Güncelleme Tarihi:
Masa başında bilgisayar kullanan ve özellikle klimalı ortamlarda çalışan insanların önemli bir bölümünde sırt ve boyun ağrıları oluyor. İlaçlar yardımıyla sorunlarını çözmeye çalışanların atladığı önemli bir ayrıntı ise yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerektiği. Doç. Dr. Levent Köstem sırt ve boyun ağrılarının nedenlerini ve çözüm yollarını anlattı.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Çoğunlukla halk arasında “kulunç hastalığı” olarak da bilinen bu ağrılı duruma, “fibromiyalji sendromu” ya da Türkçe de daha sık kullanılmaya başlayan “kronik yorgunluk sendromu” denilmektedir.
Bu hastalar sabah kalktıklarında genel olarak yorgun kalkarlar, sırtları ağrılıdır ve kollarına yayılan ağrıları olabilir. Bu tip hastalar genellikle iyi uyuyamazlar ve çok hareketsiz, içinde spor olmayan bir yaşam tarzları vardır.
Bazı hastalar boynundan başına yayılan ağrıları mevcuttur ve çoğu hasta “migren oldum ben” diye doktora giderler. Zaman zaman da yıllarca migren adı altında tedavi gören fibrozit ya da kulunç hastaları mevcuttur.
Bu hastaların önemli bir bölümü karşımıza bir torba ilaç ile gelirler ve ağrı kesicilerin önemli bir kısmını kullanmışlardır, hatta doktorun bile tam bilmediği yeni çıkmış birçok ağrı kesiciler ile kas gevşeticilerini bilirler.
Ağrılardan Kurtulmanın Yolları
Hastalığın tedavisinde rol alan en önemli faktör, ilaçtan önce kişinin yaşam tarzını değiştirmesidir. Öncelikle çay kahve gibi uyku kaçırıcıları çok kullanmaması ve alkolden de kaçınılması gerekir. Çünkü en önemli olay hastanın gece iyi uyku uyumasıdır. İyi uyku bu sıkıntıların ortadan kalkmasında önemli bir adımdır.
Bunun yanında günlük yaşama hareket, yürüyüş, yüzme ve diğer aktif sporlardan en az birini katmak gerekir. Spor yapmadan tamamen düzelebilen fibromiyalji hastası görülmemiştir.
Yine karşısında saatler geçirilen bilgisayar doğru koşullarda kullanılmalıdır. Yani masa ve sandalyelerin ergonomik olması gerekir. Oturulan pozisyon da iskelet yapısını bozmayacak nitelikte olmalıdır.
Sigara kullanımı önemli risk faktörlerindendir.Tedavide antienflamatuar ağrı kesiciler ile kas gevşeticiler önemli ilaçlardır. Yine sakinleştirici sedatifler önemli katkılar sağlarlar. Antidepresan ilaçlar inatçı geçmeyen fibromiyalji hastalarında önemli katkı sağlamaktadır.
Fizik Tedavi, Masaj ve Kaplıcalar
Fizik tedavi doğru zamanda ve egzersiz ile birleştirilecek tarzda uygulanıyorsa ciddi anlamda fayda sağlar. Masaj çok sert olmamak kaydı ile hastalara ciddi katkı sağlamaktadır.
Bu tip hastaların tedavisinde kaplıcalar da yarar sağlamaktadır. Ancak kaplıcaya ne zaman gidilecek ve ne yapılacak konusunda uzmandan bilgi almakta fayda olur. Ağrılı enflamatuar dönemde kaplıcaya gidildiği zaman ağrı daha da artabilir.
Başka Hastalıkların Ağrılardaki Rolü
Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel ise sırt ağrısı ile ilgili şu bilgileri verdi:
“İnsanların yaklaşık yüzde 70-85’i, hayatının belli bir döneminde sırt ağrılarından yakınır. Ağrıların çoğu sırt kaslarındaki gerilmeye bağlıdır. Erişkinde 3 aydan uzun süren sırt ağrısı olduğunda ileri tetkik yapılmalıdır.
İleri yaşlarda bu kadar sık ve genellikle ciddi bir hastalığı işaret etmeyen sırt ağrısı, çocuklarda olduğunda genellikle önemli bir hastalığı işaret eder. Bu tip ağrılar omurga kemik tumor, infeksiyon hastalığı, kemik kırıkları gibi ciddi sebeplere bağlı olabilir. Bu nedenle genç ve çocuklar sırt ağrısından yakındığında mutlaka doktora başvurmalıdır.”