Türkiye'nin 2'inci büyük kalesi olan Tokat'ın Niksar ilçesindeki kalede, Roma dönemine ait iki ayrı gizli tünel bulundu. Bunlardan birinin, kral kızlarının Çanakçı deresi bölgesinde bulunan hamama geçiş yapmakta kullandıkları tünel olduğu ileri sürüldü. 6.2 kilometre uzunluğundaki surlarıyla Diyarbakır'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük kalesi olan Niksar kalesinde, Belediye tarafından yapılan çalışmalar sonrası iki ayrı gizli tünel bulundu. Kalenin güney ve kuzey cephesinde bulunan ve yaklaşık 100 metre uzunluğundaki gizli tünellerde çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar kapsamında tünellerin içerisinde bulunan toprak yığınları dışarıya çıkarıldı. Ancak daha sonra kazı izninin sonlanması ve elaman eksikliğinden dolayı çalışmalar sona erdi. Kuzey cephesine bakan 100 metre uzunluğundaki tünelin, kral kızlarının kaleden aşağıda bulunan Roma hamamına inmek için kullandıkları tünel olduğu ileri sürüldü. Mustafa TURAPOĞLU-Fatih YILMAZ-DHA
#Kral KazıBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıKırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#Arkeolojiİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#Tartessos18 Eylül 2023’te Riyad’da yapılan toplantıda UNECSO Dünya Mirası Listesi’ne girerek Ankara’nın listedeki ilk miras alanı olan Gordion için tanıtım çalışmaları sürüyor. Gordion Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Koç, “Ankara tam olarak bilmiyor. Önce Ankara’ya tanıtacağız. Biz kendi tarihi değerlerimizi bilmediğimiz sürece başkasına da anlatamayız ve tanıtamayız” dedi.
#UNECSO Dünya Mirası ListesiAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertTürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaBolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP'den kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Tanju Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda disiplin kuruluna sevk edilişine ilişkin, "Başkaldırıyorum" dedi. Özcan ayrıca "Beklemediğim bir şey değil. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a diktatör diyor ama kendisi de koltuğu bırakmıyor. Değişim ve adalet için 3 Temmuz’da Bolu Meydanı’ndan Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne yürüyeceğim” dedi.
#CHPEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayGezilecek görülecek pek çok tarihi antik kentler bulunmaktadır. Bu tarihi antik kentlerden birisi de Sardes antik kentidir. Sardes antik kenti ülkemizde en çok ziyaret edilen, tarihi ise antik çağa kadar uzanan tarihi kentlerden birisidir. Sardes antik kenti özelikle yaz mevsiminde bir hayli fazla ziyaretçi akımına uğramaktadır. Bundan dolayı bu antik kente gelmek isteyen kişiler kent hakkında detaylı bilgi araştırması yapmaktadırlar. Peki, Sardes antik kenti nerede? Sardes antik kenti hakkında bilgiler nelerdir? Sardes antik kenti tarihi ve efsanesi nedir? İşte Sardes antik kenti ile ilgili tüm detaylar.
#SardesPergamon Antik Kenti, Ege bölgesinde İzmir ilinde bulunur. Tarihi özelliklerin dolayı yerli ev yabancı turistlerin ilgisini çeker. Pergamon Antik Kenti nerede, tarihi özellikleri, giriş ücreti bilgilerini sizler için araştırdık.
#SeyahatBölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aizanoi Antik Kenti, hala arkeolojik çalışmaların devam ettiği yerlerden biridir. Tarihi ile Günümüzde önemli bir yere sahip olan bu yapı, her sene yoğun şekilde pek çok yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Peki, Aizanoi Antik Kenti nerede? Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#AizoniaTürkiye’de bulunana birçok önemli antik kent bulunur. Bu antik kentler arasında yer alan Gordion Antik Kenti nerededir? Gordion Antik Kenti tarihi nedir? Gordion Antik Kenti efsanesi bulunuyor mu? Gordion Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar ve ziyaret saatleri nelerdir? İşte Gordion antik Kenti hakkında bilgiler.
#GordionÜlkemiz birçok değerli sanatçıya, şaire, ressama, müzisyene ev sahipliği yapmış ülkelerden biridir. Oldukça geniş bir etnik yapıya sahip olan ülkemizde çok farklı alanlarda sanatçılar yetişmiştir. Bazı sanatçılar ise birden fazla alanla ilgilenmiş ve tarihe adın kazımıştır. İşte bu sanatçılardan bir tanesi de Osman Hamdi Bey’dir. Osman Hamdi Bey Türkiye Tarihi için oldukça önemli sanat faaliyetlerine imza atmış kişilerden biridir. Osman Hamdi Bey ve Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ile ilgili detayları derledik.
#Osman Hamdi BeyHatay Arkeoloji Müzesi, Hatay’ın tarihine ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir. 1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda müzenin esas zenginliğini oluşturan mozaikler ortaya çıkarılmıştır. Hatay Arkeoloji Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Arkeoloji3 bin 300 yıllık Antik Mısır gizemlerine doğru heyecanlı bir yolculuk vaat eden ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’a geliyor. ‘Altın Kral’ olarak da anılan Tutankhamun’un mezarında bulunan paha biçilmez eserler, Ocak 2023’te UniqExpo’da İstanbullularla buluşacak.
# Antik MısırHer biri yaklaşık 7-8 ton ağırlığındaki büyük taş blokların işlenip üst üste konmasıyla yapılmış devasa heykeller... Gündoğumu ve günbatımının en güzel hali... Adıyaman’a gidip dünyanın 8’inci harikası Nemrut’a çıktık, güneşin batışının tadını çıkardık.
#Seyahatİlk ders zilinin 12 Eylül’de çaldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili başladı. İşte 21 Kasım Pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara veren öğrenci ve veliler için birbirinden renkli aktiviteler:
#Ara TatilOrtadoğu’nun tam orta yerinde, eski ve gizemli topraklar ülkesi. Ürdün’le ilgili anlatacak o kadar çok şey var ki! Başkenti Amman’la, göllerin en tuzlusu ve deniz seviyesinin epeyce altındaki Lut Gölü’yle, kalbinde değerli bir hazine saklayan Petra Antik Kenti’yle, bu dünyanın dışında bir deneyim yaşadığınız Wadi Rum’la, Kızıldeniz kıyısındaki Akabe’siyle beklentilerin çok ötesinde bir yolculuğa çıkaralım sizi.
#SeyahatBu satırları okurken, “Ben bu Mehmet Amca’yı daha önce duymuştum, intermette görmüştüm“ diyen kaç kişi olur bilmiyorum. Bildiğim şey; ortada Doğu Anadolu’da, Van-Hakkari karayolu üzerinde Çavuştepe gibi bir noktada yaz kış zor iklim şartları altında mücadele ederek Urartu medeniyetine adanmış bir ömür olduğu.
#BursaDağlık Karya coğrafyasının az bilinen antik hazinelerini buluşturan rotamızın hareket noktası Milas-Bodrum Havalimanı’nın kapı komşusu Yatağan. Ege peyzajına özgü taşra manzaraları eşliğinde Aydın’ın güney ilçesi Çine’ye uzanacak bu yolculuğu, insanın içini ısıtan sonbahar güneşinin etkisiyle tam da şu sıralarda yapmalı…
#HürriyetKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali bugün Diyarbakır’da başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek olan ve 2000’den fazla sanatçının katılımıyla 600'ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak Sur Kültür Yolu Festivali, 7’den 70’e herkese hitap eden zengin içeriğiyle kültür sanat severlere dopdolu bir 9 gün yaşatacak.
#Kültür BakanlığıMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaMALATYA'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nde, kazı çalışmaları yeniden başladı. Arslantepe Höyüğü Onursal Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane, "Girişte bir sur duvarı var. Milattan önce 2500-2200 yıllık. O sur duvarını temizledik, şimdi de restorasyon çalışması yapıyoruz. Bunun yanında resimlerin olduğu duvarda bir çalışma yaptık. O resim çok iyi durumda bulunuyor" dedi.
#Malatya