Sabahları güne bir cappuccino veya cortado’yla başlamayı seviyorum. Benim için yanında dışı çıtır ve hafif karamelize, suböreği gibi bol katmanlı, mis gibi tereyağı kokan bir kruvasanın yerini hiçbir şey tutmaz. Gelin görün ki bunu başarmak kolay değil.
#KruvasanKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirYeni yıl gecesi gülüp eğlenecek ve bol bol yiyeceğiz. Ben o görkemli masayı toplarken artakalanların hiçbirini atmıyorum, kruvasandan avokadolu-yumurtalı ekmeklere çok lezzetli kahvaltılıklara çeviriyorum. “Akşam çok yedim, daha hafif bir şey yapayım” diyenler için mideyi yormayan önerilerim de var...
#YılbaşıÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Türkiye'de 15 yıldır yaşayan ve eşi Türk olan, iki uluslararası otelin Napolili baş aşçısı, Türk mutfağının yurt dışında tanınmasının, ülkede son beş yılda gastronomi eğitimlerinin artması ile başarıya ulaştığını belirtti. Şef Giovanni Terracciano, "Türk mutfağı çok seviliyor. Önceden kruvasan arardı yabancılar, şimdi döner istiyor. Geçenlerde bir haber okudum. İtalyanlar böreğe ilgi gösteriyorlarmış, böreği çok seviyorlar" dedi.
#Giovanni TerraccianoYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlarİngilizler "Beş çayı" diyor. İkindi akşama doğru devrilirken, porselen fincanlarda çay içip yanında kurabiye, pasta yiyerek açlıklarını yatıştırıyorlar. Çayın kökeni aslında Çin kültürüne dayanıyor. Büyük Britanyalılar’ın Çin’e gitmeden önce ne çaydan haberleri varmış ne de porselenden. Oraya varınca öğrenmiş ve Avrupa’ya taşımışlar. Porselenleri de yanlarında getirmeyi ihmal etmemişler tabii. Çay içmek bizim için de sosyal bir tören.