Kolajen,vücudun yapısal bütünlüğünü oluşturan, insan vücudunda en çok bulunan temel proteindir ve vücutta özellikle kaslarda, kemiklerde, tendonlarda, bağlarda, organlarda, kan damarlarında, ciltte, bağırsaklarda ve diğer bağ dokularında bulunur.
Kolajen kaybı 18-29 yaşlarında başlıyor. 40 yaşından sonra yılda yaklaşık %1’i kaybediliyor. Kadınlarda özellikle menopoz döneminde bu azalma yüzde 50'leri buluyor. 80 yaşına gelindiğinde ise kolajen kaybı genel olarak %75’lere ulaşıyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Esra Şahin, Kolajen oluşturan 3 aminoasidin prolin, lizin ve glisin olduğunu belirterek, bu aminoasitlerin doğal olarak bulunduğu gıdaları sıraladı.