Vücut kaslarının metabolik faaliyetlerinin yarattığı kimyasal atık, kreatin olarak bilinir. Kreatin, kaslar için enerji üretimine yardımcı olan önemli bir kimyasal moleküldür. Vücudumuzdaki ana kreatinin kaynağıdır. Vücuttaki kreatinin yaklaşık% 2'si her gün kreatinine dönüştürülür ve atılmak üzere böbreklere taşınır. Böbrekler, kreatininin çoğunu idrar yoluyla yok etme işlevi görür. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa kanda kreatinin düzeyi yükselir. Çok fazla protein tüketmek kan kreatinin düzeyini artırabilir.
#KreatininBöbrek hastalıklarında, hastalarda değişik belirti ve bulgular gözlenir. Hastaların kanlı idrar, yan ağrısı, idrar miktarında azalma, gece idrara çıkma ya da bacaklarda şişlik, tansiyon yükselmesi gibi şikayetleri olabilir. Çoğu hastanın ise hiçbir şikayeti olmayabilir. Başka sebeple ya da kontrol amaçlı yapılan kan tahlilleri sırasında serum kreatinin düzeyinde yükseklik tespit edilebilir.
#BöbrekEGFR değeri kan tahlilleri yapılarak ölçülen bir değerdir. Bu testin yapılmasında ve değerin belirlenmesinde asıl rol ise böbrek rahatsızlıklarına dayanmaktadır. Yani EGFR değerleri kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkması sonucunda yapılan bir testtir. Bu değerin yüksek ya da düşük çıkması bireylerde ciddi sonuçları da ortaya çıkarabilir. Yazımızda EGFR değerinin ne olduğu, ne olması gerektiği ve değer aralıkları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#EGFR Nedirİnsanlarda farklı bölgelerde görülebilen pek çok hastalık bulunabilir. Bunlardan birisi de amiloidoz olmaktadır. Amiloidoz bazı kişilerde görülebilmekte ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Bu sebeple belirtilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, Amiloidoz nedir? Belirtileri nelerdir? Amiloidoz neden olur? Teşhisi ve tanısı ile birlikte amiloidoz hakkında detayları derledik.
#SözlükKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiGlomerüller, böbreklerdeki kılcal damarlardan (küçük kan damarları) oluşan filtreleme birimleridir. Kanı süzerler, kandaki atıkları ve fazla sıvıyı temizlerler. Glomerülonefrit aniden başladığında buna akut glomerülonefrit denir. Peki, Glomerülonefrit nedir tüm detayları ile derledik.
#Glomerülonefritİnsanlar için sağlıklı olmak çok önemlidir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de önemlidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Böbrek yetmezliği durumunda ise hastaların diyalize girmesi gerekebilir. Diyaliz nedir ve çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Diyaliz Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?