Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2021 00:28
Çam ormanlarıyla ünlü Çamlıdere’de kozalaktan bugüne kadar reçel, macun ve şurup ürettiklerini belirten Belediye Başkanı Hazım Caner Can, şimdide çam kozalağını bor ile birleştirip bir gıda takviyesi ürün hazırladıklarını söyledi.
‘Borkoza’ adlı çalışmayı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin ile birlikte yürüttüklerini belirten Başkan Can, “Çamlıdere olarak bölgemizde oldukça fazla olan çam ağaçları ile çam kozalağından reçel ve macunundan sonra daha farklı nasıl yararlanırız diye düşünerek yola çıktık. Çalışmanın sonunda sağlık alanında da kullanılacak bir gıda takviyesi geliştirildi. Ürünümüze eczanelerden ulaşılabilecek. Ayrıca çam kozalağının insan üzerindeki tedavi edici etkisinden en iyi şekilde faydalanılması için bu alanda çalışmalarımız da devam edecek” dedi.
YÜKSEK RAKIMLI DAĞLARDAN TOPLANDI Çam kozalağının akciğer hastalıkları için bir çok iyileştirici molekül içerdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Mükerrem Şahin ise, “Uluslararası çalışmalar
kozalak ekstraktında bulunan 20’ye yakın değerli molekülün astım, koah hastaları başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceğini göstermekte. Ancak bu moleküllerin bir çoğu yüksek sıcaklık ve uzun süreli kaynatmada yok olmakta. O yüzden iyi bir etki isteniyorsa soğuk ekstrakt (sıkma) yöntemi tercih edilmeli. Biz de bu yöntemle elde ettiğimiz çam kozalağı ekstrelerini antiviral bor bileşiği ile birleştirdik. Ürün gıda takviyesi olarak ruhsatlandırıldı ve satışa sunuldu. Özellikle akciğer hasarı bulunan hastalara destek olarak kullanılması önerildi” diye konuştu.