Dünyada 1 milyar romatizmalı var

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 1 milyar romatizmalı var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aralarında Türklerin de bulunduğu 4 bin doktor ve bilim adamının katıldığı toplantıda, romatizma hastaları tarafından hazırlanan bir manifesto da açıklandı. Bütün dünyadaki 1 milyar romatizmalı bulunduğuna dikkat çekilen manifestoda, gelecek 10 yıl içinde hasta sayısının daha da artacağı belirtildi, çözüm olarak 10 temel prensip ortaya konuldu. Artrit ve romatizma hastalarının bağımsız yaşayabilmeleri için hükümetlerle halkın destek ve yardımları istendi.

29 yıllık bir romatizma hastası olduğunu belirten Uluslararası Romatizmalı Gençler Derneği Başkanı Lucinda Blauw, ‘‘Hastalık ilerlemeden erken dönemde tedavi edilmeli, ‘romatizma öldürmez, süründürür' deyip geçmemeli. Bizler hayatımızın elimizden kayıp gitmesini istemiyoruz’’ dedi.

Toplantıda kronik bir hastalık olan artrit ve romatizmaya karşı geliştirilen ‘‘cox-1’’ ve ‘‘cox-2’’ adlı enzimleri etkileyerek mide, bağırsak, kalp damar sistemini koruyup artrit ve romatizmayı en az yan etkiyle tedavi eden yeni ilaçlar tanıtıldı.

YENİ İLAÇLAR

İngiltere Manchester Üniversitesi Trafford Hastanesi Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Kliniği Direktörü Romatolog Prof. Frank McKenna, ‘‘Vioxx ve Celebrex adlı iki yeni ilaç, günde tek dozla iyi sonuç veriyor. İki yeni ilaç arasında etki açısından fark yok’’ dedi.

İllinois Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Araştırmalar Direktörü Prof. Jay L Goldstein, John Hopkins Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi direktörü Prof. Andrew Whelton, Stanford üniversitesi İmmünoloji ve Romatoloji direktörü, ABD Gıda ve İlaç Organizasyonui Danışmanı Prof. Gurkipral Sing, 1.5 ay önce Türkiye’de de piyasaya çıkmış olan Celebrex adlı ilacın osteo artrit ve romatoid artritli hastalar üzerindeki etkinliğini anlattılar. Açıkladıklarına göre, 6 ay boyunca tek doz ilaç verilen ve izlenen 8 bin hastadan sadece yüzde 2'sinde yan etki görüldü. 6 ayda 7 milyon kişinin kullandığı ilacın, kalp, böbrek, mide gibi organlarla, yüksek tansiyona olumsuz etkisi yok denecek kadar az.

Hareketsizlik

şişmanlık

Bağışıklık ve romatizma ile ilgili araştırmaları, eserleri ile dünyaca ün ve ödüller kazanmış olan romatoloji uzmanı Hintli profesör Gurkirpal Sing, ‘‘romatizmadan korunmak, romatizma ile savaşmak ve romatizmanın kadınlarla ilişkisine yönelik soruları’’ şu ana başlıklarla yanıtladı:

Hareketsizlik, şişmanlık, yanlış beslenme, genetik unsurlar romatizmayı yaratan nedenlerin başında geliyor. En büyük sorun fazla kilolar, yani şişmanlıktır. Güçlerini yitiren eklemler üzerine, bir de fazla kilo binerse, kireçlenmeler kaçınılmaz oluyor.

Romatizmadan korunmanın ve tedavinin ön koşulu, sistemli egzersizler, aşırı kilolardan kurtulmak, uygun ilaç tedavisine kavuşmaktır.

Romatizma hormonal düzen nedeniyle kadınları daha çok seviyor. 55 yaş üzerindeki kadınların yüzde 75'i romatizmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!