Uzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafYufka, pirinç ve kuşbaşı etin ilginç bir karışımı olan göbete son günlerde en çok merak edilen tarifler arasında yer alıyor. Geleneksel bir tatar yemeği olan bu enfes lezzetin tarifini, nasıl yapıldığını ve malzemelerini sizler için derledik. İşte, Eskişehir göbete tarifi ve püf noktaları…
#GöbeteMevsim değişimlerinde konserveler hayatı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Mevsimine göre meyve ve sebzelerinizi seçebilir ve konservelerini uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Böylelikle kış boyunca uzunca bir süre reçel, domates konservesi, komposto gibi ürünleri kolayca ve sağlıklı bir şekilde tüketmeniz mümkün. Ancak konserve yapımının olmazsa olmazı kuralları vardır. Hazırlanan konserveler uygun bir şekilde kavanozlara doldurulmazsa emeğiniz ne yazık ki boşa gidebilir. Peki, konserve nasıl yapılır, nasıl kapatılır ve vakumlanır? Evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken detayları paylaşıyoruz.
#Konserve KavanozZerdali ülkemizin bazı yörelerinde kayısı meyvesinin adı olarak kullanılsa da aslında sadece kayısının bir türünün adıdır. Biraz da bu kullanım kargaşasından olsa gerek, kelimenin doğru anlamının ne olduğu hakkında araştırmalar yapıldığı görülüyor. Zerdali ağacının kayısıdan farkları, nasıl ve nerede yetiştiği, özellikleri ve faydaları gibi bilgileri derledik.
#İcerikahberTürkiye'nin hemen hemen her yerinde yetiştirilen ve neredeyse her toprak tipine tutunabilen iğde ağacı, faydalı meyvesi ile dikkat çekiyor. İğde ağacı, erozyonu önlemede önemli bir yer tutar. Aynı zamanda yüksek azot depolama özelliğine sahiptir. İğde ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sizler için derledik.
Ayva tatlısı nasıl yapılır sorusunun yanıtı sofralarında değişik ve güzel lezzetler katmak isteyen vatandaşların sorguladığı ve merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Tatlının meyve harika bir uyum yakaladığı ayva tatlısı tarifini sizler için derledik. Peki, ayva tatlısı nasıl yapılır? İşte tarifi ve yapılışı.
#Ayva TatlısıYufka ile hazırlanan pratik ve bir o kadar da lezzetli bir börek olan göbetenin nasıl yapıldığı ve tarifi merak konusu oldu. Özellikle Eskişehir yöresinde sevilerek tüketilen bir çeşit tatar böreği olan göbete, tek tek açılmış çok katlı yufkaların içerisine etli yada tavuklu pilav konularak yapılan bir lezzet. Peki, göbete nasıl yapılır?
#Göbete Nasıl Yapılır?Yaz aylarında tercih edilen serinletici bir içecek olan vişne kompostosunun tarifi, vişnenin mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte merak konusu oldu. Daha önce vişne kompostosu yapmayan ya da daha iyi vişne kompostosu yapmak için püf noktaları araştıran vatandaşlar, vişne kompostosu tarifini sorguluyor. Peki, vişne kompostosu nasıl yapılır? Vişne kompostosu malzemeleri neler?
#Vişne Kompostosu Nasıl Yapılır?Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği kompostolar, sıcak havalarda serinlemek için en iyi yöntemlerden biri. Nemli ve bunaltıcı yaz günlerinde adeta hayat kurtaran kompostonun yapımı da oldukça pratik. Özellikle evde kendi kompostosunu yapmak isteyen kişiler, kiraz kompostosu yapımını araştırıyor. Peki, kiraz kompostosu nasıl yapılır?
#Kiraz Kompostosu Nasıl Yapılır?