Güncelleme Tarihi:
Yılbaşı gecesi şaşaalı sofralara oturuyorsak ertesi sabahki kahvaltımız da yılın ilk gününe yaraşır olmalı. Bizim kültürümüzde artakalanları değerlendirmek önemli. Dolayısıyla kahvaltıyı da önceki geceden kalanlarla bezemeli. Ama o artakalanları olduğu gibi sofraya getirecek değiliz. Dolaba bir göz atalım, peynir tabağında neler duruyor? Dondurucuda milföy kalmış mı? Evetse, hemen milföyleri çıkarıp biraz yumuşamasını bekleyin. İki çapraz ucundan bıçakla ikiye kesip üçgenler elde edelim. Kalan peynirleri bir araya getirip ezelim. Milföylerin üzerine peynir karışımını pay edelim, şarküteri tabağından artakalmışsa birer dilim füme hindi veya et yerleştirelim. Sonra kruvasan biçiminde yuvarlayarak sarıp üzerine yumurta sarısı sürerek fırına atalım. 200 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakikada hazır.
Yılbaşı sofrasında pek yenmese de alışkanlık olarak mutlaka ekmek olur. Ekmeğiniz ekşi mayalıysa ne âlâ... Ekşi mayalı ekmekler en iyi tavada kızarır. Kişi sayısı kadar ekmek dilimini zeytinyağıyla yağlanmış tavaya koyup kızartın. Ekmekler biraz ısınıp altı çıtırlaşmaya başlayınca üzerine biraz
daha zeytinyağı gezdirip çevirin ve öbür yüzünü de çıtırdatın. Bu sırada avokadolar çok olgunsa ezin, değillerse her dilim için yarım avokadoyu dilimleyip ekmeklerin üzerine yerleştirin.
Ekşi maya ekmek en iyi tavada kızarır. Isınıp çıtırlaşınca üzerine zeytinyağı gezdirip çevirin.
Başka büyükçe bir tavada kişi sayısı kadar yumurtayı kırıp sarıları patlatmadan pişirin. Bir spatulayla her bir yumurtanın beyazını kendi etrafında biraz toparlayın ki tavadan tek tek almak kolay olsun. Hızlıca sarıların üzerini birer dilim füme etle örtebilir, sonra da üzerlerine peynir çeşitlerinden serpiştirebiliriz. Benim tercihim, varsa beyazpeynir, kaşar ve tuzlu bir tulum olur. Tavanın ağzını bir kapakla örtüp kısık ateşte peynirler eriyene kadar pişirin. Fazla tutarsanız sarısı pişer, başında durup kontrol edin. Hazır olan çıtır avokadolu ekmeklerin üzerine yumurtaları yerleştirin. Bu işlem sırasında yumurta sarılarını patlatmamaya dikkat! Tuz-karabiber çekip yanına birkaç zeytin de koydunuz mu tamamdır.
“Akşam çok yedim, daha hafif bir şey yapayım” diyenleri de unutmadım. Yulaf ezmesini rondoda un haline getiriyorum. Sonra biraz süt ve tuzla çırparak boza kıvamlı bir harç hazırlıyorum. Tavaya hiç yağ sürmeden döküp pişiriyorum. Pişen lavaşı kenara alıyorum. Onlar orada beklerken iki yumurtayı çırpıp içine rendelenmiş peynir veya önceki geceden kalmış hindi etlerini didikleyip karıştırıyorum. Bunu tereyağlı tavada omlet gibi pişiriyorum. Altı pişip üst kısmı henüz ıslakken lavaşı üzerine yerleştiriyorum. Omlet katılaştıkça üzerindeki lavaşla bütünleşecek. Spatulayla ters çevirip, yarısına yine biraz tuzlu peynir rendesi serpip kalan yarısını üzerine katlıyorum. Alt kısmı kızarınca diğer yüzünü çevirip kısa süre daha pişirin, hazır. İçine sürmelik peynir, avokado veya füme etler de koyabilirsiniz. Sizler için hindiyi veya tavuğu değerlendirebileceğiniz ekmekli, nefis bir tarifim daha var.
EKMEKLİ HİNDİ BÖREĞİ (3-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ Bir kâse didiklenmiş hindi eti (tavuk da kullanabilirsiniz) ◊ 2 büyük dilim ekmek
◊ 2 yumurta
◊ 1 bardak süt
◊ 3-4 dal maydanoz (veya elinizde kalan sotelenmiş sebzeler)
◊ Zeytinyağı
◊ Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Süt ve yumurtaları çırpın. İçine çok küçük küpler halinde doğranmış ekmekleri, kıyılmış maydanozu koyup karıştırın. Hindi etleri, tuz ve karabiberi de ekleyin.
◊ Tavaya zeytinyağı gezdirin ve yağı ısıtın. Harcı üzerine yayın, spatula yardımıyla bastırarak üstünü düzleştirin. Kısık ateşte, ağzı kapalı, iki tarafı kızarana kadar pişirin.