Kuduz belirtileri ve nasıl bulaştığı gündemde yer alan haberlerle öne çıkan konulardan oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada bir tedbir alınması gerektiğinin kuduz vakalarındaki artıştan belli olduğunu ifade etti. Açıklama sonrası kuduz nasıl bulaşır ve kuduz belirtileri nelerdir, soruları gündeme geldi. Enfekte hayvanların tükürüğünden, yani salyasından insanlara yayılan ölümcül bir virüs olan kuduz, genellikle ısırma yoluyla diğer canlılara bulaşıyor. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı hemen her vakada hastalık ciddi sonuçlara neden olurken, hastalıktan korunmak için kuduz aşısı hayati risk taşıyor. Peki, kuduz nedir, nasıl bulaşır? Kuduz aşısı ne zaman yapılır? İşte, kuduz belirtileri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuduz BelirtileriBitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz şüphesi konulan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bu acı haberin ardından kuduz hastalığı ile ilgili bilgiler yeniden araştırılmaya başlandı. Peki, kuduz hastalığı tedavisi var mı, ölümcül mü? Kuduz aşısı ne zaman yaptırılmalı? İşte, en sık rastlanan belirtileri...
#Kuduz HastalığıKuduz aşısı son dönemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Hastalıkla ilgili olarak belirtiler ve erken teşhis oldukça önemli. Kuduza karşı önlem amacıyla uygulanan aşılar da ciddi derecede koruma sağlıyor. Peki kuduz aşısı ne zaman yapılır, ne kadar süre korur? İşte kuduz aşısı uygulaması hakkında bilgiler
#Kuduz Aşısı Ne Zaman YapılırKuduz hastalığı, son dönemdeki vakalarla gündemde yer alan konular arasında. Uzmanlar hastalığın belirtilerine karşı ve erken teşhise dikkat çekiyor. Kuduza karşı önlem olarak uygulanan aşılar da önemli derecede koruma sağlıyor. Peki Kuduz aşısı ne zaman yapılmalı, nasıl yapılır? İşte kuduz aşısının koruma süresi
#Kuduz Aşısı Ne ZamanKuduz aşısı günümüzde koldan ve 4 doz şeklinde yapılmaktadır. Eğer önceden kuduz aşısı olmuşsanız bu doz 2 doza kadar düşebilir. Kuduz hastalığı ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığınız gün mutlaka aşı olmanız gerekir. Belirtilerin ortaya çıkması ise ortalama olarak 72 saat içinde olur. Kuduz aşısının nasıl ve nereye yapıldığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Kuduz AşısıBir yarasa ya da köpek ısırdığı zaman virüse maruz olunduğunda kuduz olmak ile karşı karşıya kalınır. Bu konuda kuduz aşısı hem güvenlidir hem de önleyicidir. Tarihin en önemli buluşları arasında yer alır. Peki, kuduz aşısını kim buldu ve icat etti? Kuduz aşısı ne zaman bulundu? İşte bu konu hakkında bilgiler.
#Kuduz Aşısını Kim Buldu Ve İcat Etti?Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar Taylan5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, köpeğin saldırısına uğrayan ve kuduz teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden mimar Lütfü Seray'ın (28) yakınları yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hayatını kaybeden mimarın ağabeyi Kenan Seray, kardeşine köpek ısırmasından 20 gün sonra kuduz teşhisi konulduğunu ve geç müdahalenin ölüme yol açtığını iddia etti.
#KuduzAlex Messenger, henüz çocuk denecek bir yaşta hayatını değiştiren bir tecrübe yaşadı. Çıktığı doğa gezisinde bir boz ayının saldırısına uğrayan Messenger, hayatta kalmayı başardı. Peki ama nasıl? İşte film gibi bir hikâye...
#Alex MessengerTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremSağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler aldı. Kahramanmaraş merkezli yaklaşık 13,5 milyon kişiyi etkileyen, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından çalışmalar ekipler tarafından devam ederken; Sağlık Bakanı Koca bölgeye kuduz ve tetanos aşısının sevk edildiğini ifade etti. Aşıyla önlenmesi mümkün olan tetanos, doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. İnsanlara çoğunlukla hasta hayvanın derin ısırık ve tırmalaması sonucu bulaşan kuduzu önlemek için kuduz riski taşıyan temas durumlarında olanlara aşı uygulanır. Peki, Kuduz ve tetanos aşısı ne zaman yapılır, ne kadar süre korur? İşte, ayrıntılar.
#Sağlık BakanlığıSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#DepremArabamız yoksa ve hayvanımızla bir yere gitmek niyetindeysek hep birtakım kurallara uymamız gerekiyor. Kutu, kafes, ağızlık, tasma; sertifika, karne, izin belgeleri... Ama yine de hiçbiri birlikte gezmemize engel değil. Araştırdık, neye binerken ne lazım, bir rehber hazırladık.
#Evcil HayvanlarTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 2022’nin son aylarında gündeme gelen insan kuduz aşısı sıkıntısı ile ilgili, "Ülkemizde evcil hayvanlardaki kuduz probleminin çözülememesi yüzünden, Türkiye’de yılda yüzbinlerce insana temas sonrası tedbir (profilaksi) amaçlı kuduz aşısı yapılmak zorunda kalınıyor. Bu da ciddi bir kaynak israfına yol açıyor" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKonyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, sokak hayvanları meselesinin suistimale ve yanlış uygulamalara çok açık bir konu olduğunu belirterek, “Birtakım kişilerin hayvanları büyük araçlara doldurup bakımevimizin çevresine ve Akdeniz Üniversitesi kampüsüne bıraktıklarını üzülerek öğreniyoruz” dedi. Esen, bu konudaki cezaların da caydırıcı olmadığını vurguladı.
#Hayvanlarİzmit'te evinin önündeki durakta arkadaşını bekleyen Duygu Yaren Dönmez (24), 7-8 köpeğin saldırısına uğradı. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Dönmez, bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Bu bende bir travma oldu. İşe giderken bile babamı veya annemi bekliyorum. Yolda yürürken köpek havlaması duyunca elim ayağım boşalıyor" dedi.
#KöpekVeba gibi, kolera gibi artık bitmiş bir hastalık olduğunu düşünüyordum kuduzun da. Yanılmışım! 21. yüzyılda henüz 10 yaşındaki bir çocuğun kuduz tanısı ile hastanede yoğun bakımda olduğu gerçeği ile de yüzleştik. Bitlis’in Göldüzü köyünde biri 9 diğeri 10 yaşında iki çocuk, sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Çocuklardan biri iyi ama 10 yaşındaki Mustafa’nın kuduz testi pozitif çıktı, yoğun bakımda, ‘uyutuluyor’. Kahreden olayın ardından sokak köpekleri özelindeki tartışma da alevlendi. Bir grup, köpek saldırısı ve köpekten kaçarken araç çarpması sonucu ölümlere kuduzun da eklendiğine dikkat çekerken, diğer grup hayvanları öldürmenin çare olmadığını savunuyor.
#Sokak HayvanlarıKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarTürkiye bugün iki farklı şiddet olayını konuşuyor. İlki, Gaziantep’ten... 4 yaşındaki Asiye Ateş oturduğu sitenin bahçesinde pitbull cinsi 2 köpeğin saldırısına uğradı, ağır yaralandı. Küçük kızın başına gelenler ise hayvan hakları savunucuları ile hayvanseverleri karşı karşıya getirdi. Öte yandan gündemde 11 yaşındaki öğrencisini tekme tokat döven ‘cani’ öğretmen ve o şiddete şahit olduğu halde hiçbir şey yapmayan meslektaşı var. Çocuğu o cehennemden kurtaran ise yine bir öğretmendi. 1 olay, 3 farklı öğretmen profili... Her iki konuyu da detayları ile mercek altına aldım.
#ŞiddetSağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda 2022 bütçe görüşmelerinde, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi üzerine milletvekillerine bilgi verdi. Bakan Koca, Türkiye'de ilaç sıkıntısı yaşanmadığını belirterek, "'Türkiye'de ilaç bulunamıyor’ haberlerinin somut gerçekle ilgisi yoktur. Somut gerçek ‘Türkiye'ye pahalı ilaç satmaya çalışıyoruz ama satamıyoruz’ feryadıdır. Hastamızı dermansız bırakmayız ama milletimizin emaneti olan kaynağı da küresel fırsatçılara peşkeş çekmeyiz” ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaEskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı 200 nüfuslu Çavlum Mahallesi'nde kuduz olduğu tespit edilen bir köpek silahla vurularak öldürüldü. Hayvanın temas ettiği 5'i sahipli 17 köpek ise kuduz şüphesiyle uyutulup kireçlendikten sonra gömüldü. 27 köpeğe kuduz aşısı yapılırken, mahalleye hayvan giriş ve çıkışı da yasaklandı.
#Kuduz