Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan enkaz çalışmaları sürerken, diğer yandan depremzede vatandaşların kolera gibi salgın hastalıklar konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Ancak deprem bölgesinde kolera hastalığı gibi bulaşıcı bakterilere karşı dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hijyenlerine çok fazla dikkat edilemeyen toplu ortamlarda kolera riski artabiliyor. Peki, kolera nedir, nasıl bulaşır? Kolera hastalığı tedavisi nasıl olur? Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı kolera belirtileri ve alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
#Koleraİstanbul Esenler'deki Ayvalıdere yağmur suyu tüneli ve atık su kanalından mavi renkte akan su endişeye neden oldu. İSKİ'den yapılan açıklamada "Bayrampaşa İlçesi'nde atık su hattında meydana gelen çökme olayı Ayvalıdere'ye farklı renkte su karışmasına sebep olmuştur" denildi.
#İstanbulEsenler'deki Ayvalıdere yağmur suyu tüneli ve atık su kanalından mavi renkte akan su endişeye neden oldu. İSKİ'den yapılan açıklamada "Bayrampaşa İlçesi'nde atık su hattında meydana gelen çökme olayı Ayvalıdere'ye farklı renkte su karışmasına sebep olmuştur" denildi.
#EsenlerBirleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel tedarik eksikliği sebebiyle iki doz yapılan oral kolera aşısını geçici olarak bir doza indirdi. Ocak ayından bu yana 29 ülkenin sürekli artan kolera vakaları bildirdiğine dikkat çeken DSÖ, potansiyel şiddetli salgınlar konusunda uyardı.
#DSÖBiyoloji ve tıp alanlarında kullanılan pek çok terim bulunuyor. Bu gerek vücudumuzu oluşturan yapı taşı atomların, gerek olmazsa olmazımız olan kanların, gerekse de vücudumuzdaki diğer tüm sistemlerin kullanıldığı anlamdır. Aglütinasyon nedir, tıpta ne anlama gelir sizler için derledik.
Nijerya'nın bazı eyaletlerinde 'gizemli hastalık' paniği yaşanıyor. Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, henüz teşhisi konulmayan hastalık nedeniyle bir haftada 30 kişi hayatını kaybetti. Hastalık sebebiyle yaşamını yitiren kişilerde ölmeden önce kan kusması, halsizlik, vücut ve baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığı kaydedildi. Araştırmaların devam ettiği hastalıkta kolera ya da lassa ateşinden şüpheleniliyor. Peki, kolera nedir, belirtileri nelerdir? İşte, gizemli hastalıkla belirtileri benzer olan kolera ile ilgili ayrıntılar.
#Kolera NedirHerkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu, dışarıda uygun fiyata satılan kıymalı kır pidelerinin sağlıksız olduğunu dile getirerek, "Dışarıda satıldığı için içerisinde bakteri ve virüs barındırabilir. Et yerine bakteri yemeyin" uyarısında bulundu.
#İzmirKolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir. Peki Kolera hastalığının belirtileri nelerdir, hastalık nasıl bulaşır?
#Kolera NedirYemen'de 2019 yılı başından itibaren kolera salgının artmasıyla beraber yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. UNICEF'un son verilerine göre, 17 Mart'a kadar 109 bin kolera vakası kaydedildiği, 190 kişinin de hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Bununla beraber insanlar da kolera hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmak için internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Kolera hastalığı nedir? Kolera nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler...
#Kolera Hastalığı Nedir?Kolera nedir sorusunun yanıtı birçok vatandaş tarafından sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. 1883 yılında Mısır'da yaşanan bir salgında keşfedilen kolera hastalığı her yıl binlerce ölüme neden oluyor. Peki, kolera nedir? Kolera hastalığının tedavisi var mı?
#Koleraİzmir’in sağlık tarihi, binlerce yıl öncesinden gelen bir zenginlik taşımakta ve bu hastanelerin bazıları hala sağlık hizmeti vermeye devam ederken, bazıları da başka amaçlarla yerli yerinde durmaktadır. Birçok araştırmacı bu konuda çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Acil Afet Ambulans Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Tarih Boyunca Sağlık Kenti İzmir” adını verdiği sunumunda kentin sağlık tarihi ile ilgili bu bilgilerin “Sağlık Müzesi”ne dönüştürülmesini ve İzmir in sağlık turizmine önemli bir katkı sağlamasını istiyor. Sofuoğlu, İzmir’in sağlık tarihi hakkında şunları anlattı:
#1Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiDeprem bölgesinde yaraları sarmak için çalışmalar sürerken bölgede gelişebilecek hastalıklara karşı da uyarılar geliyor. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yıkılan molozlara dokunulması, demir çubuklara temas edilmesi, çivi batması nedeniyle gönüllüler dahil bölgedeki herkese 1 doz tetanos aşısı yapılması gerektiğini söyledi.
#Deprem