BAŞLADIĞINDAN durduğu ana kadar hiç yorulmadan çalışmaya devam eden kalbin, bir insanın ortalama yaşama süresi boyunca 2.5 milyar kezden fazla attığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, bu kadar uzun süre ve hiç durmadan çalışan organı besleyen damarlarda da bazı durumlarda tıkanmalar olabildiğini söyledi.
#1Kalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
#Kardiyoloji UzmanıDüzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Check - Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, Check Up ve düzenli sağlık kontrolünün sağladı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.
#Check-UpKalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
#Kalpİç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yıllardır obezite ve beslenme üzerine çalışan bir isim. “Mutsuz olmadan kilo vermek gerek. Bu bir diyet değil, yaşam şekli olmalı. Bir de acıkmadan yemeyin, açlığınızı ertelemeyin, toplu alışveriş yapmayın” diyen Kaya’nın yedinci kitabı ‘50 Adımda Sağlıklı ve Hızlı Zayıfla’ Hürriyet Kitap’tan çıktı.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, özellikle pozitif çıkan vakaların temaslı sorgusunda filyasyon ekiplerine eksik bilgilendirme yapmasının, ülkenin pandemiyle mücadelesini baltalayacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, belirtisi olup da teste gidenlerinse test sonucu çıkmadan işe veya okula gitmemesi gerektiğini belirterek "En çok bu dönemde bulaştırıcılık yüksek oluyor. Test sonucu çıkana kadar kişi mutlaka evde kalmalıdır" dedi.
#KoronavirusVücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Dr. Serhat Koran, “Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır. Kan sulandırıcı maddelerin dikkatsizce ya da doktor kontrolü dışında kullanılması mide veya beyin kanaması gibi hayati önemi olan durumlara neden olabilir” dedi.
#Dr. Serhat KoranÇocuklarda yüksek ateş, deri döküntüsü, tahriş, gözde kızarıklık ve dilde şişlik gibi belirtilerle ayırt edilebilen Kawasaki hastalığı, vatandaşlarca merak edilen sağlık konuları arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde corona salgını sonrası bu hastalık hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen Avrupa ülkelerinde vaka bildirilen Kawasaki hastalığının, Türkiye'de bir salgına dönüşme ihtimalinin bulunmadığı söylenirken, hastalığın özellikleri merak konusu oldu. Peki, Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki belirtileri neler?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Günümüzde uyku apnesinden yakınanların sayısı giderek artıyor. En önemli sorunun bu durumun halk tarafından bir hastalık olarak görülmemesi olduğunu belirten Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Bınar, “Uyku apneli hastalar, gece yeterli bir süre uyusalar dahi kaliteli bir uyku alamadıkları için sabah kalktıklarında uyku açlığı, dinç uyanamama, baş ağrısı gibi problemler yaşarlar” dedi.
#Uyku ApnesiAile Hekimleri yaşadığımız hastalıklar ve rahatsızlıklarda ilk başvurduğumuz doktorlar. Ancak Aile hekimlerinin görevlerini yapabilmeleri için vatandaşların da üzerine düşenler ve dikkat etmesi gereken hususlar var. AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sezen bu noktaların altını çiziyor. İşte madde madde bu önemli noktalar...
#Aile HekimiGünümüzde ihtiyacımız olmadığı halde ihtiyacımız varmış gibi yiyecekleri, kıyafetleri hatta ilaçları bile tüketme eğilimindeyiz. Oysa ihtiyacımız olmayan bir gıdayı tükettiğimizde vücudumuz nasıl tepki veriyorsa, hasta olmadığımız halde aldığımız bir ilacın da bedenimize etkileri farklı olacaktır. Aspirin kullanımının buna bir örnek olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, hangi durumlarda ve kimlerin aspirin kullanmasına gerektiğine dair yapılan araştırmalara değinerek özellikle ileri yaşlarda aspirin kullanımında daha dikkatli hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor.
#ADANAKilo fazlalığı, kadınlar için daha tehlikelidir. “Giydiğim yakışmıyor” kaygısından çok daha büyük sorunlar yaratabilir o fazlalıklar: Hamilelik dönemine ilişkin problemler, eklem hasarı, tüylenme, âdet düzensizlikleri ve ruhsal değişimler... 40’lı yaşlarda zaten yavaşlayan metabolizma hızının menopozu takiben biraz daha düşmesine, psikolojik sorunlara bağlı kontrolsüz yiyecek tüketimine bir de egzersiz noksanlığı eklenince tehlike büyüyor.