Paylaş
Kolera ağır su kaybı ve ishalle seyreden, salgın ve ölümlere yol açabilen bir hastalık. Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinde salgınlar yapıyor. Halen 80 ülkede görülen kolera, yılda yaklaşık 120 bin insanın ölümüne yol açıyor. İnsandan insana geçebiliyor. Temel nedeni kirli su. Ayrıca yiyecek ve sineklerle de bulaşabiliyor. Hastalık etkeni bakterilerin alınmasının üzerinden 2 saat ile 5 gün içinde başlıyor ve vaka sayısı hızla artıyor. Diğer ishalli hastalıkların aksine, sağlıklı yetişkinleri de birkaç saat içinde öldürebiliyor. Koleraya yol açan mikropların bazı türleri durgun sular ve denizlerde yaygın olarak bulunuyor. Deniz kabuklularında çoğalıyor.
Deniz ürünleri yemeyin!
Kolera görülen bölgelere seyahat edenlerin kullandıkları suyun temizliğinden emin olması gerekiyor. İçme suyu, dişleri fırçalama, yıkanma, yiyecek hazırlama, buz suyunuz kapalı satılan sulardan olmalı. Bu olanağınız yoksa, kaynatılmış sular veya kimyasal işleme tabi tutulmuş güvenli suları kullanmalısınız. Ayrıca şunlara da dikkat edin:
* Ellerinizi sık sık yıkayın.
* Yemek hazırlamadan, yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, çocukları beslemeden önce ve sonra, ishalli hastanın bakımı öncesi ve sonrası yine ellerinizi sabun ve temiz suyla yıkayın.
* Hastalığın bulunduğu bölgelerdeki tuvalet, banyo, lavabo ve bütün kirli yüzeylerin de temizliği ihmal edilmemeli. Mümkünse çamaşır suyu da kullanarak temizlenmeli.
* Yiyecekleriniz taze pişirilmiş ya da kapalı olmalı.
* Çiğ veya az pişmiş etler, kabuklu deniz hayvanları ve deniz ürünleri yenmemeli.
* Seyahat dönüşünde kendinizi hasta hissediyorsanız, özellikle ishal, karın ağrısı, kusma, halsizlik varsa hemen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurun.
* Seyahatinizden hekiminize mutlaka bahsedin.
Paylaş