Türkiye, Roche’un dünyadaki 6’ncı klinik merkezi oldu 5 ülkeye liderlik yapacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Roche’un dünyadaki 6’ncı klinik merkezi oldu 5 ülkeye liderlik yapacak
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2009 00:00

Türkiye’nin 11 milyar dolara ulaşan pazar büyüklüğü, dünya ilaç devlerini ’klinik araştırma’ya da çekmeye başladı. İsviçre merkezli ilaç devi Roche, dünyadaki 6’ncı klinik araştırma merkezi için Türkiye’yi seçti. Roche İlaç Bölümü CEO’su William Burns, ilk etapta Türkiye’ye Balkanlar ve Ortadoğu’dan 5 ülkenin de bağlandığını bildirdi.

Ä°SVİÇRE merkezli ilaç devi Roche’un dünyada genelindeki 6’ncı ’klinik araÅŸtırmalar merkezi’ Türkiye’de kuruldu. Ar-Ge organizasyonu içerisindeki ilaç geliÅŸtirme çalışmalarının büyük bölümünü Türkiye’de yürütmeyi hedefleyen Roche, kurduÄŸu ’İlaç GeliÅŸtirme Direktörlüğü’nün başına Dr. Ecz. Aslıgül Kendirci’yi getirerek, ocak ayı itibariyle yeni ilaç geliÅŸtirme çalışmalarına baÅŸladı. GeliÅŸmekte olan ülkelere klinik araÅŸtırmalarda liderlik edecek olan Türkiye’ye ilk etapta Balkanlar ve OrtadoÄŸu’dan 5 ülke baÄŸlandı.Â

3 alanda çalışma yapılıyor

Roche İlaç Geliştirme Organizasyonu yapısında bulunan 5 bölgeye ilave olarak oluşturulan 6’ncı bölgenin merkezi olarak seçilen Türkiye, gelişmekte olan ülkelerdeki coğrafi açıdan ilaç gelişimi için gerekli olan stratejilerin yanı sıra klinik çalışma programlarının belirlenmesi ve uygulanmasından sorumlu olacak. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün de desteğini alan Roche’un Türkiye’deki merkezinde yürütülen Hematoloji, Onkoloji ve Diyabet alanlarındaki çalışmaların sayısının ise kısa zamanda hızla arttırılacağı belirtildi.

Türkiye sağlıkta başarılı

Roche İlaç Bölümü CEO’su William Burns, Türkiye’deki ekiplerinin performansından çok memnun olduklarını belirterek, "Türkiye’yi klinik araştırmalarımız için merkez olarak seçtik. Türkiye’de ilaç geliştirme faaliyetlerini başlattık" dedi. Türkiye’nin çok uzun zamandır Roche ilaç dünyasının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Burns, şöyle konuştu: "Türkiye, BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) Meksika ve Güney Kore ile birlikte büyüme potansiyeli en yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor. Sahip olduğu başarılı sağlık sistemiyle öne çıkan Türkiye’de birçok ülkeden farklı olarak sosyal güvenlik sistemi bulunuyor. Diğer ülkelerde insanlar her türlü sağlık harcamalarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor. Ama Türkiye’de devletin bu harcamaları üstlenmesi vatandaşlar açısından büyük bir avantaj."

Göker ’Mr. Big’ oldu

Türkiye’nin ilaç geliştirme çalışmaları dışında da Roche açısından önemli görevler üstlendiğine dikkat çeken William Burns, şunları söyledi: "İstanbul ofisi bünyesinde kurulan CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ekibi, Avrupa, Ortadoğu ve Asya Pasifik bölgelerine hizmet veriyor ve bu kapsamda yazılım geliştiriyor. Türkiye, Roche için bölgesel bir üs konumunda bulunuyor. Dünya genelindeki Ar-Ge merkezlerimizde birçok Türk bilim insanı çalışıyor. Ayrıca, 99 ülkeden oluşan CEMAI Bölgesi’nin (Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan Bölgesi) Başkanı da bir Türk olan Tuygan Göker. Tuygan ile 20 yıldır birlikte çalışıyoruz. Ben ona ’Mr. Big’ (Bay Büyük) diyorum."

Yüzde 2’lik başarı için 7.5 milyar dolar harcadı

GEÇEN yıl Ar-Ge harcamalarını yüzde 5 oranında artırarak 8.8 milyar İsviçre frangına (7.5 milyar dolar) çıkardıklarını vurgulayan Roche İlaç Araştırmaları Bölümü Başkanı Lee Babiss, Ar-Ge çalışmalarında başarı oranının sadece yüzde 2 olduğunu ve Roche’un tek başına dünyadaki tüm bilimsel araştırmaların yüzde 1’ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Antibiyotikle 50 yıl uzayan insan ömrü kansere davetiye çıkarıyor

ROCHE İlaç Araştırmaları Bölümü Başkanı Lee Babiss, ilaç endüstrisindeki gelişmelerin insan ömrünü önemli oranda uzattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Örneğin sadece antibiyotiğin bulunuşu bile insan ömrünü 50 yıl uzattı. Ancak ömrün uzaması başka hastalıkları da beraberinde getirdi. Artık antibiyotikler sayesinde bir enfeksiyon yüzünden hayatımızı kaybetmiyoruz, ancak kanser gibi yeni hastalıklar hayatımız için tehlike oluşturuyor. Doğada kanser gibi bir sorun söz konusu değil. Birçok hayvan kansere yakalanacak kadar uzun yaşamıyor. Çok gelişmiş sağlık bilgisi ve sistemine sahip olan insanoğlu, bu sayede uzun yaşarken, kanser gibi yeni hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Sonuçta ilaç endüstrisinin başarısı yeni hastalıkları da beraberinde getiriyor."

Batıda gençler parayı seçti, Çin’e Ar-Ge merkezi kurduk

AMERİKA ve Avrupa’da gençlerin artık bilim insanı olmayı tercih etmediğini söyleyen Roche İlaç Araştırmaları Bölümü Başkanı Lee Babiss, bunun nedenini şöyle açıkladı: "4 yıllık lisan eğitimi sonrasında yüksel lisans ve doktora yapmanız gerekiyor. Bu arada çok para kazanma şansınız olmuyor. Ama gençler kısa sürede para kazanmak istiyorlar. Dolayısıyla, yeni bilim insanı yetişmesi açısından Batı’dan gelişmekte olan ülkelere kayma riski var. Amerika’da kimya alanında doktora yapanların sayısını Çin ile karşılaştırdığınızda ortaya bir gerçek çıkıyor. Çin’de bu işe büyük talep var. Çok yetenekli ve iyi eğitimli genç bilimi insanları yetiştiriyorlar. Roche’un Ar-Ge merkezinde çalışanların önemli bir bölümünü Çinlilerin oluşturduğunu görünce Çin’e Ar-Ge merkezi kurmaya karar verdik."

Roche Türkiye’nin  2008 performansı

Toplam ilaç satışı: 354 milyon TL.

Toplam pazarda yüzde 2.8’lik payla 11’inci sırada.

Onkoloji alanındaki toplam satışı: 149 milyon TL.

Onkoloji pazarında yüzde 23.5 payla lider.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!