Ülkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#DepremSAĞLIĞINIZIN ne durumda olduğunu öğrenip gelişebilecek problemleri önceden tahmin edebilmek için her yıl düzenli taramalardan geçmeniz şart. Sağlık riski analizlerinde de yavaş yavaş ‘fonksiyonel tıp’ ağırlıklı sağlık taramalarına yönelmemiz lazım. Bu taramalarda sadece hastalıkları araştırmak yerine, hücre, doku ve organların fonksiyonları da detaylı olarak inceleniyor. Daha doğrusu didik didik ediliyor. Fonksiyonel tıp sayesinde yeni, detaycı ve doğru sağlık taramaları devreye giriyor. “Beslenmenizi değiştirin yaşamınız değişsin” diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Opr. Dr. Zafer Beken, bakın neler söylüyor:
#İzmiGünümüzde en yaygın sağlık sorunları genetik, yaşam tarzı ve çevresel problemler yüzünden ortaya çıkıyor. Sağlıklı olmanın temel yolunun işi en başından sıkı tutmak olduğunu belirten Op. Dr. Arzu Dökmeci, en güncel yaklaşımın ‘fonksiyonel tıp’ olduğunun altını çiziyor.
#İzmirHer yıl dünyada ortalama 18 milyon kişiye, Türkiye’de ise 163 bin kişiye kanser tanısı konuyor. Tıp dünyası 4 Şubat Kanser Günü’nde şu sorunun yanıtını aramaya devam ediyor: “İyileşme oranları artacak, ölüm oranları düşecek mi?” Kanser tedavisinde umut verici gelişmeler var. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Türken kanserle mücadeledeki gelişmeleri, tanı ve tedavinin geleceğini anlattı.
#Kanser TedavisiTÜRKİYE’de ilk kez bir hastane bünyesinde açılan Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi, kronik ağrı, sindirim bozuklukları, nörolojik hastalıklar, alerji, kolesterol, diyabet, cilt ve bağışıklık hastalıkları başta olmak üzere 100’e yakın hastalıktan muzdarip bir çok hastaya umut oldu.
#İzmirTüp bebek tedavisinde hamilelik oluşması için kişiye özgü tedavi planı uygulamak ve bu doğrultuda başarıyı artırmak çok önemlidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tüp bebek tedavisinde hamilelik elde edilmesini büyük oranda artıran luteal faz desteğini, kimlere uygulandığını ve detaylarını anlattı.
#HamileAnnesi ve iki teyzesini meme, jinekolojik kanserlerden kaybetti. Bu kanserler, kuzenler ve kuzen çocukları ile ablasının da kapısını çaldı. Ablası, 6 yıl önce yumurtalık kanseri tanısı alınca “Artık sıra bende!” diye düşünmeye başladı. Bu endişeyle yaşamaya başladı. Genetik testler de aynı sonuca işaret edince, hayatını değiştirecek bir karar aldı. Ablasının tedavisi sırasında onkologların önerisiyle bu kötü gidişata “dur” dedi ve ikişer ay arayla rahimini, yumurtalıklarını aldırdı, meme boşaltma operasyonu oldu. Ailesinde adeta genlerinde yazılı bu kanserlere karşı, büyük bir önlem alan Emek Topaloğlu Çelik şimdi, 4 yaşındaki oğluyla yepyeni bir pencereden umutla bakıyor yaşama!
#KanserGüzel ve estetik gülüşlerin sırrı, inci gibi dizili dişlerdir. Dişlerdeki çapraşıklıklar, yer fazlalıkları ve konum bozuklukları kusursuz gülüşleri gölgeler. Estetik olmayan görüntünün yanı sıra diş eti ve çevre dokulara da zarar vererek çene eklemini de olumsuz yönde etkileyen sorunlara karşı çözüm ortodontik tedavidir.
#Ortodontik Tedavi“Artık bizim de çocuğumuz olsun” diyen bir çiftin aklını en çok karıştıran husus, tüp bebeğe başvurup başvurmamaları gerektiğidir. Oysa 1976 yılına kadar tüp bebek yoktu ve buna rağmen dünya nüfusu artmaya devam etti. Bugün 43 yaşında olanlardan geriye doğru gittiğimizde, herkes doğal yolla gebelik sonucu dünyaya gelmiştir. O halde doğal yolla çocuk sahibi olmak, zaman kaybı olarak görülmemeli.
#SpermDünyada erken ölüme yol açan 10 hastalıktan 5’ini psikiyatrik rahatsızlıklar oluşturuyor. Genetik yatkınlık, travmalar, ekonomik sıkıntılar ruhsal sıkıntılara ve rahatsızlıklara yol açabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayan insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu daha çok görülüyor. Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, ”10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#10 EkimDünyada erken ölüme yol açan 10 hastalıktan 5’ini psikiyatrik rahatsızlıklar oluşturuyor. Genetik yatkınlık, travmalar, ekonomik sıkıntılar ruhsal sıkıntılara ve rahatsızlıklara yol açabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayan insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu daha çok görülüyor. Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı GünüSon yıllarda insan genetiği üzerinde yapılan çalışmalar, genlerimizin ilaçlara verdiğimiz tepkiler üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Farmakogenetik analizle, ilaçlara verdiğimiz tepkileri etkileyen genetik farklılaşmalarının saptandığını belirten Prof. Belgin Süsleyici, ilaç genetiği analizi ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.
#İlaç GenetiğiDünyada ve ülkemizde çocuk sahibi olmak isteyen ve bu amaçla tüpbebek merkezlerine başvuran çiftlerin en az yarısında karşılaşılan problemin erkek kaynaklı olduğu görülmektedir. Diğer bir deyişle sperm hücrelerinin üretimi, miktarı ve yumurtayı dölleme özelliği bakımından ve kalitesi yeterli olmadığından beklenen gebelik süreci gerçekleşememekte veya oldukça uzamaktadır.
#TüpbebekÇalışmalarını ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yale Üniversitesi'nde sürdüren Türk bilim adamı Prof. Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Günel ve ekibi iyi huylu tümörlerin, kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti.
Çalışmalarını ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yale Üniversitesi'nde sürdüren Türk bilim adamı Prof. Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Günel, Türkiye ve Almanya'dan bilim adamları ile işbirliği içinde yaptığı çalışmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti. Günel'in konuyla ilgili bilimsel çalışması, Pazartesi günü bilim dünyasının önde gelen yayın organlarından Nature Genetics'te yayınlandı. Yaptıkları çalışmanın klinik bir öneme sahip olduğunu anlatan Günel, bugüne kadar iyi huylu beyin tümörlerinin, nasıl kansere düştüklerine ilişkin tamamlanmamış bir resim olduğunu belirterek, "Bizim yaptığımız çalışmayla bu resim tamamlanmış oluyor. Moleküler düzeyde, yeni temel anlayışlara dayalı, yeni tedavi yöntemleri belirlenebilecek" dedi. Araştırmanın önemli sonuçlarından birinin de, kişiye özgü tedavi geliştirilmesini sağlayabilecek olduğunu anlatan Murat Günel, "Çünkü baktığımız zaman, bu iyi huylu tümörlerin kansere dönüşümlerinde belli yolakları, sinyalleşme mekanizmalarını kullanıyorlar. Fakat bu kişiden kişiye değişiyor. Bunları genel olarak anladıktan sonra, hangi insanda, hangi tümörde hangi sinyal siteminin aktif hale geldiğini anlayabilirsek ki anlayabiliyoruz artık, kişiye özel ilaç vermeye, kanserini tedavi etmeye başlayabiliriz. Aynı zamanda, eşit önemde de hangi ilacın verilmemesi gerektiğini de belirleyebiliriz. Çünkü etkili olmayacaktır, o sinyal sistemi o kanserde etkili değilse, o ilacı insana vermenin bir anlamı yok. Bunu anlayabildik, kişiye özel tedavilerin her zaman, güncel olarak tüm hastalara uygulanması mümkün" diye konuştu. Nafiz ALBAYRAK / DHA
#Yale Üniversitesi-"Şimdi biz kanser hastalarında 3-4 etkin ilaç kullanıyoruz, halbuki orada etkin olan bir ilaç. Hangisinin etkin olduğunu bilemediğimiz için diğerlerini de kullanıyoruz. Gen haritasına göre etkin olan birini kullanacağız. Türkiye önümüzdeki döneminde kanser tipine özgü ilacın üretimini yapacak" -"Biz Türkiye'de sağlığı tüketen güçlü bir ülkeyiz, şimdi tükettiğini üreten ve pazarlayan da bir ülke olmayı istiyoruz"
Beslenme alışkanlıkları, hayat şartları, sürdürülen yaşam kalitesi ve yapılan birçok hata dokuların yaşam sağlıklarını bozuyor ne yazık ki. Bu da; yağların selülite neden olan lenf sıvılarının, açığa çıkan toksinlerin ve metabolitlerin dokularda birikmesine neden oluyor...
#Beslenme