Dünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriAntalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşDeprem bölgesindeki molozların bir kısmı Hatay’daki Mileyha Sulak Alanı’na döküldü! Daha pek çok önemli doğa alanımız, moloz tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum onlarca canlı ve bitki türünün neslini tehlikeye atıyor.
#Mileyha Sulak Alanıİç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#SeyahatOnlar dağda bayırda hayvanlarla iç içe yaşıyor, doğaya bakıp hayatlarına yön veriyor ve onun takvimini kullanıyorlar. Toplum içinde meslekleri vasıfsızlıkla eş görülse de aslında çoğu kişinin bilmediğini biliyor, görmediğini görüyor ve yüzyıllar öncesinin doğa kültürünü günümüze taşıyorlar. Çobanlık mesleğinin önemini uzmanlardan, mutluluğunu yapanlardan dinledik.
#Yücek SönmezGüzel haber 2021’in son günlerinde geldi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 100 canlı için tür koruma eylem planı tamamlandı. İzmir’in akzambağından Şanlıurfa’nın çizgili sırtlan ve kelaynaklarına, Trakya’nın kırmızı karıncalarından Afyonkarahisar’da Eber sarısına birçok bitki ve hayvan türü koruma altına alındı.
#Nadir CanlıTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’ uygulamasında Ankara’dan toplam 2 bin 772 tür hayvan ve bitki kaydedildi. Ankara’da daha önce kaydedilmemiş 27 yeni tür tespit edildi. Nesli tükenme tehditi bulunanlar için en büyük tehdit ise kirlilik.
#Murat YILMAZNallıhan Ankara’nın bir ilçesi; adını pek az duymuş olabilirsiniz ama hiç de öyle sıradan bir yer değil. Hatta dünyanın en özel yerlerinden. Onu bu denli özel kılansa kireçtaşı, jips, marn ve killi topraklardan oluşan tepeleri. Aynı zamanda rengârenk görünen bu tepeler insana başka bir gezegende olduğu hissini veriyor. İşte benim içimi de kıpır kıpır yapan bu renkli tepeler. Ama bölgede bundan çok daha fazlası var.
#HürriyetYangınlar, seller, kuraklık, müsilaj derken hepimizi aldı bir kaygı hali... Ama yaşadığımız endişelerden uzaklaşmanın, iyileşmenin en iyi yolu da yine kendimizi doğanın kollarına bırakmak... Şehrin hengâmesinden uzaklaşıp günübirlik de olsa mavi ve yeşille buluşmak bütün havamızı değiştiriyor. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, tabiatta vakit geçirmenin tansiyonumuzu bile düşürdüğünü söylüyor. Hürriyet Seyahat’in 6 gezgini, 6 farklı şehirden doğaya kaçış önerilerini paylaştı. İster eşsiz manzaralara karşı kamp kurun, ister parkta çimlere uzanıp kuş cıvıltılarını dinleyerek huzur bulun...
#GazetehaberleriKimi yiyecek aramak için ormandan çıkıp Kars’a gidiyor, kimi ‘göç ediyorum’ diye 18 ülke geziyor. Halkalama, uydu vericisi takılması gibi çalışmalar sayesinde artık birçok türün göç stratejisini, konaklama, kışı geçirme alanlarını, kaç yıl yaşadıklarını ve üreme süreçlerini biliyoruz. Üstelik bunu havada, karada ve suda yapabiliyor, onları yatak odalarına kadar takip edebiliyoruz. Pandemi nedeniyle biz gezemiyoruz belki ama başka canlıların yerkürenin tadını çıkardığını bilmek sevindirici. Siz hangisinin rotasını tercih ederdiniz?
#GazetehaberleriESKİŞEHİR’de, zehirlendiği tespit edilen ve nesli tükenme tehlikesinde olan küçük akbaba, hayvanat bahçesinde tedavi edilerek yeniden doğaya salındı. Üzerinde verici cihazı bulunan küçük akbabanın Türkiye’ye, geçen mayıs ayında Afrika’dan yaklaşık 5 bin kilometre uçarak geldiği tespit edilirken, doğaya salındıktan sonra uydu üzerinden takiple yeniden yuvalanma ile beslenme bölgesine ulaştığı anlaşıldı.
#EskişehirDünya genelinde uçurumun kenarındalar. Ama Türkiye’de onlar için durum farklı. Burası onların adeta son sığınağı... Avrupa’nın en kalabalık akbaba nüfusunun yaşadığı Ankara Beypazarı’nda 90 yuva izleniyor ve korunuyor. Yüzde 80’e yakın bir üreme başarısı sağlayan küçük akbabalar bu yıl da Türkiye’den yeni çocuklarla birlikte mutlu ayrılacak.
#Yücel Sönmez- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#Gazetehaberleri300 milyon dolara mal olan Obruk Barajı, Türkiye’nin gizli bir biyolojik zenginlik alanı olarak dikkat çekiyor.Obruk’ta yaklaşık 20 familyadan 110’a yakın kuş türü tespit edildi.30 bin bireye yakın kışlayan kuş popülasyonuna sahip Obruk Barajı aynı zamanda baharda üreyen kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de en çok kış kuşu popülasyonuna sahip 17. sulak alan olan Obruk’ta akkuyruklu kartal, kara ve küçük akbaba ile şah kartalı gibi nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kuş türleri de bulunuyor.Doğal güzelliğiyle de fotoğraf tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alacak olan Obruk, kurulması planlanan doğa parkuruyla birlikte turizme de katma değer sunacak.
#Enerji ÜretimiSırtında uydu vericisiyle dünyayı dolaşan, gittiği yerden uzmanlara dakika başı mesaj atan küçük akbabalarımız var. Bazen Everest Dağı’ndan daha yüksekte uçuyor, saatte 60 km hızın üzerine çıkıyor, ülke ülke dolaşıyorlar. Yiyip içtikleri onların olsun, uydu vericisi takılmasındaki amaç, gezip gördüklerini uzmanlara anlatmaları. Zira onların hayatı, uzmanlara gönderdikleri bilgilere bağlı.
#Everest DağıUlaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, 45 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Kanal İstanbul için ÇED başvuru dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi. 348 sayfadan oluşan dosyaya göre Küçükçekmece Sazlıdere-Durusu koridorunda yer alacak proje, orman, tarım, hazine, vakıf, şahıs arazileri ile tarihi ve doğal sit alanları, cami, türbeleri etkileyecek.
#Gazetehaberleri