Kolajen, beden sağlığı için son derece önemli bir protein. Vücuttaki kolajen sentezi belli bir yaştan sonra azalır ve bunun sonucunda deri esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını kaybeder, donuklaşır, kırışır ve kahverengi lekeler ve başka renk değişiklikleri gibi durumlar oluşur. Bu nedenlebazı yiyecekleri beslenme listesi ekleyerek vücudun kolajen üretme yeteneği desteklenebilir. Peki kolajen nedir, hangi besinlerde var? İşte kolajen içeren yiyecekler...
#Kolajen NedirKolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kolajen içeren besinleri açıkladı, kolajenin faydalarını anlattı.
#KolajenKolajen, insan vücudunda esnekliği ve canlılığı sağlayan bir proteindir. Peki kolajenin sağlığa faydaları neler? Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, Almanya’daki Kiel Üniversitesi, Freiburg Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi’nde bu konuda yapılan araştırmaları anlattı.
#Kolajen İçeren BesinlerKemik, kas, diş, deri, tendon bağlar, damarların yapısında bulunan kolajen, vücut dokularına güç ve esneklik kazandıran, vücutta en çok bulunan bir çeşit proteindir. Vücudumuz kolajen üretiminin bir bölümünü kendi yapar. Kalan bölüm için ise besinlerle desteklemek gerekir. Yaşın ilerlemesi ile üretimi azalan kolajenin üretimini bu besinlerle destekleyebilirsiniz.
#KolajenDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamUzmanlar son yıllarda çok fazla konuşulan paça çorbasının kemikler için herhangi bir faydası olmadığını, aksine zararları bulunabileceğini belirtti. Prof. Dr. Cihan Aksoy, uzun yıllardır sürdürülen ve Kuzey ülkelerin denizlerinde yaşayan Morina balığının derisinde bulunan kolajen peptit maddesi ile kireçlenme tedavisinde önemli bir aşama kat edildiğini, bugüne kadar kullanılan tüm tedavilerin aksine bu maddenin doğrudan onarmaya yardımcı olduğunu söyledi.
#BeslenmeUzmanlar, karaciğer hastalıklarında görülen artışı şekere, ama en çok da bir çeşit şeker olan fruktoza bağlıyorlar. Eskiden meyvelerde bulunduğu için fruktoz masum olarak kabul edilirdi. Fakat artık karaciğer hastalıkları ve kanserleri, yediğimiz her şeyin içine katılan ve mısır nişastasından elde edilen fruktozla ilişkilendiriliyor.
#Sağlıklı YaşamAmerika’ya yerleşip evlendikten sonra gözlerden uzak bir yaşam seçen oyuncu Didem Uzel, ‘sahalara’ “İntikam” dizisindeki Leyla karakteri için geri döndü. Uzel, New York’ta geçirdiği üç yılda hayata bakış açısının nasıl değiştiğini, yeni evliliğini ve iyi görünmenin yöntemlerini Formsante dergisine anlattı.