Büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaMuş’ta işçi olarak çalıştığı ekmek fırınından sıkılıp köyüne dönüş yapan vatandaş, evini satarak kendi kaz çiftliğini kurdu. 240 kaz ile işe başlayan girişimci Kars, İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu illerine binlerce kaz satışı yapıyor. 15 günlük civciv 35 TL'den, 3 kilogramlık kaz ise 100 ile 130 TL arasında satılıyor.
#Kaz Çiftliğiİzmir’de doğdu, İstanbul’da büyüdü, New York’ta üniversite okudu, Londra’da yüksek lisans yaptı. Sibel Güdek 30 yaşında. Türkiye’nin en fazla göç veren illerinden Kastamonu Daday’da çiftçilik yapıyor. Onu köyüne geri getiren ne şehir yaşamının stresi ne de doğanın cazibesi. “Verimli topraklar boş ve bu, büyük fırsatlar sunuyor” diyor.
#Köye YerleşmekEmekli olduktan sonra doğaya kaçıp ekip biçerek mutlu olmayı hayal edenler... Yanılıyor olabiliriz. Eda ve Selçuk şehrin kaosundan kaçarak kendilerini bir anlamda ‘erken emekli’ edenlerden. Onlara göre biraz hayal, biraz da cesaretle beklemeye gerek yok.
#Şehirden Kaçıp Köye Yerleşenlerİstanbul’da vefat eden Tevfik Paker’in vasiyeti üzerine çocukları babalarını Artvin’in Borçka ilçesi Camili köyüne defnetmek için 3 gün karla kapanan yoların açılmasını bekledi. Yaşananları anlatan iş makinesi operatörlerinden Osman Önder, 'Camili köyünde 112 paletli kar ambulansı devreye girdi ve sabaha karşı cenaze köye ulaştırıldı' dedi.
#ArtvinMalatya’da ev temizliğine giderek kazandığı günlük 80 TL’yle istiridye mantarı sporları ve ekipmanlar alarak üretime başlayan Hayriye Duman, ayda 1.5 ton mantar elde etmeye başladı. Hayriye Duman, Halk Bankası Kadın Girişimciler Zirvesi’nde hikayesini öğrenen Emine Erdoğan’dan büyük takdir aldı. Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Entegre tesis kurmak istiyorum” diyen Hayriye Duman’a destek sözü verdi.
#Hayriye DumanTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Kimse merak etmesin, tedirgin olmasın, siz ekmeye, biçmeye, güvenle üretmeye devam edin. Ürününüz tarlada, serada, etiniz, sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz girer alım yaparız.” dedi.
#Bekir PakdemirliKocası Ö.C.L.’nin ilkel yaşamı tercih ettiğini ve İsa peygamberin yaşadığı dönemin adetleriyle evliliğini sürdürmek istediğini öne süren ABD’li R.J.L., boşanma davası açtı. Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Ö.C.L., “Kocalık ve babalık vazifelerimi fazlasıyla yerine getirdim” dedi. Mahkeme, karar duruşmasında Ö.C.L. ile R.J.L.’nin ortak hayatı sürdürmelerinin mümkün olmadığını belirterek çiftin boşanmasına karar verdi.
#GazetehaberleriSalı günü öğlen saatlerinde İzmir'in Bayındır ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına, 7 helikopter, 3 amfibi uçağı, 90 arazöz, 5 dozer ve 20 su tankeriyle müdahale ediliyor. Bölgede yaşayan vatandaşların ise korku dolu bekleyişi devam ediyor. Hızla yayılan alevler Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde de etkili olmaya başladı. Turgutlu’daki Kırsal Kabaçınar ve Karaköy mahallelerinde oturan yaklaşık 2 bin kişi tahliye edildi.
#İzmirBaşrolünü Fulya Zenginer ve Alper Saldıran’ın paylaştığı komedi filmi “Seni Seven Ölsün”, 14 Ekim’de seyirciyle buluştu. Birbirini severek evlenenlerin öldüğü tılsımlı bir köyde yaşayan Ilgaz ile Bulut’un aşkını anlatan filmi, başrol oyuncularıyla konuştuk.
#Fulya ZenginerUludağ'ın eteklerinde daracık sokakları, orijinal dokusunu yitirmemiş otantik evleri ve köy havasını koruyan atmosferiyle Cumalıkızık Bursa'nın anlatılmaz yaşanır efsanelerinden biri. 700 yıllık gizemli tarihi, Osmanlı'dan kalma binaları, doğal kaynakları, şenlikleri ve yaşanmışlıklarıyla kentin hem tarihi hem de doğal güzellikleri arasında... Üstelik dünyanın en dar sokağı da bu köyde! Hikayesi ise oldukça ilginç...
#CumalıkızıkHer şey bu köyde başladı... Türkiye edebiyatını dünyaya taşıyan o gürül gürül derenin kaynağı burada. Bu yüzden köyün girişinde bir roman kahramanının heykeli var. Burası geçen hafta kaybettiğimiz Yaşar Kemal’in köyü Hemite. Nedim Gürsel, büyük yazar hakkında kaleme aldığı ‘Yaşar Kemal - Bir Geçiş Dönemi Romancısı’ (Doğan Kitap, 2008) isimli eserinde Hemite’ye seyahatini anlatıyor. Kitaptan alıntılar...
- Yıllar önce göç ettikleri Bozüyük ilçesinde, Kapanalan köyünde yaşayan 370 Ahıska Türkünden 250'si, kimlik belgeleri olmadığı için yaşadıkları sıkıntıların giderilmesini bekliyor - Köy Muhtarı Güneş: "Rahmetli Turgut Özal zamanında gelenler kimliklerini almış, sonradan gelenler alamıyor. Kendilerine ev yaptılar, tapuları yok. Vatandaşlarımız kimlik istiyor" - "Oturma izni vermişler fakat bununla sigortasını yatıramıyor, herhangi bir işte çalışamıyorlar. Çalışma izinleri yok. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz"