Ankaralı tam olarak bilmiyor, Gordion tanıtım bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı tam olarak bilmiyor, Gordion tanıtım bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2024 16:22

18 Eylül 2023’te Riyad’da yapılan toplantıda UNECSO Dünya Mirası Listesi’ne girerek Ankara’nın listedeki ilk miras alanı olan Gordion için tanıtım çalışmaları sürüyor. Gordion Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Koç, “Ankara tam olarak bilmiyor. Önce Ankara’ya tanıtacağız. Biz kendi tarihi değerlerimizi bilmediğimiz sürece başkasına da anlatamayız ve tanıtamayız” dedi. 

Haberin Devamı

Gordion’u tanıtmak üzere hazırlanan ‘Kutlu Anka’nın Gordion’u’ isimli tiyatro oyununun Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleşen karakter oluşturma çalışmalarına katılan Gordion Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Koç, en önemli noktanın tanıtım olduğunu söyledi. Koç, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Daha farkında değiliz. Yavaş yavaş Ankara’ya tanıtmaya çalışıyoruz. Ankara tam olarak bilmiyor. Önce Ankara’ya tanıtacağız. Biz kendi tarihi değerlerimizi bilmediğimiz sürece başkasına da anlatamayız ve tanıtamayız. Önce biz sahip çıkacağız. Bu artık bir dünya mirası ve bütün insanlığa bunu tanıtmamız lazım.”

Ankaralı tam olarak bilmiyor, Gordion tanıtım bekliyor

Haberin Devamı

YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER

Gordion’la ilgili bir alan ve yönetim planı olduğunu, bunun da UNESCO’ya taahhüt edildiğini belirten Kadim Koç, “Polatlı Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapması gereken bazı yapısal işler var. Bu işleri yıllık olarak raporlandırıp UNESCO’ya sunacağız. Sonra bir heyet yapılan işleri yerinde görmeye gelecek. Kısa ve uzun vadede yapılacak belli işler var. Mesela şu an ziyaretçi geldiğinde oturabilecekleri bir alan yok. Onları orada uzun süre tutabilecek, çay ve kahve içebilecekleri bir alan yok. Yolların yapılması lazım. Alanı korumamız lazım, fiziksel olarak koruma önlemleri almamız gerekiyor. Antik kentte kazılar devam ediyor. Bu alana bir kazı başkanı atandı. Alan dışında aynı zamanda Gordion’un içinde bulunduğu köyün çevresi ve çehresi de çok önemli. Bir çöp kutusunun bile nereye konduğu önemli. Kısa vadede evlerin dış cepheleri, yollar belediyeler tarafından yapılıyor. Anadolu’daki tümülüsler bizim için birer piramit. Gordion da ‘Ankara’nın Piramiti’ diyebiliriz. Bu yüzden yerel yönetimler ve sivil girişimler olarak Gordion’a gereken önemi vermemiz gerekiyor.”

50 DAKİKALIK BİR OYUN

‘Kutlu Anka’nın Gordion’u’ isimli tiyatro oyununun prodüksiyonunu üstlenen MG Yapım’ın sahibi Mehlika Gider, "Biz sanatın aracılığıyla Gordion’u, Ankara’yı ve Türk kültürünü tanıtmak istiyoruz” dedi. Oyunun 3-6 Ekim’de yapılması planlanan Gordion Film Festivali’nde prömiyer yapacağını belirten Gider, şunları söyledi: “50 dakikalık bir oyun olacak. İlk kez bir tiyatro oyununda yapay zeka, mapping, üç boyutlu plastik karakterler gibi sistemler kullanılacak. Oyunda ana karakterler mitlerden oluşuyor. ‘Tanrı Attis’, ‘Pan’, ‘Kibele’, ‘Midas’ gibi karakterler yer alacak. Her bir karakterin oluşumunu bir etkinlikle yapıyoruz. ‘Pan’ karakterinin tanıtımını ArtAnkara’da yapmıştık. ‘Kral Midas’ı da Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile birlikte hazırlıyoruz.” Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan da, fakülte olarak Türkiye’nin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmayı misyon edindiklerini belirtti. Atılgan, “Tarih hep antik hikâyelerin üzerine kuruluyor. Antik hikâyeler çok önemli. Bizim bunları sahiplenmemiz gerekiyor” dedi. 

Haberin Devamı

MİDAS’IN HİKÂYESİ

Ankaralı tam olarak bilmiyor, Gordion tanıtım bekliyor

Anadolu'nun simgelerinden Frigya mitolojisini ve karakterlerini görsel bir şov ile anlatan ‘Kutlu Anka’nın Gordion’u’ oyunu için 12 mitolojik karakter tasarlandı. Kibele'nin büyülü dünyasında geçen epik hikâyenin düğün sahnesi, dans ve müzikle dolu büyülü bir atmosfer sunarken, final sahnesi kralın trajik sonunu anlatıyor. Sevdiği ve dokunduğu her şeyi altına dönüştüren Eşek Kulaklı Midas’ın hikâyesi, özel makyaj teknikleriyle görsel bir şölene dönüşüyor. Yapımcılığını Mehlika Gider’in yürüttüğü oyunun karakterlerini Oya Polat tasarladı. Oyunun koreografisi Pelin Gülten’e, ışık düzenleme ve fotoğraflar Cumhur Polat’a ait.

BAKMADAN GEÇME!