Güncelleme Tarihi:
Göbete tarifi son günlerde en çok merak edilen tarifler arasında yer alıyor. Geleneksel bir tatar yemeği olan bu enfes lezzetin tarifini, nasıl yapıldığını ve malzemelerini sizler için derledik. İşte, 'Göbete nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı...
GÖBETE NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
500 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti - 1 yemek kaşığı tereyağı - 5 adet yufka - 3 su bardağı pirinç - 3 su bardağı et suyu - 1 tutam tuz - 1 çay kaşığı karabiber - Sos malzemesi - 2 su bardağı süt - 1 çay bardağı sıvı yağ - 2 adet yumurta
HAZIRLANIŞI
İlk olarak bir tencerede etleri tereyağıyla kısık ateşte kavurmaya başlayın. Etler pişince tencereye 3 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyin. Bu şekilde 5 dakika daha birlikte pişirip, etleri süzün ve bir kenara ayırın. Et suyuna, ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin, bu sırada karabiber ekip karıştırmaya devam edin. Pişerken pirinçlerin biraz diri kalması gerekiyor.
Pilav pişerken bir yandan da börek sosunu hazırlayın. Sosu hazırlamak için öncelikle, bir kasede yumurtaları, sütü ve sıvı yağı iyice çırpın. Sos karışımını hazırladıktan sonra yufkaları dörde bölün, üstlerine börek sosundan gezdirip, ikiye katlayın ve bir komposto kasesine yayın, burada kenarların dışarıda kalmasına dikkat edin. Yufkalara ilk önce hazırladığınız et harcını ekleyin ve üzerine pilav ekleyin. Kaseden sarkan yufkalarla üstünü kapatın.
Son aşama olarak yağlanmış fırın tepsisine ters çevirin. Diğer yufkaları da aynı biçimde sarın. Kalan börek sosunu üstlerine sürüp, orta sıcaklıkta fırınlayın. Börek kızarmaya başlayınca fırını kapatın ve kısa bir süre dinlendikten sonra servis edin.