Kış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#KışKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#Meyveİyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#Balıkİskoçya’da Aberdeen Üniversitesi’nden araştırmacılar günde 2 litre suyun insanlar için fazla olduğu yolunda bir çalışmayı açıklayıp, 1.5-1.8 litre tavsiye etti. ‘Günde 2 litre su içilmeli’ efsanesini çürüten araştırmayı uzmanlara sorduk. Kalp- Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “Su içmek kişiye özeldir. Boy, kilo, cinsiyet, hatta mesleğe göre su tüketilmeli” diyerek Hürriyet’e şunları söyledi:
#SUİlkyardım herhangi bir kaza sırasında kazazedeler için hayati önem arz eden bir uygulama olarak ifade edilmektedir. Kazazedenin bulunduğu duruma göre uygulanan ilkyardımın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Kazazedelere ilkyardımı uygulayacak kişinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir. İtfaiyeci yöntemi de ilkyardım yöntemlerinden biri olarak belirtilmektedir. Peki, itfaiyeci yöntemi nedir? İlk yardım itfaiyeci yöntemi ile taşıma ve sürükleme nasıl yapılır? İşte, itfaiyeci yöntemi hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıAyvalık’ı ailece çok seviyoruz. “İkinci adresimiz” desek abartmış olmayız. Huzur dolu havası, tarihi atmosferi, köklü geçmişi, kültürel ve doğal zenginliği, begonvilli-sardunyalı Rum evleri, camileri, kiliseleri, denize dik inen daracık taş sokakları, adaları, çarşısı, sahili, mavi bayraklı plajları, zeytinyağı kokusu ve daha nice güzelliğiyle mıknatıs misali bizi kendine çekiyor. Her konuk olduğumuzda kendimizi büyülü bir dünyada hissediyoruz. Ve daha İzmir’e dönmeden bir sonraki buluşmanın planlarını yapıyoruz.
#1“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalZinya çiçeğinin ülkemizde 16 çeşidi yetiştirilmektedir. Bulunduğu ortamlara muhteşem ölçüde güzellik kazandıran büyüleyici çiçekler arasında yer alır. Bu bakımdan Zinya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Zinya (kirli hanım) çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği ile alakalı olarak sorulan pek çok sorunun yanıtlarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
#Zinya ÇiçeğiYüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
#Yüksek TansiyonKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Konjonktivit NedirPandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#PandemiÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#Dr. Tuğçe Tülümen'Hint hurması' olarak da bilinen demirhindi, keçiboynuzuna benzeyen bir meyve. Ayrıca sağlık için oldukça faydalı olan demirhindi farklı şekillerde de tüketilebiliyor. Peki demirhindi nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilebilir? Nelere iyi gelir?
#DemirhindiKış aylarından cildimiz kadar gözlerimiz de fazlasıyla etkileniyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak kışın ve soğuğun göz sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini belirterek korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor.
#Kış Aylarında Göz Sağlığıİkilemli soruları bu hafta “Başkomiser Nevzat”, “Beyoğlu Rapsodisi”, “Sis ve Gece” gibi unutulmaz polisiyelerin yazarı Ahmet Ümit yanıtladı... Katil karakterinin maktulden daha zor olduğunu düşünüyor. Rus edebiyatını Fransız edebiyatından daha kıymetli buluyor. Bir erkeğin kendini tam olarak 50’lerinde bulduğunu düşünüyor. “Aşk Köpekliktir” diye kitabı var ama o kedileri tercih ediyor. “Göz kırpmaktansa göz kaçırmak” diyor...
#Hababam Sınıfı