GEÇENLERDE İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nün temel atma törenine gittim. Konuşmalar devam ederken ben eskilere; 2000’lerin başına gittim. Ahmet Piriştina büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. 99’da seçim stratejisini hazırlarken bizler de gazeteci olarak şahit oluyorduk. Piriştina’nın aklında İzmir’i yeniden cazibe merkezi haline getirmek vardı. Bunun için birçok proje planlandı. Turizmde kenti öne çıkarak organizasyonlar düşünüldü. Üniversite Oyunları örneğin onlardan biriydi. Kente mimari dokunuşların yetmeyeceğinin farkındaydı Piriştina… Sağlıkta, eğitimde, sporda bazı adımlar atılması gerektiğini de düşünüyordu. O günkü konuşmalar bugün gibi aklımda, hafızamda...
#1İZMİR Çiğli’de eğitim öğretim hayatına başlayan, farklıbir eğitim anlayışıyla yolaçıkan Özel Yaşam ÇiçeğimÖzel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özgün eğitimuygulamaları ve etkinliklerledikkat çekiyor. Uluslararası standartlarda ölçme vedeğerlendirme uygulamalarıyla öğrencilerin ihtiyaçlarıtespit edilen merkezde, herihtiyaca özel ve kişiselleştirilmiş eğitim programlarıuygulanıyor.
#1Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, lise öğrencilerinin sınavlarının ertelenme taleplerine dair “Ben ‘Her şeyi boş verin’ diyerek hoş görülmekten yana mı olmalıyım? Salgın var, olağanüstü bir durum var. İki, üç sınav değil, bir sınav olsun bakış açısındayım. Tamamen boş verdiğimizde canlı dersler kapandığında ya da sınavlar olmadığında çocukların yüzde 90 civarı her şeyi bırakıyor” dedi.
#MEBKâr amacı gütmeyen, uluslararası bir eğitim kuruluşu olan Khan Academy’nin ders içerikleri artık 50 dilde yayınlanıyor. Dünya genelinde 120 milyon öğrenci ve 3 milyon öğretmenin faydalandığı uzaktan eğitim platformu Türkiye’de bugüne kadar 21,5 milyon insanın eğitimine katkı sağladı.
#Uzaktan EğitimNişantaşı Üniversitesi, ‘Eğitim 5.0’ ile farklı bir eğitim modeli uyguluyor. ‘Global Dijital Eğitim’ ile dünyanın en tanınan üniversiteleriyle ortak müfredat kullanan üniversite, İstanbul’da şehrin merkezi Maslak’taki NeoTech Kampüsü’nde yeni öğrencilerini bekliyor. Farklı oranlarda olmak koşuluyla neredeyse tüm öğrencileri burslu olan Nişantaşı Üniversitesi’nin teknoloji odaklı kurulan ve geleceğin dünyasını şekillendiren NeoTech Kampüsü’nde yaklaşık 40 bin kişi öğrenim görüyor.
#Nişantaşı ÜniversitesiDünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapay zekâ konusunda çalışmalarda bulunan Prof. Dr. John Stamper, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği ‘Eğitimde Yeni Akımlar’ konulu sempozyumda en dikkat çeken konuşmacılardan biri oldu.
#Özel OkulDünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapay zekâ konusunda çalışmalarda bulunan Prof. Dr. John Stamper, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği ‘Eğitimde Yeni Akımlar’ konulu sempozyumda en dikkat çeken konuşmacılardan biri oldu. Prof. Stamper, “Yapay zekâ öğretmenin yerini almayacak, ona destek olacak. Ama öğretmenin rolü değişiyor. Öğretmen sınıfta geleneksel biçimde ders anlatmaya devam edecek. En az 50 yıl daha öğretmenlere ihtiyaç var” dedi. 1000’i aşkın eğitimcinin katıldığı konferans sonrası görüştüğüm Prof. Stamper, şunları söyledi:
#YazarEğitimin geleceğinden söz ederken, yapay zekâ kullanımının ön planda olduğu ve bu alanda deneysel çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Kaliteli, ulaşılabilir, kişiselleştirilmiş eğitim tüm dünyanın gündeminde. Amaçlar arasındaki “Kişiselleştirilmiş eğitim” özellikle dikkat çekiyor. Her çocuğun üstün yönlerine, yeteneklerine göre uyarlanmış bir eğitim fikri kulağa çok güzel gelse de kavram, çocuğu belirli bir kalıba yönlendirecek ve diğer yeteneklerini kaybettirecek gibi bir algıya da neden olabiliyor. Bu durum, öğrencinin bir çeşit yankı fanusuna girmesi olarak da düşünülebiliyor.
#Yapay ZekaBugün ilköğretimde okuyan çocuklarımızın ileride çalışma arkadaşları robotlar, yapay zekâ (AI), sanal asistanlar, IoT cihazlar ve belki de şu an aklımıza gelmeyen farklı teknolojiler olacak. İşte bu yüzden dünyada 2030 eğitim hedefleri oluşturuldu ve eğitimde dönüşüm yaşanıyor.
#Yapay ZekaGenetik alanında uzman iki genç girişimci Hüseyin Taş ve Murat İşbilen, kişiselleştirilmiş DNA teknolojileriyle çocukların daha 3 aylıkken bile kişilik, yetenek, zeka türü ve beyin gelişimi konularındaki potansiyellerinin hesaplanabildiğine dikkat çekti. İşbilen ve Taş, sadece tükürük yoluyla DNA’daki 700 bin farklı noktaya bakılarak genetik faktörlerin tespit edilebildiği bilgisini verirken, elde edilen verilerin gelecek ve kariyer planlamasındaki önemini anlattı.
#BursaYapay zekanın yanında sosyal ve duygusal becerilerin önemi de giderek artıyor. Microsoft’un araştırmalarına göre işverenlerin sadece yüzde 42’si yeni mezunların iş hayatına layıkıyla hazırlandığını düşünüyor ve gelişen endüstrilerde işlerin yüzde 30-40’ı sosyal beceriler gerektirecek. Microsoft’un 2 binden fazla öğrenci ile yaptığı araştırmaya göre de öğrencilerin yüzde 50’si sosyal becerileri en önemli öncelikleri arasına koyuyorlar.
#MicrosoftDünyaca ünlü ailelerin çocuklarını okutmak için tercih ettiği İsviçre’deki yatılı okullar, Türk öğrencilerin peşinde. 1960’tan önce kurulan okulların oluşturduğu birlik olan Swiss Learning’in Başkanı Christophe X. Clivaz, “Türkiye bizim için çok önemli bir ülke, burada olmasını istediğimiz bir kültür” dedi.
#GazetehaberleriTeknoloji ve İnsan Kolejleri (Tink), uygulamalı müfredatı ile lise eğitiminin yanı sıra Eylül 2018 tarihinden itibaren ortaokul eğitimi de verecek. Henüz ortaokul çağındaki öğrencilerin Endüstri 4.0’a hazırlanarak ileride geleceğin mesleklerinde uzmanlaşmaları ve teknolojiye yön verecek girişimlere imza atmaları amaçlanacak.
#Endüstri 4.0İstanbul’da özel bir eğitim kurumu tarafından hayata geçirilen ‘TinkTalks DQ’ etkinliği, eğitim ve teknoloji alanında uzman isimlerin katılımıyla 19 Mart’ta yapılacak. Konferansta dijital zeka, dijital okuryazarlık, teknolojinin eğitime olan etkisi ve kişiselleştirilmiş eğitim modeli konuları gündeme taşınacak.
#Zeynep DereliFacebook'un patronu Mark Zuckerberg, hesabından paylaştığı fotoğrafta kızının dünyaya geldiğini duyurdu ve ilk kez eşi ve kızıyla beraber fotoğrafını dünyayla paylaştı. Zuckerberg, kızlarına yazdıkları mektupta, eşi ile birlikte bugünkü değeri yaklaşık 45 milyar doları bulan Facebook hisselerinin yüzde 99’unu bağışlayacaklarını açıkladı. Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası 2014 yılında 808 milyar dolar oldu. Zuckerberg gibi 18 kişi bağış yapsa Türkiye'de bir yılda elde edilen toplam gelire denk gelecek.
#FacebookUzaktan eğitim konusunda şirketlere hizmet veren [e]instein, kurumiçi eğitimleri daha eğlenceli kılmayı amaçlıyor. Bunu da eğitimleri ve sınavları bilgi yarışması veya oyun şekline getirerek yapıyor. [e]instein Genel Müdürü Mert Kestek, her tarafında ‘sınav’ yazan bir form doldurmak yerine çeşitli oyunların çalışanları daha iyi eğittiğini düşünüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik "videolu eğitimi" uygulamasını başlattı. Ücretsiz ulaşılabilen içeriklerle öğrenciler, matematik ve fen bilimleri gibi alanlarda 8-10 dakikalık videolar izleyerek ders çalışabilecek, egzersiz yapabilecek. Eğitim kaynaklarına ise, "eba.gov.tr" adresinde ulaşılabiliyor.
#Meb