Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 00:00
"Hoşgörülerin Diyarı Mardin", Doğan Haber Ajansı Mardin temsilcisi Adnan Avuka’nın yeni kitabı. Tarihi MÖ 800’lere uzanan, geçmişinde birçok uygarlığı ve dini içinde hoşgörüyle buluşturan Mardin’i fotoğraflarla anlatıyor. Avuka, kitaba koyduğu fotoğrafları, Mardin’de yıllarca çektiği kilise, cami, köşk, medrese, türbe ve insan fotoğraflarından oluşan 15 bin karelik arşivinden seçti.
Kitapta 10 yıl öncesinin Mardin’iyle de, iki ay öncesinin Mardin’iyle de karşılaşmak mümkün. Avuka kitabın amacını, "Mardin’in varolduğunu bütün dünyaya duyurmak" olarak açıklıyor. Kitapta yöresel yemekler, halk müziği ve oyunları, halk müziği araçları, yöresel kıyafetler, Deyrulzafaran Manastırı, Ulu Cami ve Kasımiye Medrese’si gibi konu başlıkları bulunuyor.
BEN DEYRULZAFARAN MANASTIRI’YIM
Adnan Avuka’nın kitabında "Deyrulzafaran Manastırı" tarihini kendi dilinden anlatıyor: "Ben Deyrulzafaran Manastırı’yım. Mardin’in beş kilometre doğusunda bulunan... 639 yıl boyunca dünya Süryanilerinin Patriklik merkezliğini yaptım. Benim yapım tarihim Mardin’in kuruluşuna kadar gider. Ben Mardin’de çok mutluyum. Hep huzur içinde yaşadım. Benim edebiyatımın en büyük ustası Aziz Efraim, ilham verdi vücuduma... Ben Deyrulzafaran Manastırı’yım, her zaman misafir ağırlayan sevecen bir dost. Ben Hana Dolabani’nin mabediyim. Dünden bugüne gelen..."
Kitabın yöresel kıyafetlerle ilgili bölümünde, iklim koşullarının Mardin’in giyim özelliklerini etkilediğinden bahseden Avuka, şöyle devam ediyor: "1950’lere kadar erkeklerin yaygın olarak kullandığı al ketenden entari biçimi giysiler, günümüz kadın ve erkek giyiminin ortak öğesi bol şalvarlar bunun göstergesidir. 1980’lerde ise mağazalardan sağlanan hazır giysilere yönelindi. Kırsal kesimde, kadın ve erkek giyiminde geleneksel giyim büyük ölçüde sürdürülmekte. Halk eğitim merkezlerinin açtığı giyim kurslarının, halkın modern giyimine büyük ölçüde katkısı ve etkisi oldu. Mardin, halkın şıklığı ve modern giyimiyle örnek illerden bir tanesi."