Araştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülAlaçatı’nın merkezinde ama karmaşadan uzak bir ambiansa sahip Bernadet, paylaşım ve gelişim üzerine kurduğu felsefesiyle kendinizi özel hissedebileceğiniz bir deneyim sunuyor. Bernadet’te isteyen ahşap atölyesinde bir şeyler yaratıyor, isteyen yogasını yapıyor, isteyen bin yıllık zeytin ağacının altında kitabını okuyor.
#1Evden çalışmaktan sıkılanlar, ofisi olmayanlar, kalabalıktan kaçıp izole bir yer arayanlar ya da müşterilerini ağırlamak isteyenler... Üyelerine konforlu bir çalışma ortamı, çay-kahve, sekreterlik hizmeti, kapalı toplantı odaları sunan ortak ofislere hepimiz zaman zaman ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ortak çalışma alanlarını çeşitli mesleklere sahip profesyonellerden oluşan jürimize sorduk.
#OfisUzun zamandır ortalarda yok. Zaten hiç öyle çok magazinin gündeminde olmadı. Ama hep bir yerlerde görünmeyi tercih eden meslektaşlarını kınamıyor, “Eğlenceli bir hayat seçimi ama ben beceremedim” diyor. Geçen yıl Bodrum’a yerleşse de çalışmaları hız kesmedi. ‘Söz Müzik: Tan Taşçı’ isimli bir albüm çıkaran müzisyen (39) ‘aileli bohem hayatı’nı ve müziğin bugününe bakışını anlattı.
#Tan TaşçıÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriO, genç kızların yeni sevgilisi... Alıştığımız jönlerden biraz farklı. Asi, sert bir sokak çocuğu havası var, “Çoğunlukla sokakta büyüyen ama hatanın, yanlışın içine girmeyecek kadar sokağı hazmetmiş biriyim” diye anlatıyor. Başarısını kaslı fiziğine bağlamıyor: “Yüzde 40 oyunculuk yeteneği, gerisi kalbin temizliğiyle ilgili olabilir...” Cihangir Ceyhan’la Adana’dan İstanbul’a uzanan zorlu hayat hikâyesini ve gelecek için hayallerini konuştuk.
#GazetehaberleriHoş geldin arkadaşım… Evet çok net bir vaat veriyorum sana. Bir gün her kadın Tanrıça olacak… Bu yazı dizisini her seferinde okudukça böylesi bir iddialı söylemin altında yatan tüm gerçekleri bütün şeffaflığıyla duyacak ve dünyana katacaklarınla birlikte sende kısa sürede bilinçleneceksin. Çok uzun yılların araştırmaları, akademik bulguları ve ispatları, gece gündüz çalışmaları, birikimleri var senle paylaşacağım cümlelerin, paragrafların arasında. Kimi zaman yorgunluklar var ama yine de tutkuyla arayış var.
#Kişisel GelişimYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariAnne-babalar çocuklarının dikkat sürelerinin uzamasını, evde daha sakin kalmasını, bir yandan da eğlenmesini istiyor. Hepsini bir arada sağlamanın en iyi yolu da çocuk yogası. Aileyi bir araya getiren yoganın inceliklerini çocuk yogası ve bale eğitmeni Buse Agnaday’a sorduk.
#YazarAttığı her adım, söylediği her söz haber değeri taşıyor. Ama o işi olmadığı sürece konuşmayı tercih etmiyor. Geçirdiği son beş yılı, “İzole olduğum, içime döndüğüm, geri çekilip kendimi keşfettiğim bir dönemdi” diye anlatıyor. Beren Saat’le Netflix’te başlayan ‘Atiye’ dizisi vesilesiyle buluştuk. Sadece dizisini değil; yeni keşfettiği müzikal yeteneğini, hayatını, ülkeyi, sosyal medyayı, evliliğini ve aşkı konuştuk.
#Beren SaatHem bir asker hem de bir atlet olmakla kalmayıp aynı zamanda bir reformcu ve modernleşme öncüsü Selim Sırrı Tarcan ile tanışın. Salt Beyoğlu’nda açılan ‘Uygun Adım Marş!’ başlıklı sergi, ülkemizin modernleşme sürecinde beden eğitimi ve olimpizmin öncüsü Tarcan’ın ve kızlarının izinden bir devrin tanıklığını yapıyor.
#Uygun Adım MarşHep aynı sahillere gitmekten sıkıldınız mı? Sınavlar, seçim, iş güç ve büyük şehirlerin eziyeti derken stres katsayınız çok mu yükseldi? İşte çıkış yolu: Size yeni kapılar açabilecek, bakış açınızı değiştirip stres ve yorgunluk atmanızı sağlayacak, heyecan yaşatacak etkinlik ve atölyeleri derledik.
#Kafa Açıcı 15 ÖneriBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam Çiftliğiİstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen yaratıcı öğrenci festivali Project’04, 8 Mayıs tarihinde santralistanbul Kampüsü’nde başlıyor. “Sınırlar” temasıyla kurgulanan festival, fakülte öğrencilerinin yıl boyunca gerçekleştirdikleri projelerini bir araya getirecek. Performanslardan söyleşi ve atölyelere, ödüllü reklamlardan gönüllü kampanyalara öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya koyacakları Project’04 Festivali, 27 Mayıs tarihine kadar devam edecek.
#ÜniversiteHavalar sıcak, zemin toprakta oynamak için çok uygun. E kış da bitti… Şimdi kıştan kalan hamlıkla birlikte biriken stresten de kurtulma vakti. Peki nasıl? Size hem tatil yapıp dinlenebileceğiniz, çiftlik işlerine yardımcı olarak toprakla, kuzularla, tavuklarla haşır neşir olabileceğiniz, akşam oldu mu tatlı sızılarla kendinizi uykuya teslim edebileceğiniz bir önerimiz var. Kendinizi bir ‘TaTuTa’ (Tarım, Turizm, Takas) çiftliğine atın. Hem çiftlik nedir, işler nasıl yürür öğrenerek kırsal yaşama hazırlanın hem de ücret ödemeden huzur dolu, doğa dostu bir tatil yapın. Biz sizin için Türkiye’nin farklı yerlerinden gönüllü desteğe ihtiyaç duyan altı çiftliği seçtik. Dilerseniz tatuta.org adresine girip gönlünüze göre seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. Yapmanız gereken, sadece bir form doldurmak. İşte bizim önerilerimiz...
#TatutaAçıldığı günden beri ‘Amerika’nın en iyi 40 lokantası’ listelerinden düşmeyen Spago, Nişantaşı St Regis Otel’de şube açtı. Güzel, şık, iki Michelin yıldızı olduğundan kelli, gayet de lezzetli bir lokanta ama benim asıl ilgimi çeken sahibi Wolfgang Puck’un üst üste 21 yıl boyunca Oscar özel partilerine ev sahipliği yapmış olması. “Yediklerin/pişirdiklerin senin olsun, sen bize gördüklerini anlat” dedim; işte sonuç...
#Spagoİslam, kamusal alan ve çoğul modernite ilişkisi üzerine çalışmalarıyla dünyada ses getiren sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle, Soma faciasının hemen arkasından Türkiye’deydi. Paris´teki Sosyal Bilimler Akademisi’nde öğretim üyesi olan Göle, Bilgi Üniversitesi’nde her yıl düzenlenen İstanbul Seminerleri’nde ‘Günümüz Türkiyesi’nde Çoğulculuğun Kaynakları ve Eksileri’ oturumunu yönetti. Türkiye’de iktidarın son dönemde çoğulculuk konusunda iyi sınav vermediğini düşünenlerden. AK Parti’nin reformist Müslümanlıktan giderek otoriter kapitalizme doğru kaydığını düşünüyor. Soma’nın Türkiye’de hâlâ kapitalizmin farklı evrelerinin aynı anda yaşandığını ortaya çıkardığı tespiti düşündürücü. Türkiye’deki bütün sorunların Başbakan Erdoğan üzerinden tartışılmasına ise itirazı var. Hatta bu durumu ‘feminize olmuş Türkiye sendromu’ diye adlandırmış; ona göre önündeki tek engeli kocaları gören kadınlar gibiyiz! O nedenle ‘Gelin bir dakika Başbakan’ı unutalım, öyle analiz yapalım, one minute’ diyor.