OBEZİTEYE sahip kişilerin en büyük sıkıntılarından biri de solunum yolu hastalıkları. Başta KOAH olmak üzere astım, akciğer enfeksiyonları, solunum güçlükleri obezite hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzierer, obezite ve KOAH konusunda önemli bilgiler paylaştı:
#1Havalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#GripDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve uzmanların peş peşe ‘dikkatli olun’ uyarıları yaptığı çöl tozu Türkiye’ye ulaştı. Kronik hastalar, astım, KOAH gibi hastalıkları olanlar için hayati tehlike riski doğuran çöl tozu için uzmanlara 7 soru sorduk.
#Çöl TozuKOAH, günümüzde hızla yaygınlaşan, sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta olmak üzere bir çok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık. Akciğer dokusunda bozulmalara ve hava yollarında tıkanmaya neden oluyor; nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, bu tehlikeli hastalığa zemin hazırlayan 5 etkeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KoahPek çok insan 18 Kasım tarihinde doğar ve bu günün anlamını merak eder. Sizler için 18 Kasım hangi burç ve burcu ne, 18 Kasım yükseleni, 18 Kasımda doğanların özellikleri, 18 Kasım özel bir gün müdür, 18 Kasım ne günü sorularını yanıtladık. 18 Kasımda doğan Türk ünlüler ve futbolcular, 18 Kasımda doğan yabancı ünlü ve futbolcular, 18 Kasımda doğan anime karakterlerini sizler için derledik.
#Akrep BurcuKoronavirüs pandemisi nedeniyle insanların evlerde vakit geçirdiği bu dönemde özellikle erkekler arasında alerji şikayetlerinin yüzde 50 oranında arttığını belirten Alerjik Hastalıklar ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, alerji hastalarına koronavirüs aşısı öncesi uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisi nedeniyle insanların evlerde vakit geçirdiği bu dönemde özellikle erkekler arasında alerji şikayetlerinin yüzde 50 oranında arttığını belirten Alerjik Hastalıklar ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, alerji hastalarına koronavirüs aşısı öncesi uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsBugün yaşam kaybının nedeni olan hastalıklar arasında 3'üncü sırada yer alan KOAH’ın sigara içme oranlarının artmasına bağlı olarak önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çıkacağı öngörülüyor. Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin KOAH hastası olduğu bilgisini veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi,"Her 10 KOAH hastasından 9’u hasta olduğunu bilmiyor" dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiSelçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencisi Mustafa Yurdakul'un geliştirdiği cihaz, ortamda bulunan havayı sensörler aracılığıyla analiz ederek, risk durumunda sesli ve görsel olarak uyarıda bulunuyor.
#TübitakKOAH hastası, COVID-19’a yakalandığında, diğer hastalardan daha çok zorlanır. En büyük tedavi ise sigaranın bırakılmasıdır. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görgülü, KOAH hastalarının pandemi sürecinde daha fazla risk taşıdığını hatırlatarak önerilerde bulundu.
#KoahAkciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHAkciğerlerde bronş adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. Sigara kadar hava kirliliğinin de bu hastalığa davetiye çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Arzu Mirici, bu hastalığın ortaya çıkmasının solunan havanın kirlilik miktarı ve süresi ile ilişkili olduğunu belirtti.
#KOAHCovid-19 enfeksiyonu akciğer komplikasyonlarının gelişme riskinin KOAH hastalarında sağlıklı bireylerden daha yüksek olduğunun çalışmalarda gösterildiğini ve bu nedenle pandemi sürecinde hastalanmamak için korunma önlemlerine uyumun çok önemli olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoahTüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümcül seyreden yeni tip koronavirüs salgınında, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda Covid-19'un daha ağır seyrettiği, ağır koronavirüs hastalığı riskinin bu hastalarda 5 kat arttığı belirtildi.
#KOAHZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Tor, KOAH hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirme riski altında olduğunu belirterek, "Covid olurlarsa bu hastalar 5 kat daha fazla risk altındalar ancak kendilerini izole edebilirlerse, hijyen mesafe kuralını sağlayabilirlerse bu hastaların hastaneye sık yatışı da söz konusu olmayacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Meltem TorEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sinan Erginel, 18 Kasım Dünya KOAH Günü'nde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kronik hastalara olan olumsuz etkisine dikkati çekti.
#KOAHDünyada 600 milyon, Türkiye’de ise 6 milyon KOAH hastasının bulunduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baykal Ertürk, “Sonbahar ve kış ayları KOAH hastaları için yaprak dökümüdür. Havaların soğuması KOAH’lılar için alarm demektir. Havaların soğuması ile birlikte akut alevlenme atakları ile hastane ve yoğun bakım ünitelerine yatan KOAH’lı hastaların önemli bir kısmı tekrar evine dönemez” dedi.
#Uzm. Dr. Baykal ErtürkSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa ziyaretine katıldım, grip aşısıyla ilgili akıllardaki soruları kendisine ilettim. Üretiminden koruma gücüne, ilk aşamada kimlere yapılacağından bu yıl Türkiye’ye kaç doz aşı getirileceğine kadar tüm soruları sabırla yanıtladı...
#YAZARDamarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle oluşan pıhtı atması, ciddi sonuçlar doğuran ve önemsenmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar, toplumda 'pıhtı atması' denilen ve ölüme kadar gidebilen ciddi risklere yol açan sağlık sorununun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?
#Pıhtı Atması NedirBu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#Gazetehaberleri