Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, videokonferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Kurban Bayramı sonrası koronavirüs vaka sayılarının 20 binleri aşmasıyla kısıtlamalarla ilgili alınacak yeni kararlara gözler çevrilirken; Bakan Koca yaptığı açıklamada, "BioNTech aşılarımız dün gece gelmeye başladı.13 milyon doza yakın aşımızı pazartesi gününe kadar teslim alacağız." ifadelerini kullandı. Peki, Bilim Kurulu Toplantısı kararları neler? İşte, 4 Ağustos Bilim Kurulu Toplantısı kararları ile Bakan Koca'nın açıklamaları.
#Bilim Kurulu Toplantısı KararlarıDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiÇin ekonomisindeki zayıflamaya ve büyümedeki gerilemeye dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Çin’in daha az enerji tüketmesi, elektrikli araçlar ve üretimdeki artış, petrol fiyatlarını yaz başından bu yana 15 dolar düşürdü. Daha da düşecek. Biten projelerle muazzam bir de LNG dalgası geliyor. Üretimdeki artış doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecek. Bu bizim gibi ülkeler için güzel bir haber” dedi.
#Fatih BirolSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiGalatasaray Başkanı Dursun Özbek; Erden Timur'un istifası, Okan Buruk'un başarısı, Florya ve Kemerburgaz projeleri, takımın transfer politikası, Fenerbahçe'nin Jose Mourinho transferini ilişkin açıklamalarda bulundu.
#GalatasaraySaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriBu tür konuları takip ediyorsanız sizin de dikkatinizi çekmiştir... Tıpkı birer magazin figürü gibi algılanan kraliyet ailesi üyeleri zaman zaman dudak uçuklatan skandallarla gündeme gelir. Elbette onların kapalı kapılar ardında ne yaşadığını bilmek mümkün değil ama bütün bu skandallar öyle ya da böyle dünyaya yayılır.
#İngiliz Kraliyet AilesiDünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sordum
#ErisSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü açıklaması üzerine Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. Dünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sorduk, şimdilik derin nefes almamızı sağlayacak çok önemli bilgiler aldık.
#Covid-19Onu daha çok romantik komedilerle tanıdık. Bu sezon ilk kez bir dramda. En çok izlenen dizilerden biri olan ‘Yalı Çapkını’nda ‘Asuman’ karakterine hayat veriyor. Şu günlerdeyse dijital bir platformda yayımlanan filmi ‘Recep İvedik 7’nin heyecanını yaşıyor. Öznur Serçeler’le buluştuk; oyunculuğunu, kariyerini, projelerini ve hayatını konuştuk.
#Öznur SerçelerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Avrupası ve ABD'si dahil tüm dünyanın en büyük sıkıntısı olan hayat pahalılığı meselesini de adım adım çözüme kavuşturuyoruz. Düşük faiz politikamızın enflasyon üzerindeki olumlu etkilerini yakında daha çok hissedeceğiz. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında dahil edene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. İhracatımız her ay rekor kırarak 255 milyar dolarlık yıl sonu hedefimize yaklaşıyor" dedi. Erdoğan "Yurt içi petrol üretimimizi önümüzdeki yıl günlük 100 bin varile çıkartmayı planlıyoruz. Togg ile milletimizin 60 yıllık hayalini daha gerçeğe dönüştürüyoruz" ifadesini kullandı. Togg konusunda da Erdoğan "Davet edildiği halde Togg'un fabrika açılışına gelmeyip 10 bin km öteye hamburger yemeye giden vizontele muhalefetini kendi cahilliğiyle baş başa bırakıyorum. Gel be gel, bir şeyler görürsün, bir şeyler katarsın. Hamburger burada çok ama Togg yok" dedi.
#Cumhurbaşkanıİkinci çocuğunu dünyaya getirmek için gün sayıyor, “Bu sefer daha çok heyecanlıyım” diyor. Oyuncu Burcu Kara ile festivallerde gösterilen yeni filmi ‘Uçuş 811’ ve hamileliğini konuşmak için bir araya geldik. Konu aşka, evliliğe, “Maddi manevi tatsız şeylerle dolu hayatım” dediği geçmişine ve yeni nesil oyunculara geldi: “Emek vermeden birçok gencin bir günde ünlü olabildiği bir dönemdeyiz.”
#Burcu KaraBütün dünya Danimarka kraliyet ailesinde yaşanan büyük değişimle şoke oldu. Son yıllarda İsveç kraliyet ailesinde yaşanan 'küçültme operasyonu' bu konunun çok da sık gündeme gelmediği Danimarka kraliyet sarayında yaşandı. Kraliçe 2. Margrethe, veliaht olmayan ve taht sırasında da arka sıralarda yer alan dört torununun unvanlarını ellerinden aldı. Karar, 1 Ocak 2023 gününden itibaren yürürlüğe girecek.
#Danimarka Kraliçesi Margrethe 2ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararı üzerine çok haber yapıldı ama hiçbiri Indiana'nın yerel bir gazetesinin yazdıkları kadar ses getirmedi. Ülkeyi ikiye bölen haber ABD Başkanı Joe Biden'dan sağcı televizyon yorumcularına kadar herkesin gündemini günler boyunca işgal etti, gazeteden haberde konuşan kaynağa kadar herkes çeşitli suçlamalara maruz kaldı. Gerçek ise yine bir grup gazetecinin çabalarıyla ortaya çıktı. İşte önümüzdeki yıllarda Hollywood'a ve gazetecilik belgesellerine konu olacak bir habercilik hikayesi...
#OhioSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSalgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.
#Sıla YoluKüba gıda ve süt krizi ile boğuşuyor. Ubre Blanca adlı ineğin bir zamanlar ulusal kahraman olduğu ülke için süt büyük bir anlam taşıyor. Peki ne oldu da Küba'nın sütü bitti? Küba, kaynakları giderek azalan dünyamız için bir tür ayna vazifesi mi görüyor?
#KübaDünya artık neredeyse koronavirüs salgınını tamamen unutmuş durumda. Tüm ülkelerde maske, mesafe ve benzeri yasaklar ortadan kalkmışken bu yasaklara sıkı sıkıya bağlı kalan hatta şehirleri tümden karantinaya alan tek ülke ise Çin. Ülke önlemlere bu kadar önem verirken geçtiğimiz günlerde yaşanan bir ‘firar’ vakası ise sadece Çin’de değil dünya çapında şaşkınlık yarattı…
#Çinİki yıldır neredeyse tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs pandemisinden sonra patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, hem ülkeleri hem de insanları çok yordu. Pandemi ve savaşın pençesinde kıvranan ülkelerde enflasyon oranları tavan yaparken, insanlar hem psikolojik hem de ekonomik açıdan çok gerildi. Almanya’da uzun süredir konuşulan ve bir dizi maddi avantajlar sağlayacak olan ve hayatı kolaylaştırması beklenen ‘Entlastungspaket 2022’ adlı yasa uzun tartışmalardan sonra nihayet onaylandı.
#KoronavirüsBeşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Vodafone Park'ta düzenlenen basın toplantısında konuştu. Siyah beyazlı ekibin gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çebi, TFF Başkanlığına aday olup olmayacağı konusuna da açıklık getirdi.
#Beşiktaş