Bazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAnkara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü'nce Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, "Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık" dedi.
#AnkaraSanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Covid-19a karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında insan denemelerinin Faz 2 aşaması yakında başlıyor. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP temelli aşının yeni aşaması için en az 480 gönüllü aranıyor" açıklamasını yayımladı. Bakan Varank "En yenilikçi aşı adayımızda Faz 1 aşamasını başarıyla tamamladık. Benim de gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz 2 aşaması için şartları sağlayan gönüllüler arıyoruz" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilen inaktif ve adenovirüs temelli aşı adaylarının çalışmalarının sürdüğü Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi ile Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti.
#AA+DHASanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı çalışmaları yürütülen merkezleri ziyaretinde, hocaların bayram gününde de laboratuvarlarında ve üretim tesislerinde olduğunu belirterek, "Yeter ki Türkiye kendi aşısını üretebilsin, hem Türkiye'ye hem de insanlığa şifa olabilecek başarıyı yakalasın diye büyük gayret gösteriyorlar." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankAnkara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Faz 1 Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısının sonbahar aylarında insanlara uygulanmasın bir sakınca olmayacağını söyledi.
#Aybüke İNAL KAMACI/AAKoronavirüse karşı geliştirilen virüs benzeri parçacık (VLP) temelli aşı adayında Faz-1 çalışmasının yürütüldüğü Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Her şey yolunda giderse aşı, sonbaharda vatandaşın kullanımına hazır olabilir" dedi.
#Vlp AşıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin faz-1 aşamasına gönüllü olarak katıldı. Varank, aşı olduktan sonra basın mensuplarına Türkiye'de yerli aşı çalışmaları ve VLP temelli aşı hakkında bilgiler verdi, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulundu.
#Mustafa Varankİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İsanbulİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İstanbul300 yılı aşkın süredir her yaştan milyonlarca kişiye aşı, ilaç ve tüketici sağlığı alanında tedavi çözümleri sunan GSK, Türkiye’de de 60 yılı aşkın süredir hayatın “her anında iyilik sağlık” için çalışıyor. Türkiye’de ve dünyada en geniş aşı portföyüne sahip şirketler arasında yer alan GSK, Hacettepe Üniversitesi Teknokent iş birliği ile hayata geçirdiği Aşı Klinik Araştırmalar Merkezi’nde, Türkiye’nin aşı klinik araştırmalarının yüzde %50’sini yürütüyor. Pandemi dönemini ve Türkiye’deki “yerelleşme” stratejilerini GSK Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Selim Giray ile Elif Ergu konuştu.
#GSK300 yılı aşkın süredir her yaştan milyonlarca kişiye aşı, ilaç ve tüketici sağlığı alanında tedavi çözümleri sunan GSK, Türkiye’de de 60 yılı aşkın süredir hayatın “her anında iyilik sağlık” için çalışıyor. Türkiye’de ve dünyada en geniş aşı portföyüne sahip şirketler arasında yer alan GSK, Hacettepe Üniversitesi Teknokent iş birliği ile hayata geçirdiği Aşı Klinik Araştırmalar Merkezi’nde, Türkiye’nin aşı klinik araştırmalarının yüzde %50’sini yürütüyor. Pandemi dönemini ve Türkiye’deki “yerelleşme” stratejilerini GSK Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Selim Giray ile Elif Ergu konuştu. (Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada bugünkü vefat edenlerin sayısının 115 artarak bin 518'e çıktığını açıkladı. Bakan Koca, " 875’i son 24 saatte olmak üzere 5.674 hastamız taburcu edildi. İki gücümüz var: Tedbir, tedavi. Gücümüzü kullanalım." dedi.
#Fahrettin KocaDr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Klinik Araştırmalar Merkezi (KETEM) açıldı. Merkezle yerli ve milli ilaç geliştirme çalışmalarını hızlandırmak, klinik araştırmalar yapmak ve uluslararası ilaç Ar-Ge sektörü ile ortak çalışmalar yürütülmesi amaçlanıyor.
#Ayça Gözde ÇETİNHalkalı Mehmet Akif Ersoy Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi, ilaç deneyleri için gönüllü denekler arıyor. Ücret 1000 TL’ye kadar çıkacak, sigorta yapılacak.
#Halkalı Mehmet Akif Ersoy Kalp Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar MerkeziTürkiye’nin 11 milyar dolara ulaşan pazar büyüklüğü, dünya ilaç devlerini ’klinik araştırma’ya da çekmeye başladı. İsviçre merkezli ilaç devi Roche, dünyadaki 6’ncı klinik araştırma merkezi için Türkiye’yi seçti. Roche İlaç Bölümü CEO’su William Burns, ilk etapta Türkiye’ye Balkanlar ve Ortadoğu’dan 5 ülkenin de bağlandığını bildirdi.
Kriz yüzünden Amerika’dan Avrupa’ya pek çok uluslararası şirket, sıkıntılı günler yaşarken, gıda ve ilaç gibi sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketlerin çift haneli büyümesi dikkat çekiyor. Amerikalı fast food zinciri MacDonald’s’ın ardından İsviçreli ilaç devi Roche da, üçüncü çeyrekte çifte haneli büyüme yakaladı ve 39.3 milyar dolar ciroya ulaştı.
Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#Küf