GEÇENLERDE Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile sohbet ettik. Aslında İzmir’e, Ege kıyılarına ilgi pandemiyle birlikte başlamadı. 2000’lerin başından bu yana İzmir ve çevresine bir göç var. Eskiden emeklilik hayalleri Ege kıyılarıydı ama son dönemde yeni başlangıçlar için de İzmir tercih edilir oldu.
#1BİR inşaat projesinde arsa maliyeti çıktıktan sonra geri kalan yüzde 50 maliyet kalemlerinin içinde hafriyat, kaba yapı, ince yapı, mekanik ve elektrik, personel, genel giderler ve diğer masraflar var.
#Arsa MaliyetiKiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgelerinde yapımına devam edilen konutlarla ilgili olarak, “Evlerimizi çelik yapıyoruz. 4-5 ton kadar çelik gidiyor. Altında 9 şiddetinde dahi deprem olsa, fay hattı geçse o çelik yapıyı yıkması mümkün değil” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutManisa'nın konut sıkıntısının giderilmesi için adımlar atan Manisa Büyükşehir Belediyesi, Spilkent Toplu Konut Projesini hayata geçirdi. Projenin Defne ve Ardıç etaplarının temel atma töreni Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
#Sponsorlu İçerikGAYRİMENKUL sektöründe en çok tartışılan konuların başında stok durumu geliyor. Konutta balon var mı, satılamayacak kadar çok mu konut üretiliyor, ya da üretim ihtiyacın gerisinde mi kaldı? İşte tüm bu soruların yanıtları için ‘önce ihtiyacın belirlenmesi gerektiği’ fikrinden yola çıkılarak, ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’ hazırlandı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.
#GAYRİMENKUL SektörüSon yıllarda birçok kişinin yaşamak için rotasını çevirdiği Ege Bölgesi’nde ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen gayrimenkul sektörü özelinde hareketlilik sürüyor. Yılın ilk 9 ayında ülke genelindeki konutların yüzde 15.6’sı Ege’de satıldı. Sektörün beklentisi düşük faizli konut kredisi.
#1Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerine ilişkin düzenlemesi bugün yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeye göre artık ilan veren kişiden gayrimenkul veya araçla bağlantısını ya da yetkisini gösteren belge istenecek. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu “Hayata geçecek bu düzenlemenin, özellikle ikinci eldeki konutta spekülatif fiyat artışlarına son vereceğini düşünüyoruz” dedi.
#KonutMüteahhitler, son iki yıldır yaşanan sorunlar nedeniyle konut üretemediklerini, İstanbul başta olmak üzere deprem riskine karşı büyük önem taşıyan kentsel dönüşümün hızlanması adına hükümetten çözüm beklediklerini açıkladılar.
#MüteahhitKonut üretiminde toparlanma sinyalleri geldi. Yılın ikinci çeyreğinde ruhsat verilen daire sayısı yüzde 31.3’lük artışla 188 bin 740 oldu. Böylece son beş yılın en yüksek ikinci çeyrek rakamına ulaşıldı. Ancak yeni konut inşası için alınan ruhsat sayıları hâlâ ihtiyacın gerisinde.
#KonutSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dünya bankası ile 450 milyon dolarlık bir desteği önümüzdeki haftalardan itibaren yine KOBİ’lerimizin toparlanması adına bölgedeki KOBİ’lere sunuyor olacağız. Bu program kapsamında 11 ilimizdeki küçük ve orta ölçekli büyüklükteki işletmelerimize 120 bin ila 500 bin TL’lik bir desteği sağlıyor olacağız’’ dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dünya bankası ile 450 milyon dolarlık bir desteği önümüzdeki haftalardan itibaren yine KOBİ’lerimizin toparlanması adına bölgedeki KOBİ’lere sunuyor olacağız. Bu program kapsamında 11 ilimizdeki küçük ve orta ölçekli büyüklükteki işletmelerimize 120 bin ila 500 bin TL’lik bir desteği sağlıyor olacağız’’ dedi.
#Mehmet Fatih KacırKiraya veren veya eşi, altsoyu, üstsoyu, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kiralanana ihtiyaç duymaları halinde kiracıya karşı açılacak tahliye davası ile kira sözleşmesi sona erdirebilir ve ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi sağlanabilir.
#Tahliye DavasıYüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken mahkemelerde ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davalarıyla yoğunluk oluştu. Yargıtay ise mülk sahibinin başka bir evde kiracı olarak oturması durumunda kiradaki evin boşaltılması gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, konut tahliye davalarında ev sahibinin kirada oturmasının ihtiyacın varlığının başlıca kanıtı olduğunu belirtti.
#KiraMÜSİAD ve Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, özel sektörün de ulaşılabilir fiyatlı konut üretmesinin mümkün olduğunu belirtti. Asmalı, dikkat çeken iki öneride bulundu: 1. “Kamu kurumları uygun maliyetli arsa sağlar ve ihaleye çıkar. İnşa edilecek konutların fiyatı için bir üst sınır da önceden belirlenir. Bu yolla yılda 500 bin konut üretilir, metrekare fiyatı 13-14 bin liraya kadar çekilir. 2. Bir arsa için ek imar hakkı verildiğinde, artışın yarısında yapılacak konutlar bedelsiz olarak kamuya verilir. Böylece ülke genelinde sosyal konut havuzu oluşur. Avrupa bu modeli uyguluyor.”
#Ucuz KonutCumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanması ile gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrildi. Vatandaşı en çok ilgilendiren çalışmaları yapacak bakanlıklardan biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olacak. Deprem bölgesindeki yapılaşmadan, kentsel dönüşüm seferberliğine, kira sorunundan sosyal konut ihtiyacına kadar birçok başlıkta önemli hamleler bekleniyor. İşte yeni dönemin öncelikli gündem maddeleri:
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığıİnşaat sektöründe en temel sorunun acemi mühendis ve müteahhit ile yetersiz denetim mekanizması olduğunu söyleyen Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Hem yapım hem de denetimde sil baştan düzenlemeler gerek. Acemi mühendis çiziyor, tecrübesiz müteahhit yapıyor ve yetersiz firmalar da denetliyor. Sonuç ortada... Avrupa’da da olduğu gibi mühendis-lerin projelerine sigorta şartı getirilmeli. Şirketler güvenilir olmayan projelere sigorta yapmaz ve doğal bir denetim işler. Yapı denetimde de yüzlerce şirket var ama çoğu yetersiz. Bunun yerine büyük müşavirlik şirketleri kurulmalı ve şehirler bölge bölge denetlenmeli. Sayı az, denetim etkin olmalı” dedi.
#Sponsorlu İçerik