6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırKaradeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#AmasyaTüm dünyada ziyaretçi rekorları kıran ünlü “Tutankhamun Çocuk Kral’ın Hazineleri” sergisi UNIQ Expo İstanbul’da Prof. Dr. İlber Ortaylı sözcülüğünde açıldığı ocak ayından bu yana meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. 3300 yıl önce henüz 9 yaşında tahta geçen ve 19 yaşında esrarengiz biçimde ölen firavun Tutankhamun’un, mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları gibi paha biçilemez 400’ün üzerinde eserin birebir replikalarının yer aldığı sergi, açıldığı günden bugüne 25 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Antik Mısır, sanat tarihi ve arkeoloji meraklıları ile aileler, çocuklar ve gençleri UNIQ Expo İstanbul’da 1500 metrekarelik alana yayılan dev bir sergiyle etkisine alan Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi gösterilen yoğun ilgi nedeniyle mayıs ayı sonuna kadar ziyarete açık kalacak. Ayrıca Ramazan ayı boyunca sergiyi ziyaret etmek isteyen öğrencilere sergi girişinde %15 indirim uygulanacak.
#Sponsorlu İçerikMısır gerek Kızıldeniz’in muhteşem sualtıyla gerekse binlerce yıllık piramitleri ve tapınaklarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ülke. Bunda anlaşalım... Arap coğrafyasında daha önceki seyahatlerimden bildiğim üzere bu yolculuğun kolay geçmeyeceği belliydi. Vize sürecinde başladı ve katlanarak gitti. İki sırt çantalı kadın, tursuz ve arabasız Mısır’da ne yaptık? Zor muydu? Kesinlikle evet. Bu yazı biz gezginlerin nelerle karşılaşabileceğini anlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir rehber niteliğinde yazıldı...
#MısırŞubat ayının tam ortasında, kışa inat sevginin sıcaklığını anımsamak benim çok sevdiğim bir gelenek. 14 Şubat’ı romantik bir ilişkinin gerekliliğinin ötesinde önce kendimizi, sonra sevdiklerimizi hatırladığımız bir gün olarak görmeyi tercih ediyorum. Bugün de seven kalplere, yurtdışında bu özel günü unutulmaz anılarla süsleyebilecekleri otel önerileri hazırladım. Farklı coğrafyalardan adresleri sizlerle paylaşmak isterim.
#Seyahat3 bin 300 yıllık Antik Mısır gizemlerine doğru heyecanlı bir yolculuk vaat eden ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’a geliyor. ‘Altın Kral’ olarak da anılan Tutankhamun’un mezarında bulunan paha biçilmez eserler, Ocak 2023’te UniqExpo’da İstanbullularla buluşacak.
# Antik MısırMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#Hürriyetİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#HürriyetMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırGeçen ay size Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi’nin ihtişamlı taşınma töreni nedeniyle ‘firavunların izinde Mısır’ı anlatmıştım. Pandemi sürecinde yazdığım 12 kitabın yorgunluğunu atmak ve bayram tatilini geçirmek için arayışlarım sırasında Mısır çıktı karşıma yine. Ben de rotamı, sezonu hiç bitmeyen, deniz suyu sıcaklığı 23 derecenin altına düşmeyen Kızıldeniz’e çevirdim. Önce popüler olan Şarm El-Şeyh’e, sonra Kızıldeniz Eyaleti’nin merkezi olan Hurgada’ya gittim.
#YazarFiravunlara, piramitlere ve daha birçok arkeolojik zenginliğe sahip Mısır'dan geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'Firavunların Geçit Töreni'nde sonra bir flaş haber daha geldi. Ülkede son yılların en önemli arkeolojik keşfi yapıldı ve 3 bin yıllık hazine ortaya çıkarıldı.
#MısırÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırTom Patterson, Mısır'da tatildeyken kusmaya başladığında gıda zehirlenmesi olduğunu sanmıştı. Ama antibiyotiğe dirençli bir bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktığında ancak karısının kararlılığı ve yeni bir tedavi yöntemiyle kurtulabilecekti.
#AntibiyotikAntik dünyanın ağırlık merkezlerinden Luxor, Nil Nehri’nin kıyısına kurulu bir açık hava müzesi ve eşsiz bir zaman tüneli. Luxor’da Karnak ve Luxor tapınaklarının dışında çok büyük bir alanda bir tapınak bölgesi bulundu. Krallar Vadisi yolu üzerinde bulunan bu bölgede çalışmalar devam ediyor. Burada devasa büyüklükte sütunlar ve heykeller yer alıyor.
#VodafoneNe tuhaf! Nil kıyısındaki bu küçük ve yoksul kentte, bir zamanlar bilinen dünyanın en gelişmiş uygarlığının kök saldığı bu eşsiz coğrafyada, bir Anadolu türküsü düşüyor aklıma. Niksar’ın fidanlarından söz eden o türküden yalnızca şu nakaratı anımsıyorum : “Koyverin gidenleri”. Kimdi acaba bu gidenler? Gidip de dönmeyenler. Bizi terk eden sevgililer miydi? Yollarımızın ayrıldığı dostlar mı yoksa? Ya da, hiç biri değil de, ölüler mi? Ne bir ses ne bir nefes vermeyen ölüler.
#PutMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırSabah çok erken, gün doğumuyla birlikte koyuldum yola. Güneş fazla yakmaya başlamadan ‘Krallar Vadisi’ olarak bilinen, firavun mezarlarıyla dolu bölgeye ulaşmalıydım. Günü birliğine kiraladığım külüstür taksi, delikanlı şoförün yönetiminde, beklenmedik bir hızla Nil’in sağ kıyısı boyunca, ırmağın akışına ters yönde ilerliyordu. İlerlerken de boş yolda, hiçbir neden yokken, düğün alayındaymışız gibi korna çalıp duruyordu. Belki düğün alayında değildik ama kabir ziyaretine çıktığımız, bunca yolu görkemli piramitlerin aksine firavunların gizli kalmış izlerini sürmek amacıyla teptiğimiz kesindi.
#Mısır