilinen sırtın üst kaslarını etkileyen soğuk, zaten kasılı halde olan kasın daha da sertleşmesine neden olarak ağrılara yol açıyor” dedi ve bu sorunu yaşayan kişilere önerilerde bulundu.
#Kulunç EgzersizleriFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Doğan, tedavi edilmeyen kulunç ağrılarının ilerleyen dönemlerde boyun fıtığına yol açabileceğini belirterek, bazı tarihçiler tarafından Osmanlı Sultanı Hürrem’in, ölüm nedeni olarak gösterilen kulunç ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini söyledi.
Saatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkMasaj vücudun önemli noktalarına dokunan ve vücudu dinlendiren bir etkinliktir. Birçok kişi de masaj yaptırmaya özen göstermektedir. Çünkü masaj yoğun geçen stresli geçen dönemlerde bizleri rahatlatmakta ve sinirleri gevşeterek iyi hissetmemizi sağlamaktadır. Dünya üzerinde çok çeşitli şekillerde masaj teknikleri insan vücuduna uygulanabilmektedir. Masaj türleri nelerdir, SPA masaj çeşitleri nelerdir, spor masajı kaça ayrılır detayları ile derledik.
Fibromiyalji, kronik kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarını kuru iğneyle tedavi ettiklerini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevil Karagül, "Kasta oluşan sertleşmeler, iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilir" dedi.
#FibromiyaljiGünlük yaşantıdaki hareketsizliğin etkisiyle ve ofis ortamında geçirilen sürelerin uzamasıyla bel ağrısında artış görülmektedir. Genç nüfusun bilgisayar ve cep telefonu meşguliyetinin artmasıyla da uzun süreli sakıncalı pozisyonda kalmaları sonucunda bel ağrısı şikayetinin görülmesi 15-16 yaşlarına kadar düşmüş durumdadır.
#Bel AğrısıTürk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'ndan (TÜMATA) edinilen bilgilere göre, Klasik Türk müziğinin çeşitli makamları ile insan yaşamına yön verdiğine inanılan burçlar arasında bağlantı bulunuyor. Başlıca Türk musikisi makamlarının ilgili olduğu burçlar ve sağlık sorunları üzerindeki etkileri şöyle sıralanıyor...
#AstrolojiSiz okurlarımızdan e-mail yoluyla gelen bel ağrılarıyla ilgili soruların yanıtlarını fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları Dr. Eser Alptekin, Prof. Dr. Cihan Aksoy, Dr. Vildan Çerçi, ağrı uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel ile nöroşirürji uzmanı Doç. Dr. Mehdi Sasani yanıtladı. İşte sorularınız ve yanıtları: