İnsan ne ise yaptığı işe yansıyor. Mercan Dede, kendi deyimi ile ‘insan olma yolculuğu’nda sanatını milyonlarla buluşturuyor. Müziğinde ve DJ’liğinde dinleyeni, resimlerinde bakanı adeta başka dünyalara götürüyor. Dünyaca ünlü, neyzen, besteci, Sufi müziğini etnik enstrümanları elektronik müzikle harmanlayan, ressam, yapımcı tam bir sanat insanı olan Mercan Dede, (nam-ı diğer DJ Arkın Allen) Arkın Ilıcalı ile YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de yürekten akan sözcüklerle derin, sakin ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Saklanacak, dönüp dönüp tekrar okunacak bu röportajdan umarım siz de benim kadar keyif alırsınız.
#1İkilemli soruların bu haftaki konuğu Buket Uzuner: Biyolog, çevrebilimci, aktivist, seyyah, düşünür, çok satan yazar... Bünyesinde bu kadar çok şeyi eritmiş biri için en heyecanlandığım soru şuydu: “Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir?” Cevabı daha da heyecanlı: “Çok okuyan çok bilir ama bilmek, anlamak değildir. Çok gezen, anlamayı öğrenir.”
#Buket Uzunerİstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), İstanbul Erkek Lisesi (İEL) mezunları tarafından 1982’de kuruldu. Vakfın amacı ,İEL’i desteklemek ve okullar açarak sarısiyah kültürün temelini oluşturan değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı amacını yeni kuşaklara taşımak olarak belirlendi. Cağaloğlu’nda anasınıfı, ilkokul, ortaokul, Çekmeköy’de ise anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitim veriliyor.
#Erhan Erkut37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda hafta sonu yoğunluğu yaşandı. Fuar alanını bulunduğu bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. Başta metrobüs olmak üzere toplu ulaşım araçlarında büyük yoğunluk yaşanırken üst geçitlerde yaya trafiği zaman zaman durma noktasına geldi.
#TÜYAPİçinde mutlaka ‘çay/kahve/kaybeden olma’ geçen metinler, sosyal medyada kullanılmaya uygun ‘vurkaç’ aforizmalar, bir cümlenin bir sayfayı dolduracak şekilde büyütüldüğü kitaplar... Geçen hafta Nilgün Bodur’lu ‘intihal’ iddiasıyla taçlanıp tadına doyulmaz biçimde ete kemiğe bürünen bu yazı tarzı, aslında uzunca bir süredir var. Peki nasıl başladı, neden hızla yayıldı? Yayınevleri basmayı, insanlar okumayı niye bu kadar sevdi? Buna edebiyat denir mi, gerçek edebiyat tekrar yerine gelir mi? Cevapları yayıncı, yazar ve nitelikli okuyucu üçgeninde aradık.
#EDEBİYATTRT’nin yıllarca sesi olmuş Murat Can Canbay ile içmimar ve gezgin hayat arkadaşı Füsun Bay Canbay, seslendirme stüdyosuna dönüştürdükleri Vosvos minibüsle gezerek görme engelli çocuklar için ortaokul öğrencilerine kitap seslendirtiyor. “Çocuktan çocuğa ses köprüsü kurmak istiyoruz” diyorlar.
#Murat Can CanbayDestek Yayınları’nın sahibi Yelda Cumalıoğlu, geçen hafta metro çıkışında gördüğü korsan kitap tezgâhına müdahale edince karşısında eli bıçaklı bir adam buldu. Bu Yelda’nın korsana ilk saldırısı değil, Çeşme’de de korsan kitap yırtmaktan karakolluk olmuş. Yelda ile “tezgâhlarda korsan kitap değil meyve satılsın” dedikten sonra kitap dünyası hakkında sohbet ettik.
#Yazar