Son günlerde gündem olan kuduz vakaları ardından, kudus belirtileri araştırmalarına hız kazandırdı. Aynı zamanda kuduz bulaşıcı mı, nasıl bulaşır sorularının yanıtları merak ediliyor. Kuduz hastalığı geçirmekte olan bir hayvan ile yakın temasta bulunma ya da hayvanın saldırısına uğrayıp yaralanmak, bu hastalığa yakalanmak için yeterli sayılabilmektedir. Peki, kuduz nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir? İşte kuduz tedavisi hakkında bilgiler
#Kuduz HastalığıKuduz ölümcül bir hastalık olarak ön plana çıkar. Özellikle zamanında müdahale edilmemesi ile birlikte ölümcül bir durum ortaya çıkarabilir. Peki, kuduz bulaşıcı mı ve bulaştığını nasıl anlarız? Kuduzun bulaşma yolları ve süresi üzerine tüm detayları derledik.
Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir. Peki, kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz nasıl bulaşır?
#KuduzDernekler, sivil toplum örgütleri sahiplendirme kampanyaları düzenliyor. Belediyeler uzun vadeli eylem planları hazırlıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa yürürlüğe girdi ama hayvan hakları savunucularına göre yapılacak daha çok şey var: “Öncelikle sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılması, kimliklendirilmesi ve mikroçiplenmesi gerekiyor.”
#Köpek5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeyle ilgili CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Yasadaki en önemli başlık kısırlaştırma. Yasada ötenazi olmak zorunda. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabi tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır" ifadelerini kullandı.
#AK PartiÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#GazetehaberiÖn başvuru, yazılı ve parkur sınavlarını geride bırakarak mülakatlara dahil olan bekçi adayları, bekçilik sözlü sınavı sonuçlarının açıklanacağı tarihe odaklandı. Geçtiğimiz haftalarda son aşamaya dahil olanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından herhangi bir açıklama yapılıp yapılmadığını sorguluyor. Peki, bekçilik mülakat sonuçları ne zaman hangi tarihte açıklanacak? İşte, 2019 Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sözlü sınavları hakkında bilgiler.
#Bekçilik Sözlü Sınav SonuçlarıKornea bir organ değil doku. Vefat eden hastanın yakınının izni olmaksızın da alınması ve ihtiyaç duyan hastaya nakledilmesine izin veriyor yasalar. Ancak buna rağmen kornea sağlanmasında sıkıntı çekiliyor. Hatta uzun bekleme listeleri oluşuyor. Bu nedenle bazı merkezler yurtdışından kornea temin ediyorlar. Dünya Göz Hastanesi, 1999’dan bugüne 2 bin kornea ithal etti.