Antik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLTrabzon'un Düzköy ilçesi Çayırbağı Mahallesi Koskarlı mevkisinde bir mağarada milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve obsidyenden (magmatik kaya) yapılma taş aletler bulundu. İnceleme yapıldıktan sonra aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi.
#TrabzonTrabzon'un Düzköy ilçesi Çayırbağı Mahallesi Koskarlı mevkisinde bir mağarada milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve obsidyenden (magmatik kaya) yapılma taş aletler bulundu. İnceleme yapıldıktan sonra aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi.
#TrabzonİZMİR’de yapılmak istenen iş merkezi temelinde, Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) kalıntısı olduğu belirlendi. Ancak kalıntıların korunması için herhangi bir çalışma yapılmadı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, hazırladığı proje ile 3 yıl boyunca su içerisinde kalan ve yosun tutan tarihi kalıntıları, Antik Yunan ve Roma pazarı ile şehir merkezinin kalıntılarının bulunduğu Basmane semtindeki açık hava müzesi Agora gibi sergileyecek. Küçük bir alan da camla kapatılacak.
#HaberKörler Ülkesi olarak bilinen Khalkedon (Kadıköy) gözlerini açmaya başladı. 2018 Mayıs ayında Marmaray projesi kapsamında İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazılarında, Khalkedon antik kentine ait çok önemli mimari kalıntılar, mezarlar, küçük buluntular ve 6 bine yakın sikke bulundu. T planlı, 4 adet nişi bulunan bir başka yapının ise anıtmezar olduğu düşünülüyor.
#KadıköyTarihi Haydarpaşa Garı’nın peronlarında rayların iyileştirmesi çalışmaları sırasında Khalkedon (Kadıköy) şehrine ait sur duvarları veya antik limanın mendireği bulundu. 3 metre genişliğinde ve yaklaşık 4 metre derinliğindeki duvarın özgün yapısı ve kesme taşlarla örülü olması bu iki ihtimali güçlendiriyor. Duvarın ucu bucağı ise henüz belli değil. Kazılar 20 arkeolog ve 400 işçi ile yürütülüyor.
#Gazetehaberleriİzmir’den bildiriyorum ama Alaçatı’nın beach’lerinden ya da Çeşme’nin kulüplerinden değil, Milattan Önce 1000’inci yılda kurulmuş bir antik kentten... Büyük İskender’in rüyasına giren tanrıçaların “Burada yaşayanlar 4 kat daha mutlu olacak” dediği bugünkü İzmir’in ilk temellerinin atıldığı yer. Üzerine Osmanlı ve Cumhuriyet’in geldiği, farklı dönemlerin aynı anda izlendiği bir açık hava müzesi... Demirören Grubu ve Total’in 11 yıldır desteklediği kazı alanını Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdim.
#Smyrna Antik KentiGiza’daki Keops Piramidi’nde keşfedilen iki gizli odanın kesin yeri belirlenmeye çalışılıyor. Bilim insanları, Mısır’ın Giza şehrindeki Keops Piramidi’nde geçtiğimiz yıl keşfedilen iki yeni odayı ortaya çıkarmanın eşiğine geldi. İleri teknoloji içeren yöntemler kullanan uzmanlar, 4 bin 500 yıllık yapıdaki bu gizemli boşlukların kesin yerlerini belirlemeye çalışıyor.
#Mısır PramitleriProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı TarihiTARİHİ İstanbul Surlarının dibinde yer alan Fatih Yedikule bostanlarına yapılması planlanan park projesi içindeki süs havuzu yapımı için geçtiğimiz günlerde kepçe vuruldu. Ancak kazı izni ve müze arkelogu olmadan kazıların yapıldığı itirazları üzerine de havuz inşaatı durdu.
Avrasya Tüp Geçiş Tüneli Projesi için kazılar tarihi yarımadanın içinde Bizans dönemine ait Bukaleon Sarayı’nın hemen yakınında başlayacak. Tarihçiler, kazıların titizlikle yapılması konusunda uyarıda bulunarak, “Kazılarda neler çıkacağını tahmin edemeyiz. Maramaray’da olduğu gibi birçok sürprizle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunuyor.
Amerikan Ulusal Havcılık ve Uzay Dairesi NASA, sadece Amerikan üniversitelerinin hazırladığı projelerin yarışabildiği komiteye ilk kez bir Türk bilimadamını hakem olarak tayin etti. Daha önce bilim dünyasının en saygın ödüllerinden Henry Ford’a layık görülen İTÜ Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Maktav, ‘Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri’ konulu 62 projeyi 17’si Amerikalı, 20 bilimadamından biri olarak değerlendirdi ve 10 milyon dolarlık ödülün dağıtılacağı 10 projenin seçimine katıldı