685 yıllık tarihi Köşk Medrese’nin restorasyonu devam ederken yapının yaklaşık 50 metre önüne ise 14 katlı bina yapıldı. Tarihçi yazar Mustafa Cingil, “Böyle özel bir medresenin hemen yanına, İstanbul’daki gökdelen siluetleri gibi dikilmesi vicdanları sızlatıyor” dedi.
#Kayseri"Hoşgörülerin Diyarı Mardin", Doğan Haber Ajansı Mardin temsilcisi Adnan Avuka’nın yeni kitabı. Tarihi MÖ 800’lere uzanan, geçmişinde birçok uygarlığı ve dini içinde hoşgörüyle buluşturan Mardin’i fotoğraflarla anlatıyor. Avuka, kitaba koyduğu fotoğrafları, Mardin’de yıllarca çektiği kilise, cami, köşk, medrese, türbe ve insan fotoğraflarından oluşan 15 bin karelik arşivinden seçti.
Toroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetDünya geçmişten bugüne kadar birçok tarihi olaya şahitlik etmiştir. Bu olayların her biri sonucunda yeni yerler, yapılar oluşmuştur. Bazı tarihi ve kültürel yerler insan eliyle, bazısı doğanın eli ile oluşum göstermiştir. İnsan eli ile yapılan tarihi, kültürel yapılara örnek olarak cami, medrese, köşk, kervansaray gibi yapılar olmaktadır. Semerkand Medresesi nerede ve nasıl gidilir? Semerkand Medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Azerbaycan'ın Ermeni işgalinden kurtarılan şehri Şuşa'da yaptıracağı okulun temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bahçeli'nin birlikte atması planlanıyor. MHP heyeti Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de görüşmeler gerçekleştirdi.
#ŞuşaBursa’nın en eski yerleşim yerlerinden Yıldırım, sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık ile Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu Romanı’nın ilham kaynağı Zeyniler, doğal güzellikleri ile ilgi görüyor. Zengin bitki örtüsü, patikaları, su kaynakları, yürüyüş yolları ile doğa tutkunlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
#BursaKAYSERİ’nin Melikgazi ilçesinde polisin 2 aylık takibi sonucu baskın yaptığı müstakil evde define aramak için kuyu kazdıkları belirlenen 2 kişi ifadelerinde Eratna Devleti sultanlarına ait mezarların ortaya çıkarılması için kazı yaptıklarını ifade ettiler.
#KayseriOsmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine ‘yeşil’ unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekânlarıyla karşınızda adım adım Bursa!
#Bursa Gezi RehberiGeçenlerde sosyal medyada bir espri konusu ilişti gözüme; euro ve dolardaki yükselişten yakınılarak “Türk gezginler Instagram’da anca Tokat’tan paylaşım yapar” deniyordu. Mevzu espriden ibaret olsa da biz Anadolu kentlerini fazla hafife alıyoruz galiba diye de düşünmeden edemedim. Tamda bu nedenle bu hafta da Tokat’ı yazmak istedim size. Eğer “Bir gün yolum düşerse görürüm” diye düşünüp şimdiye kadar hiç planlarınız arasına almadıysanız, hatanızdan hemen dönün derim. Tokat’ın sakladığı değerler, keşfetmeye değer.
#Tokat‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariBayramla birlikte sıcaklar daha da insafa gelecek. Türkiye’nin yazlık mekanlarında en güzel günler başlıyor. Onun için kısa da olsa bu tatili değerlendirmekte yarar var. Tatili sadece denize girmekle kısıtlamayın. İzleyeceğiniz ilginç rotalar da yaşam pilinizi şarj etmenize yardımcı olacaktır.
Diyarbakır-Bismil-Batman-Midyat-İdil-Cizre-Kasrik Boğazı-Güçlükonak-Şırnak-Uludere-Şenoba-Habur-Çukurca-Hakkari-Yüksekova-Van... Bu isimler yıllardır dillerde. Çoğu kez "terörle" birlikte anılan bu coğrafyada 4 bin kilometre yol gittik. Günlerce kapı kapı dolaştık. Unutulmayacak olaylara, konuşmalara tanıklık ettik. Uzaklardan görülmeyen, ancak yakınına gidince yüze tokat gibi çarpan gerçekleri gördük. Birinci ağızlardan dinledik.
İstanbul’da İsmailağa Camii’ndeki cinayet ve linç olayının ardından tarikatlar yine tartışılmaya başladı. Çoğunlukla kapalı bir ilişki ağı kuran ve içe dönük yaşayan tarikatlar, bunlardan doğan cemaatler neredeyse tüm şehirlerde faaliyette. Kökleri çok eskiye dayanan tarikatların çizgisinden geldiğini iddia eden birden fazla cemaat var. Sık sık kendi içlerinde bölünüyor, aralarında mücadele ediyorlar.