3 milyar dolarlık zirve

Gayrimenkul yatırımlarından uzaklaşan Körfez sermayesi ileri teknoloji, sanayi, savunma, tarım, sağlık gibi alanlarda yatırım yapmak için şirket arıyor. İstanbul’da 40’tan fazla ülkeden 200’e yakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcılarla bir araya getirecek Badeer Zirvesi’nde 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye yapılması ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

DÖVİZDEKİ artışın Türkiye’yi yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirdiği bugünlerde sık sık vurgulanan bir durum. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan sanayi şirketlerine ortaklık için arayışların başladığını geçen hafta “Yabancıların gözü üreten şirketlerde” başlığıyla yazmıştım.

Türkiye şirketleriyle ilgilenen yabancılar arasında Avrupalı, ABD’li yatırımcılar olsa da asıl Körfez ülkelerinden bir yönelme sözkonusu. Petrol zengini yatırımcılar Ortadoğu’da Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Irak sorunları nedeniyle güvenli ülkeler ve yatırımlar arıyor. ABD ve Avrupa ise eskisine göre daha az tercih ediliyor.

Kurdaki artış ve teşvikler işte bu yatırımcıların da gözünü Türkiye’ye çevirmesine neden oluyor. Tercihin bir başka nedeni ise Türkiye’nin, İstanbul’dan 4 saatlik uçuşla 60’dan fazla ülkeye ulaşabilmesi. Yani amaç Afrika, Balkanlar gibi yeni pazarlara Türkiye kanalıyla girmek.

Haberin Devamı

Aslında Türkiye’nin de hedefi Körfez sermayesinden daha çok pay almak. İşte bu iki taraflı isteğe katkıda bulunmak için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 5-6 Aralık’ta İstanbul’da bir zirve düzenleniyor.

Zirveyi düzenleyen Badeer Yatırım Platformu...

3 milyar dolarlık zirve

BABAYİĞİTİN ORTAĞI

Platformun kurucusu Katarlı Bader Al Saeed. Kendisinin Türkiye’de hem sanayi hem maden yatırımları var. Elazığ’da motor üretimi yapan ve yerli otomobilin motoruna talip olduğunu açıkladığı için bir dönem “babayiğit” olarak adlandırılan Sezgin Motor’un yüzde 60’ının sahibi.

Ortadoğu’da Körfez sermayesinin Suudi Arabistan-Katar-Yemen arasında yaşanan sorunlar nedeniyle yön aradığı gerçeğinden yola çıkmış. Bir zirve düzenlemeye karar vermiş.

Yürütme Kurulunda yer alan isimlerden biri ise eski milletvekillerinden Ali Ercoşkun. Ortadoğu’da bazı sorunlar yaşandığını ve sermayenin yeni ülke ve alanlar aradığını söylüyor. Kurdaki artış ve teşvikler nedeniyle ise Türkiye’nin cazibesinin bu yatırımcılar için arttığını söyleyen Ercoşkun, zirvenin nedenini ve amacını şöyle özetliyor:

Haberin Devamı

3 milyar dolarlık zirve

“Türkiye Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya arasında bir köprü görevi görüyor. Zirve Arap ülkeleri ağırlıklı. Ancak ABD, Japonya, Fransa, Kosova gibi dünyanın dört bir yanından 40’dan fazla ülke katılacak. 200’ün üzerinde yabancı yatırımcı, sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık gibi bir araya gelme fırsatını bulacak.”

Ercoşkun hedefin 3 milyar dolarlık yatırımı Türkiye’ye çekmek ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunu hayata geçirmek olarak anlatıyor. Şunları söylüyor:

“Son yıllarda Arap yatırımcı, direkt gayrimenkul sektörüyle ilişkilendiriliyor. Zirvenin amacı ise yürütme kurulu üyesi Katarlı Bader Al-Saeed gibi sanayi, turizm, sağlık, enerji gibi diğer konularla ilgilenen yatırımcı firmaları Türkiye’ye getirmek.”

Haberin Devamı

168 üyeli platform 10-50 milyon dolar büyüklüğünde küçük ve orta ölçekli şirketlere ortak olmak istiyor. Ercoşkun, bu konuda önemli adımlar atıldığını da söylüyor ve el sıkışma noktasına gelen yatırımların zirvede açıklanacağını anlatıyor.

Türkiye’nin büyümek için yabancı kaynağa ihtiyacı var. Önemli olan kuralları, standartları doğru konulmuş yatırımlar! 

3 milyar dolarlık zirve

GENÇ İŞ İNSANLARINDAN ‘EŞİTLİK ZAMANI’

TÜRKİYE kadın erkek eşitliği konusunda dünyanın en kötülerinden. 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çok yeni bir araştırma yayınladı. 2018-2019 yıllarını kapsayan “Cinsiyete Dayalı Ücret Farklılıklarını Anlamak” raporuna göre 70 ülke arasında anne olmanın cezasını en çok Türkiyeli kadınlar ödüyor. Türkiye’de anne olmanın cezası yüzde 30 daha düşük ücret almak ya da çalışma yaşamından uzaklaşmak olarak ortaya çıkıyor. Cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve konunun gündemde kalması için bir süredir meslek örgütleri ve şirketler çeşitli projeler hazırlıyor, kampanyalar yapıyor. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) da bu örgütlerden biri.

Haberin Devamı

Bir süre önce derneğin bünyesinde kurulan Kadın Çalışma Grubu öncülüğünde ‘Eşitlik Hareketi’ adı altında bir kampanya başlatılmıştı. Kadınların iş hayatında daha aktif olmalarına katkıda bulunmayı amaçlayan projede bir de ‘Eşitlik Zamanı’ filmi yer alıyordu. GYİAD Başkanı Yiğit Savcı ve başkan yardımcısı ve Kadın Çalışma Grubu’nun Başkanı İlkay Demirdağ ile karşılaştık. Kampanyada son durumu sordum. Savcı, 140 üyeli derneğin kadın konusuna özel önem verdiğini üyelerin yüzde 40’ının kadınlardan oluştuğunu söylüyor. Eşitlik Elçisi CEO’ların sayılarının arttığını anlatan Savcı, NEF’in sponsor olduğu filmin sinemalarda da gösterilmeye devam ettiğini belirtiyor. Kadın erkek eşitliği konusunun en önemli çalışma vizyonunu oluşturduğunu da ekliyor Savcı ve Demirdağ.İş dünyasının kadın sorununa samimiyetle sahip çıkması önemli. Samimiyetin sınavı ise kadınları iş hayatından uzaklaştıran kreş gibi, babalık izni gibi çözümlere öncü olmalarında gizli... 

Haberin Devamı

ASKIDA KONSER, KİTAP, YEMEK VAR!

Öğrencilik yıllarını hatırlarsınız. Kısıtlı imkanlarla yaşamınızı sürdürürken tiyatroya, konsere gitmek, kitap almak büyük bir fedakarlık ister. Çoğunlukla da bunlara ulaşamazsınız. İşte bu soruna yardımcı olabilmek için Oğuzhan Canım’ın öncülüğünde bir grup genç 2012’de bir araya gelmiş ve bir sosyal girişim başlatmış. Adı “Askıda ne var?” Amacı üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro-konser-sinema bileti, kitap, yurtdışı staj gibi ürün ve hizmetleri ücretsiz sunmak. Askıdanevar.com’a giren gönüllü kişiler mesela kredi kartı ile istediği sayıda yemeğin ödemesini yaparak askıya yemek bırakıyor. Kayıtlı üniversiteli öğrenciler de sistemden kod numarası ile yararlanıyor. Oğuzhan Canım hedeflerinin öğrencilerin daha donanımlı olabilmelerine katkı sağlamak olduğunu söylüyor. Sistem gönüllülerle çalışıyor. Çok sayıda sponsora ihtiyaç var. Canım’a sistem nasıl çalışıyor, bu konuda neler yapılabilir diye sordum. Şunları anlattı: “Gönüllü olarak üniversite öğrencilerine yemek ısmarlayabilir, sahibi olduğunuz veya çalıştığınız şirketin ürün ve hizmetlerin askıya bırakılması için öncü olabilirsiniz.

Sponsor olmak istediğiniz alanı ve iletişim bilgilerinizi sitemdeki ‘Sponsor Ol’ butonuna tıklayarak ulaştırabilirsiniz. Bugüne kadar 2 milyonun üzerinde ürün ve hizmet dağıtmışlar.

Canım ve ekibi daha fazla ‘paylaşım’ için daha fazla sponsorluk bekliyor!”

 

Yazarın Tüm Yazıları