Konserve haberleri sayfasında Konserve hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4731 Konserve haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaSon günlerde pek çok evde konserve hazırlamanın tatlı telaşı yaşanıyor. Yaz sebze ve meyvelerinin lezzetinden ve faydalarından mahrum kalmamak için yapılan konserveler geleneksel yiyecekleri muhafaza etmenin önde gelen yöntemlerinden birini oluşturuyor. Ancak dikkat! Hazırlayacağınız konserveden sağlığınız için fayda sağlamayı umarken, dikkat edilmesi gereken bazı kuralları atlayarak aksine zarar verebilirsiniz!
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveKahramanmaraş merkezli depremin yıktığı 10 ilde arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken 85 milyon vatandaş depremzedeler için kenetlendi. Hazırlanan TIR’lar dolusu yardımlar deprem bölgesine yollandı. Ancak bölgedeki yardım ekipleri, ihtiyaçların değiştiğini belirterek “Bakliyat değil konserve, kıyafet değil çadır ve battaniye” gönderilmesi konusunda uyarıyor.
#DepremEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#DomatesMeyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#GazetehaberleriMevsim değişimlerinde konserveler hayatı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Mevsimine göre meyve ve sebzelerinizi seçebilir ve konservelerini uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Böylelikle kış boyunca uzunca bir süre reçel, domates konservesi, komposto gibi ürünleri kolayca ve sağlıklı bir şekilde tüketmeniz mümkün. Ancak konserve yapımının olmazsa olmazı kuralları vardır. Hazırlanan konserveler uygun bir şekilde kavanozlara doldurulmazsa emeğiniz ne yazık ki boşa gidebilir. Peki, konserve nasıl yapılır, nasıl kapatılır ve vakumlanır? Evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken detayları paylaşıyoruz.
#Konserve KavanozÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, profesyonel şekilde satış yapan internet sitelerinin dışında sosyal medya platformlarında satışa sürülen gıdaların, çeşitli riskler taşıdığını belirtti. Özer özellikle et, süt ve konserve grubu ürünlerin kişiyi ölüme kadar götürecek sorunlara yol açabileceğini kaydederek, "Bu ürünler fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik gıda riskleri içerebilir. Kısa vadede anlık, akut zehirlenmelere yol açabilir. Bunların tedavisi çoğunlukla mümkün ama mümkün olmayan, ölüme kadar giden durumlar hiç şüphesiz karşılaşabileceğimiz risklerdir" dedi.
#Sosyal MedyaÖzellikle yoğun geçen günlerde bir de akşama yemek hazırlama derdine düştüğümüzde konserveler imdadımıza yetişiverir. Ancak bu konserveleri alırken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. İşte şeflere göre almanız ve almamanız gereken konserve yiyecekler…
#KonserveZonguldak'ta geçen kasım ayında ev yapımı konserveden yedikten sonra zehirlenen ve yoğun bakıma alınan çiftten Ramazan Yıldız (55), yoğun bakımda 170 gün süren yaşam savaşını kaybetti. Eşi Zuhriye Yıldız (54) ise tedavisinin ardından sağlığına kavuşarak evine gönderildi. Çocuklarıyla birlikte yaşayan Zuhriye Yıldız, yaşadığı olayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını söyledi.
#Ramazan YıldızZonguldak'ta geçen kasım ayında ev yapımı konserveden yedikten sonra zehirlenen ve yoğun bakıma alınan çiftten Ramazan Yıldız (55), yoğun bakımda 170 gün süren yaşam savaşını kaybetti. Eşi Zuhriye Yıldız (54) ise tedavisinin ardından sağlığına kavuşarak evine gönderildi. Çocuklarıyla birlikte yaşayan Zuhriye Yıldız, yaşadığı olayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını söyledi.
#ZonguldakZonguldak'ta yedikleri konserveden bulaştığı tahmin edilen 'Clostridium Botulinum' (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) toksini nedeniyle tüm vücutları felç olan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çiftinin yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor. İl Sağlık Müdürlüğü'nün evdeki konserve ve diğer yiyeceklerden aldığı numuneleri gönderdiği Sağlık Bakanlığı'ndan rapor geldi. Raporda evdeki yiyeceklerden alınan numunelerde 'clostridium botulinum' bakterisine rastlanılmadığı ortaya çıktı.
#ZonguldakZonguldak’ta yedikleri konserveden etkilenerek felç geçiren çiftin tedavileri devam ederken, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Cömert, konserve yapılırken her seferinde yeni kapak kullanılmasını önererek, "Konserveleri üretirken kullandığımız kavanoz kapaklarını, steril etmemiz ve tam kapandığından emin olmamız gerekiyor. Her seferinde yeni kapak almamız gerekmektedir" dedi.
#BakteriZonguldak'ta yedikleri konserveden bulaştığı tahmin edilen 'Clostridium Botulinum' (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) toksini nedeniyle tüm vücutları felç olan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çiftinin yoğun bakımdaki tedavisi devam ediyor. Doç. Dr. Özcan Pişkin, her iki hastaya antitoksin tedavisini uyguladıklarını anlatarak, "Şu an verdiğimiz komutlara tepki veriyorlar. Bilinçleri açık. Tüm fonksiyonları felç durumda. Biz gereken tedaviyi en iyi şekilde yapıyoruz. Tedavileri uzun bir süreçte devam edecek. Hayati tehlikeyi atlatabilirlerse ayağa kalkmaları 6 ay ya da 1 yıl da sürebilir" dedi.
#ZonguldakBrokoli sağlıklı besinlerden biri. Kış aylarında tezgahları süsleyen bu güzel sebzenin salatası da özellikle et yemeklerinin yanında en güzel eşlikçilerden biri. Üzerine eklenen sarımsaklı sosla da daha lezzetli oluyor. Üstelik tak başına öğün olarak da tüketebilirsiniz. Eğer akşam sofranızda pratik bir şeylere yer vermek isterseniz, brokoli salatası tarifiniz sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Brokoli SalatasıDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça KayaTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkRusya'da kardeşi ve 15 yaşındaki yeğeni ile birlikte balık avına çıkan ancak teknelerinin bozulması nedeni 67 gün boyunca denizde sürüklenen 46 yaşındaki Mikhail Pichugin, nasıl hayatta kaldığını hastane yatağında anlattı. İşte 9 haftada 50 kilo veren, yeğeni ve kardeşi gözlerinin önünde ölen adamın filmlere konu olacak kurtuluş hikayesi...
#RusyaRusya'da kardeşi ve 15 yaşındaki yeğeni ile birlikte balık avına çıkan ancak teknelerinin bozulması nedeni 67 gün boyunca denizde sürüklenen 46 yaşındaki Mikhail Pichugin, nasıl hayatta kaldığını hastane yatağında anlattı. İşte 9 haftada 50 kilo veren, yeğeni ve kardeşi gözlerinin önünde ölen adamın filmlere konu olacak kurtuluş hikayesi...
#RusyaBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaMasterchef volovan tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Volovan Fransız mutfağında bulunan ve milföy hamuru kullanılarak yapılan bir hamur işi türüdür. Atıştırmalık veya meze olarak kullanılan Voloran hem tatlı hem de tuzlu olarak yapılabilir. Volovan Fransızca "rüzgarda uçan" anlamına gelir. Tarifin orijinal adı "vol-au-vent" olarak bilinir. Volovan nasıl yapılır, volovan hangi yöreye aittir? İşte MasterChef vol au vent (volovan) tarifi ve malzemeleri
#Masterchef VolovanÇalışandan sorumluluk alması, inovasyona katkı sağlaması ve zor bir durumda hızlıca çözüm üretmesi bekleniyor. Peki hata yapabilir mi? Tehlike yaratacak bir prosedür eksikliğini önceden fark edip yönetime iletebilir mi? Prof. Dr. Acar Baltaş psikolojik açıdan güvenli bir iş yerinin kötü haber verme kültürü gelişmiş bir yapıda inşa edilebileceğini vurguluyor.
#İş YeriSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#Sebzeİki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin bakanlık eliyle kiralanmasına ilişkin yönetmelik, gıda ihracatçılarını harekete geçirdi. TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, pandemi sonrasında bu sisteme talebin arttığını belirterek, “Senelerdir bunu talep ediyorduk. Sanayici üretim planlarını yapıyor. Kiralayacağı araziyi tespit ediyor” dedi. Sektör temsilcileri kiralamada kazan-kazan dengesi olması gerektiğinin altını çizdi.
#TİMSon günlerde pek çok evde konserve hazırlamanın tatlı telaşı yaşanıyor. Yaz sebze ve meyvelerinin lezzetinden ve faydalarından mahrum kalmamak için yapılan konserveler geleneksel yiyecekleri muhafaza etmenin önde gelen yöntemlerinden birini oluşturuyor. Ancak dikkat! Hazırlayacağınız konserveden sağlığınız için fayda sağlamayı umarken, dikkat edilmesi gereken bazı kuralları atlayarak aksine zarar verebilirsiniz!
#KonserveSağlık açısından birçok faydası olan domates Türk mutfağının da olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Zengin besin içeriği ve antioksidan özellikleri ile kalp, cilt ve göz sağlığını koruyor, sindirim ve bağışıklık sistemini destekliyor. Domatesi taze, mevsiminde ve organik tüketmek gerekiyor. Domatesin pişirilmesi veya işlenmesi, içinde bulunan değerli bir antioksidan olan likopenin de faydalarını artırıyor. Uzman Diyetisyen Sinem Türkmen, domatesin sağlığa faydaları ve bu mevsimde konserve domates yapılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Domatesin FaydalarıBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#Sağlık