İlişkilerinizde çok mu kıskançsınız? Kıskançlık duygusu ile başa çıkmak zordur. Ancak kıskançlık duygusu, sınırı aşarsa tehlikeli ve yıpratıcı bir hal alabilir. Kıskançsanız, kontrolden çıkmadan önce bu durum ile başa çıkmayı öğrenmelisiniz. Nasıl mı? Aşağıda kıskançlığınızla baş etmenin 7 yolunu açıklıyoruz.
#KıskançlıkŞiddet sadece fiziksel olarak yaşanmıyor... Duygusal şiddetin de var olduğundan bahseden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ses tonunun yükselmesi, azarlama ve bağırmayla gerçekleşen sözlü şiddetin dışında, erkek veya kadının birbirlerine sevgi göstermemesi de karşı tarafı duygusal olarak örseler. Duygusal şiddete maruz kalan insan kendini değersiz ve yetersiz hisseder. Kıskançlık ve ihmal de duygusal şiddettir" dedi.
#Duygusal ŞiddetYani bir gün Adriana Lima ve dahası doğum kilolarını savunacağım hiç aklıma gelmezdi ama sosyal medya linçi bunu da yaptırdı sonunda. 3 ay önce yani yenice doğum yapan dünyanın en ünlü modeli Adriana Lima Katar’da podyuma çıktı. Lohusalıktan kaynaklı, olması gerektiği gibi kilosu var haliyle. Ama hakkında yazılanları görseniz, sanki nesli tükenmekte olan Bengal Kaplanı... ‘İşte son hali’, ‘Görenler tanıyamadı’, ‘Eski halinden eser yok şimdi’ minvalinde. Daha önce benzer bir linç lohusa iken bikinili poz veren Bergüzar Korel’e de yapılmıştı. Çoğu zaman sadece dışarıdan da değil bu linç; eş, kaynana, komşu da yapıyor bir benzerini. Oysa toplum eli ile dayatılan bu ‘ideal güzellik’ baskısı psikolojik bir şiddet ve baskıya uğrayanı intihara dahi sürükleyebilir.
#Adriana LimaCengiz Aytmatov muhteşem eseri Selvi Boylum Al Yazmalım’da ‘Sevgi neydi?’ diye soruyor, sonra da ‘Sevgi iyilikti, dostluktu... Sevgi emekti’ cevabını veriyordu. Onun bu sözleri Türkan Şoray’ın hayat verdiği Asya karakteri ile hafızalarımıza adeta mıhlansa da bugün geldiğimiz noktada sevgisizlik maalesef bir illet gibi... Yayıldıkça yayılıyor... Herkes, ‘Biri beni sınırsızca sevsin’ istiyor ama aynı sevgiyi vermekten imtina ediyor. Sevgisiz, öfkeli, kıskanç insanlarla kuşatılmış olacağız ki şiddet ve kadın cinayetleri hız kesmiyor. Bugün sosyal medyada paylaştığınız en masum fotoğrafın altına bile hiç tanımadığınız biri ‘nefret’ kusabiliyor. ‘Sevgililer gününde sevgiyi konuşmayıp da ne yapacağız?’ dedim. Sordum: ‘Gerçek sevgi/aşk neydi?’
#Cengiz AytmatovAktif bir sosyal medya kullanıcısı olmama rağmen sosyal medya paylaşımlarının altına yapılan ‘kötü’ yorumları anlamakta güçlük çekiyorum. Hele de tanınmış kadınların paylaşımlarının altındakileri! ‘Makyajsız’, doğal halleri ile fotoğraf paylaşsalar ‘çirkin’ olmakla; makyajlı, filtreli paylaşsalar ‘kötü örnek’ olmakla eleştirilip, hakarete varan yorumlar alıyorlar ki bu yorumları yapanların çoğu yine hemcinsleri... ‘Kadın kadının yurdudur’ görüşüne inanan biri olarak bunun nedenlerini uzmanlara sordum.
#YAZARPandemiyle birlikte ev içi şiddetin yoğunluğu arttı, buna psikolojik şiddet de dahil... Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun raporuna göre Mart 2020’de bir önceki yıla kıyasla psikolojik şiddet oranı yüzde 93 yükseldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ysa 2020 Mayıs ayında kendilerine en çok psikolojik şiddet nedeniyle başvuru yapıldığını söylüyor. Psikolog Leyla Soydinç’le psikolojik şiddeti konuştuk, bu şiddete maruz kalmış sekiz kadından da yaşadıklarını dinledik.
#Gazetehaberleri"Kriminal tipteki kişiler özellikle kadınlara değil kendini savunamayacak kişilere saldırıyor. Öfkelendiklerinde beyinlerinin düşünen kısmı devre dışı kalıyor çünkü hisleriyle hareket ediyorlar. Suçluluk ve pişmanlık da hissetmiyorlar, bu kişilere asgari değil azamiden ceza vermek lazım” diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'donakalım tepkisi'ni tavsiye etti, önemli açıklamalarda bukundu.
#Donakalıp TepkisiSon günlerde psikolojik şiddet lafını daha çok duymaya başladık. Suçlamak, çaresiz hissettirmek, tehdit etmek... Fiziksel şiddet kadar çok sık rastlanan bir durum. Biz de kadına psikolojik şiddeti masaya yatırdık. Nedir; nasıl ve kimler uygular; fark etmeden buna maruz kalıyor musunuz? Uzmanlara göre: “Partnerinizleyken aşağılama veya küçümsemeyle karşılaşıyorsanız yaşadığınız şeyin adı psikolojik şiddet ve siz psikolojik araçlarla kontrol ediliyorsunuz.”
#GazetehaberleriFiziksel ve psikolojik şiddet günümüzde giderek artan önemli bir toplumsal sorunlardan biridir. Dünya sağlık örgütü (WHO) şiddetin tanımını “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma ihtimali bulunması” olarak yapmaktadır.
#ŞiddetÜnlü işadamı Ahmet Hamoğlu ile eşi Özlem Hamoğlu arasında "nafaka krizine" dönüşen boşanma davasında, bu kez Özlem Hamoğlu konuştu. Ahmet Hamoğlu’nun, "Boşanmak isteyen kendisidir. Tazminat olarak da 1 milyon dolar istemiştir" şeklindeki açıklamasından sonra sessiz kalan Özlem Hamoğlu, sonunda suskunluğunu Tempo Dergisi’nin son sayısında bozdu. Genç kadın yaptığı açıklamada eşinden şiddet gördüğünü iddia etti:
Yeni evli çiftlerin rüyalarını süsleyen balayı aile içi şiddetin de ipuçlarını veriyor. Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Suna Taneli, bir ailede şiddetin yaşanıp yaşanmayacağının balayı döneminde belli olduğunu söyledi. Taneli, balayında başlayan şiddetin, diğer yıllarda da devam ettiğini öne sürdü.