Bebek sahibi olamamanın hem kadından hem de erkekten kaynaklanan çok çeşitli sebebi olabilir. Kısırlığın sebebi ise tedavinin çeşidini belirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat kısırlık tedavisi çeşitlerini anlatıyor.
#Kısırlık Nedir Belirtileri NelerdirPRL (Prolaktin) kan testlerinde yer alır. Tıpta hamilelik veya tiroit ile ilişkilendirilen PRL, süt hormonu olarak biliniyor. PRL (Prolaktin) nedir, PRL değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile belirtileri nelerdir, PRL belirtileri nasıl görülür? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#PRL (Prolaktin) Hormonu NedirErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirBeyinden salgılanan bazı hormonların yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden oluşmasına engel olur ve bu sebeple de kadınların doğurganlığına zarar verir. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi adet olamama durumudur. Sonradan edinilen hipo hipo hastalığı ise adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görülememesi ve hamile kalamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan üreme problemi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
#Hipo HipoSertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme ProblemiBir yıl süre ile düzenli ve korunmasız bir şekilde ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık adı verilmektedir. Özel bir belirtisi bulunmayan kısırlık erkeklerde çocuk sahibi olamama durumunda ortaya çıkmaktadır. Fakat erkeklerde kısırlığa neden olabilecek altta yatan hastalığa bağlı farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Peki erkeklerde kısırlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Erkeklerde kısırlık tedavisi nasıl yapılır ve hangi bölüm bakar? İşte erkeklerde kısırlık belirtileri ve tedavisi.
#Erkeklerde KısırlıkErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş SendromuKadınlarda kısırlık, herhangi bir korunma yolu kullanılmadan düzenli bir şekilde ilişkiye girilmesine rağmen hamile kalınmaması olarak açıklanabilir. Kadınlarda kısırlık sorunu, çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda var olan kısırlığın en net belirtisi ise düzensiz olan regl kanamaları olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra kadınların yapısına bağlı olarak da çocuk sahibi olamadığı görülmüştür. Kadınlarda kısırlık nedenleri ve belirtileri nelerdir ? Kısırlık sonradan görülen bir durum mudur? İşte, tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
#Kadınlarda Kısırlıkİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteAzospermi son yıllarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Genellikle erkeklerde rastlanan sperm kaynaklı bir problem olan azospermi sorununun kısırlığa nasıl bir etkisi olduğu merak ediliyor. Peki, azospermi nedir, tedavisi var mıdır? İşte, azospermi belirtileri ve nedenleri...
#AzospermiCovid-19 aşılarının kısırlığa sebep olabileceği endişesi belki de birçok insanın aşı olmasının önüne geçiyordu. Bilim insanları bu konuya noktayı koymak için bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda ise aşıların kısırlığa sebep olmak şöyle dursun bilakis sperm sayılarını arttığı ortaya çıktı. Konuyu uzmanlarla konuştuk, aşılar gerçekten sperm sayılarını arttırıyor mu sorusuna cevap aradık.
#Covid-19 Aşısı KısırlıkÇikolata kistleri yumurtlamayı engellediğinden tedavide erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer aile hikayesinde çikolata kisti olan kişiler varsa bu oranlar çok daha artabilir. Çikolata kistinin belirtileri ve yarattığı şikayetlerin şiddeti farklı olsa da bazı bulgular bu hastalığa işaret edebilir. Peki, çikolata kisti nedir, belirtileri neler?
#Çikolata Kisti Ne DemekPolikistik over sendromu, özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülebilen bir hormon dengesizliğidir. Hastaların genellikle; “gebe kalamama”, “adet düzensizliği”, “sivilce ve tüylenme artışı” gibi şikayetlerle hastanelere başvurduklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağır Ağır, konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
#Polikistik Over SendromuENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.
#İyot EksikliğiMiyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiProf. Dr. Cihat Ünlü, doğurganlık çağındaki her 10 kadından birini etkileyen endometriozis (çikolata kisti) ile ilgili çalışmalardan ötürü ABD’de EndoMarch Yılın Uluslararası Kahramanı Ödülü’ne layık görüldü. Ünlü, hem hekim yetiştirdiği hem hasta tedavi ettiği hem de toplumu uyardığı için ‘endometriozis kahramanı’ ilan edildi.
#GazetehaberleriÇikolata kisti, Türkiye’de yaklaşık iki milyon kadında var. Kimi zaman hemen ortaya çıkarken kimi zaman ihmal sonucunda ilerlemiş bir şekilde hayatımıza giren çikolata kisti, doğurganlık ihtimalini düşürmeye kadar birçok sorunu beraberinde getiriyor. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, bu hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı; çikolata kisti nedir? Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?
#Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir