Körfez sermayesi Türkiye’nin çılgın projelerini yakın markaja aldı. Ulaştırma projelerine hisse alımı yoluyla ortak olmak üzere görüşmeler yürüten Körfez merkezli şirketlerin özellikle Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Çanakkale Otoyolu ile ilgilendiği belirtiliyor. Yatırımcıların ayrıca bazı limanlarla ilgili de görüşmeler yürüttüğü ifade ediliyor.
#KörfezTürkiye-BAE arasında 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalandı. Haberin piyasaya bomba gibi düştüğünü belirten Doç. Filiz Eryılmaz "Hem döviz ihtiyacı hem cari açığının ülke ekonomisi üzerine yaptığı baskıları hem de kur üzerindeki baskılar adına daha da önemlisi orta ve uzun vadede doğrudan yatırımlar adına oldukça önemli bir gelişme" dedi. Rakamın beklentilerinin üzerinden olduğunu vurgulayan ekonomist Kadir Develi, bu anlaşmaların yarın faiz kararını açıklayacak Merkez Bankası'nın elini rahatlattığını söyledi.
#BAESeçimlerin ardından yükselişin sürdüğü Borsa İstanbul’da gözler yabancı yatırımcıya çevrildi. Analistler yabancı yatırımcının açıklamalardan ziyade uygulanacak ekonomi politikalarına odaklandığını belirterek, “İlgi şu an sınırlı ancak muhtemel politikalara kredi vererek alım yönünde harekete geçiş var” değerlendirmesini yaptı.
#Yabancı YatırımcıGayrimenkul yatırımlarından uzaklaşan Körfez sermayesi ileri teknoloji, sanayi, savunma, tarım, sağlık gibi alanlarda yatırım yapmak için şirket arıyor. İstanbul’da 40’tan fazla ülkeden 200’e yakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcılarla bir araya getirecek Badeer Zirvesi’nde 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye yapılması ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi bekleniyor.
#YazarKONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 2017’de 1 milyon 405 bin konutluk bir rekor kırıldığına dikkat çekerek, “Son dönemde çok fazla yorum yapan ve bu yorumları değerlendirenler oluyor. Kendi gerçeğini sektörün gerçeği gibi aksettirenler oluyor. Bölgesel bazı problemleri tüm sektöre mâl edenler var. Balon söylemi on yıldır hiç bitmez, konut balonu patlayacak şeklinde hep yazılır ve çizilir. Ama bu söylemlerden etkilenenler kaybetti, konut alanlar kazandı. Önümüzde kısmi durgunluğun biteceği ve satışların yukarı ivmeleneceği bir dönem var” diye konuştu.
#Sefer LeventEkonomist dergisinin yaptığı “Yılın İş İnsanları” araştırmasında “Yılın İş İnsanı” Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Yılın Global Türk Profesyoneli” Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent seçildi. Ödülünü Doğan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan’dan alan Kent, en önemli görevlerinin Türkiye markasının arkasında durmak olduğunu söyledi.
#Ahmet ÇalıkYüksek faizden katılım bankaları da nasibini aldı. İş modeli reel ekonomiye dayalı olmasından dolayı yüksek faizden etkilendiklerini söyleyen katılım bankaları yöneticileri, “Biz, yüzde 8 kâr payı dağıtıyoruz, bankalar yüzde 18 mevduat faizi öneriyor” diyor.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOrtadoğu ve Körfez sermayesi Türkiye'de konut alımına yönelirken Türkler ise rotasını Barcelona'ya çevirdi. Bu yılın ilk çeyreğinde Barcelona'da 8 bin 800 gayrimenkul satıldı. Bunun yüzde 12'si yani 1000'den fazlasını Türkler satın aldı. Bu oranla Türkler İngilizlerin ardından şehirde konut alan 3. müşteri grubunu oluşturdu. Uzmanlar İngilizlerin Bretix'ten dolayı Barcelona'yı tercih ettiğini, Türklerin ise siyasi gerilim ve kutuplaşma nedeniyle böyle bir yatırıma giriştikleri görüşünde.
#Konut SatışıDANIŞMANLIK ve denetim sektöründe dünya devi EY’nin Türkiye’deki şirket ortağı, Orta ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi Stratejik Büyüyen Pazarlar ve Aile Şirketleri Lideri Metin Canoğulları, 22 ülkeyi kapsayan bu görevinden Türkiye Ülke Başkanlığı’na atanınca, özellikle aile şirketleriyle ilgili deneyimlerini düşündü.
#Vahap MunyarTSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancıların İstanbul'da genelde Avrupa yakasına önem verdiğini belirterek, "Gayrimenkul tercihinde Taksim'e olan mesafe ve havaalanına olan uzaklık temel belirleyici unsurlar" dedi.
#TaksimNamet, Yörsan, Kemal Kükrer gibi Türkiye’nin gıdada önde gelen gıda markaları ile yabancıların yaptığı ortaklıklara bir yenisi eklenmek üzere. Türkiye’nin en eski markalarından olan ve 1923 yılında kurulan Kayserili Şahin Sucuk’a Körfez bölgesinden yabancı ortak geliyor.
#KayseriİSTANBUL’da düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde enerji ve gayrimenkul alanında yarım trilyonluk iş hacmi olan Körfez fonlarının temsilcileri buluştu. Yatırımcılar için Türkiye’nin önemine işaret eden Riyad Odalar Birliği Başkanı Abdurrahman Ez-Zamil, “Benim kanaatime göre, Suudi yatırımcılar, 5 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi oranda yatırımlar yapacak” diye konuştu.