Koronavirüs belirtileri salgın sürecinde bilim insanları tarafından açıklanmaya devam ediyor. Üst solunum yolunu etkileyen nefes darlığı, yüksek ateş ve öksürük gibi semptomlarla ortaya çıkan corona virüs belirtilerine yenileri eklendi. Sağlık Bakanlığı covid 19 belirtilerini yayınladı. Gün gün koronavirüs belirtileri arasında tat ve koku kaybı, ishal gibi durumlar da eklendi. Havaların soğuması ve grip mevsiminin gelmesiyle, sıkça görülen boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomların koronavirüsle karıştırılmaması adına uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Peki, tat ve koku kaybı coronavirüs belirtisi mi? İşte, gün gün korona virüs belirtileriyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Coronavirüs BelirtiSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkSter A enfeksiyonu nedeni ile İngiltere'de 19, Hollanda'da 5, ABD ve Fransa'da 4 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar enfeksiyonun bir günde bile ciddi bir hal aldığı konusunda uyarıda bulunurken, hastalığın aşısının neden olmadığı sorusu da cevabını buldu...
#Strep A2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya aşıların etkisiyle pandemiyi geride bırakmaya hazırlanıyor. 'Eski normal'e dönmek için geri sayım sürerken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Bilim insanları aşı karşıtlarının en gözde argümanını çürüttü.
#Kovid Aşısı2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 nedeniyle dünya genelindeki vaka sayıları artarken İrlandalı İmmünolog BA.5'te görülen yeni semptomu açıkladı.
#KoronavirüsOmicron'un alt varyantlarından BA.4 ile BA.5 kaynaklı vakalardaki artış ülkeleri kendi önlemlerini almaya zorlarken Hong Kong, Çin'dekine benzer 'sağlık kodu' uygulamasına geçti ve karantinadaki insanların kovid bileziği takması zorunlu hale getirildi. İnsan hakları savunucuları sağlık kodu sistemini bir mahremiyet istilası olarak eleştiriyor ve toplanan kişisel verilerin hükümet tarafından kullanılacağını iddia ediyor.
#KoronavirüsBilim insanları DSÖ'ye yazdıkları bir mektup ile 'Maymun Çiçeği' hastalığının adının değiştirilmesini istedi. Kuruluş şikayetleri değerlendirmeye alarak bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Hastalığın yeni adının ne olacağı şimdiden büyük bir merak konusu oldu...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun Çiçeği2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. AB sağlık şefleri üye ülkelerden maymun çiçeği için aşı planı hazırlamalarını istedi. DSÖ flaş bir pandemi uyarısında bulunurken İngiliz uzmanlar ise maymun çiçeği virüsünün ana semptomunu açıkladı. İşte maymun çiçeğinin 5 ana belirtisi...
#Maymun ÇiçeğiAÖF sınav sonuçları açıklandı mı, sorusu öne çıkan konuların başında geliyor. AÖF sınav sonuçları için geri sayım başladı. Üniversite eğitimini açıktan tamamlayan öğrenciler 2-3 Nisan 2022 tarihlerinde Açıköğretim sınavlarına katılım sağladı. Söz konusu sınavın değerlendirmeleri aosogrenci.anadolu.edu.tr'de erişime açılacak. Daha önce yapılan AÖF sınavlarının sonuçları 15 gün içerisinde açıklanmıştı. Gözler şimdi AÖF sınav sonuç sorgulama ekranında. Peki, AÖF sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanır? İşte, AÖF sınav sonuçları ile ilgili bilgiler...
#AöfCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Son dönemde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle katılması planlanan birçok etkinliği iptal edilen sonra da Buckingham Sarayı'ndan Windsor Kalesi'ne taşınan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'ten haber var! Bu haber onun sağlığı konusunda endişelenenleri biraz da telaşlandırdı.
#Kraliçe 2. ElizabethCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsGeçen hafta COVID-19 ile mücadelede birbiri ardına alınan bir dizi karar ve bu kararların bazılarının sonradan geri alınmasının yol açtığı kafa karışıklığı, salgınla mücadelenin ne ölçüde tutarlı ve bilimsel çerçevede yürütüldüğü konusunda bir dizi soru işaretini beraberinde getirdi.
#KoronavirüsSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukKoronavirüsle birlikte yeni normal düzende seyahat etme düzenleri de değişti. Alınan önlemler, uygulanan tedbirler de ülkeden ülkeye değişince ''Nereye, hangi aşı ile ne şartlarda gidebilirim?" sorusunun cevabı daha da da karmaşık bir hal aldı. Bu düğümü sizin için çözdük...
#SeyahatÇin'de yerel kaynaklı vakalar görülen Putien şehrine bağlı yerleşimlere erişim kontrolü uygulanıyor. Tüm vatandaşlara test uygulamasının başladığı şehirde virüsün kuluçka süresinin uzadığının ortaya çıkması endişe yarattı.
#ÇinYükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Üniversiteler yüz yüze açılacak mı sorusu için YÖK'ten son dakika açıklaması geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde örgün programlarda “yüz yüze eğitime” başlanması için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı. YÖK Başkanı Özvar, 'Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır' açıklamasında bulundu. Peki, Üniversiteler ne zaman açılacak? İşte, üniversitelerin açılış tarihi ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır" ifadelerini kullandı. Özvar, "Bununla birlikte yükseköğretim kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda halen olduğu gibi kullanılmaya devam edebilecektir" dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır" ifadelerini kullandı. Özvar, "Bununla birlikte yükseköğretim kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda halen olduğu gibi kullanılmaya devam edebilecektir" dedi.
#YÖKKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜS