Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi de kolesterol yüksekliğidir. Sağlık açısından kan kolesterol düzeyinin normal sınırlar içinde tutulması gerekir. Ancak bazı durumlarda bu denge sağlanamayabilir. Peki, kolesterol nedir, kolesterol nasıl yükselir?
#Kolestrol NedirSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekProstat kanseri riskinin yaşla birlikte arttığı bilinse de, daha erken yaşlardaki görülme oranını hafife almamak gerekiyor. 50 yaş öncesi her 350 erkekten biri bu hastalıkla tanışıyor. 50-60 yaş aralığında 52 erkek, 65 yaş üstünden sonra her iki erkekten biri tanı alıyor. Erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren kontrollere başlaması gerektiğini vurguluyor.
#Prostat KanseriGreyfurt, tropikal bir narenciye meyvesi olarak bilinmektedir. Ekşi ve hafif acımsı bir tadı olan greyfurt oldukça faydalı bir meyve olmasına rağmen bazı ilaç gruplarıyla etkileşime girebilmektedir. Greyfurt tüketmek; kalp sağlığı için fayda sağladığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Aynı zamanda vücut için birçok farklı faydası da bulunmaktadır. Ancak bazı kişilerin greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GreyfurtKardiyovasküler; Kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. KVH şeklinde ifade edilen kardiyovasküler hastalıklar bütün dünyada ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Kardiyovasküler sistem, vücudun kan ve damarlarını etkileyen hastalıkların tamamını kapsamaktadır. Kardiyovasküler nedir? Beliertileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri konularını detaylarıyla derledik.
#Kardiyovasküler NedirRinga balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.
Türk mutfağında çokça tüketilen bazı besinlerin özellikle sağlığa faydaları ile de ön plana çıktıkları görülmektedir. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen turp ve turpun yararları da merak konusu olmakta ve araştırılmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız siyah turpun faydaları, siyah turpun neye iyi geldiği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Besinlerin vücuda sağladığı pek çok fayda bulunuyor. Özellikle de tahin, en faydalı besinler arasında yer alıyor. Doğru tüketildiği zaman çok faydalı bir besin haline geliyor. Bu gıdalar, hem vücudu onarır hem de bazı organlardaki deformeleri iyileştirici güce sahiptir. Tahin yağının faydaları nelerdir, ağrılara iyi gelir mi sizler için derledik.
#FaydalarıHalk arasında ‘şah damarları’ olarak bilinen ‘karotis arterler’in boynun her iki yanında yer alan ve beyne oksijence zengin kanı ulaştıran damarlar olduğunu belirten kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, beyin ile birlikte yüz, boyun ve saçlı derideki dokuların kan dolaşımının önemli bir bölümünün şah damarları aracılığıyla sağlandığını söyledi.
#İzmirKalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalıkların ölüm nedenleri arasında açık ara ilk sırayı aldığını belirterek, kalp hastalıklarından ölümlerde son 20 yılda kadınlarda belirgin bir şekilde artma eğilimi görüldüğünü açıkladı.
#İzmirKalp-damar cerrahı Prof. Dr. Melih Us yorgun hisseden, hafif bir soğuk algınlığı olan, yaşlanmanın etkilerini geciktirmek isteyen pek çok kişinin son günlerde başvurduğu ‘IV’ adlı yöntemi Hürriyet’e anlattı. Us, ‘damardan vitamin, ilaç, mineral takviyesi’ anlamına gelen IV tedavisinin klinik ve hastaneler dışında uygulanmasının tehlikelerine de dikkat çekti.
#GazetehaberiTürk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, vücudun kimya fabrikası olarak tanımladığı karaciğerin olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Gelişigüzel kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar karaciğer hasarına yol açıyor" dedi. Bilimsel olarak karaciğere iyi geldiği kanıtlanmış bir bitkinin olmadığını da belirten Prof. Dr. Çakaloğlu, enginarın çok yüksek miktarda tüketiminin de karaciğer sağlığı için anlamlı olmadığını dile getirdi.
#Hepatit