Tüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalAlmanya’da Federal Merkez Bankası’nın yaptığı bir araştırmaya göre salgın nedeniyle nüfusun yüzde 40’ı ciddi gelir kaybına uğradı. En çok gelir kaybına uğrayan kesim yüzde 46 ile çalışanlar olarak açıklanırken işsizlik parası ve sosyal yardım alanlarla emekliler salgında maddi kaybı en az olan kesimler oldu.
#AVRUPADAN HABERLERMerkezi Nürberg’de bulunan Federal İş Ajansı’nın yaptığı açıklamaya göre Ağustos sonu itibariyle Almanya’da işsiz sayısı 2 milyon 950 bini buldu. Temmuz ayı ile kıyaslandığında son bir ayda 45 bin kişi daha işini kaybetti. Geçen yıla göre ise bu yıl işsiz sayısı 636 bin artış gösterdi.
#Detlef ScheeleAlman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV), turizm sektöründe faaliyet gösteren 650 farklı şirketle ilgili araştırma yaptı. Araştırmanın sonucuna göre seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin yüzde 60’ı iflas etmekle karşı karşıya.
#KORONAVİRÜSAlmanya’da koronavirüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi istihdam piyasasıyla kıyaslandığında çok daha fazla oldu. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemine göre bu yılın ikinci çeyreğinde gayri safi milli hasıla yüzde 11.7 oranında düştü.
#Federal İstatistik DairesiAlmanya’da Kovid-19 salgını nedeniyle işlerinin bozulan berber ve kuaför salonu sahipleri, müşteri kaybından yakınıyor. İşlerin bozulmasının başlıca nedenleri arasında ise düğün ve nişanların yapılmaması ile eğlence ve konserlerin düzenlenmemesi gösteriyorlar.
#Kovid-19 SalgınıMerkezi Nürnberg şehrinde bulunan Federal İş Ajansı tarafından çarşamba günü yapılan açıklamayla mayıs ayında 169 bin çalışanın daha işini kaybettiği duyuruldu. Böylece Almanya’da işsiz sayısı 2 milyon 813 bine yükseldi. İşsizlik oranı ise yüzde 0.3 artış göstererek yüzde 6.1 olarak belirlendi.
#AlmanyaKorona krizi nedeniyle 381 bin kişinin işsiz kaldığı 10 milyonu aşkın çalışanın da kısa süreli mesaiye geçtiği Almanya’da dar gelirlinin geliri iyice düştü. Alman Ekonomi Enstitüsü’ne Başkanı Marcel Fratzscher “Salgın her şeyden önce kriz öncesi kısıtlı geliri bulunan insanların hayatını en çok olumsuz etkiledi” dedi.
#BILD Am SonntagSalgın nedeniyle durdurulan ve iptal edilen seferler yüzünden zor günler geçirdiklerini belirten seyahat acentesi ve tur operatörü çalışanları, seslerini siyasetçilere duyurabilmek için Almanya’nın 30 şehrinde meydanlara çıkıp, gösteri yaptı. Hükümette çağrıda bulunan küçük acente sahipleri, “Büyük şirketlere desek veren hükümet bize de fon ayırmalı” çağrısı yaptı.
#AlmanyaFederal Meclis, dünkü oturumda bir dizi yeni düzenlemeleri onayladı. Kabul edilen geçici yasayla kısa süreli mesai uygulaması nedeniyle maaşları düşen anne ve babalara ödenecek ebeveyn parasının düşmesini önlüyor. Geçici yasa hesaplamada kısa süreli mesai sırasında ödenecek maaş miktarını dikkate almıyor. Yasa, geriye dönük olarak 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak.
#Ebeveyn ParasıAlmanya’da ekonomik göstergeler ülke tarihinde olmadığı kadar kötü. Ekonominin yüzde 6.3 oranında küçülmesi, kısa süreli mesai için 10 milyondan fazla çalışanla ilgili başvuru yapılması, 50 bin şirketin iflasının beklenmesi ve nisan ayında işsizliğin artması, Başbakan Angela Merkel’in de önlemlerde ekstra bir gevşemenin olmayacağını açıklaması işverenleri kızdırdı.
#Peter AltmaierAlmanya’da koronavirüs krizi başlamasından 26 Nisan tarihine kadar geçen sürede 751 bin işveren, 10 milyon 100 bin çalışan için kısa süreli mesai başvurusunda bulundu. Rakamın çokluğuna dikkat çeken Federal İş Ajansı Başkanı Detlef Scheele, “Başvurular nefesimizi kesen sayıya ulaştı” dedi.
#AlmanyaAlmanya’da hükümetin hem çalışanların hem de işverenlerin işlerini kaybetmemesi için yaptığı kısa süreli mesai uygulaması hayata geçti. Ancak kısa süreli mesaiye ayrılanların ellerine ne kadar para geçtiği konusunda kafalar karışık. Uygulamayla ne tür hakların elde edildiği de net bilinmiyor. Kısa süreli mesai ile ilgili en sık sorulan sorular ve bunların cevapları şunlar:
#AlmanyaTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonla Mehmetçik’in Ramazan Bayramını kutladı. Erdoğan, 'Tüm Mehmetçiklere selam sevgilerimi gönderiyorum. Ramazan Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. bizler gerek Mehmetçiklerimiz, gerek Komuta Kademesi hepsiyle teröristleri inşallah bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi yok edeceklerine inanıyoruz. Gerek sınırda gerek sınır ötesinde mücadelemiz aynı şekilde devam edecek.' dedi.
#Recep Tayyip Erdoğanİsrail’in aralıksız bombardımanı altındaki Gazze’de insani felaket sürerken, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin ateşkes çağrıları yaptığı bir ortamda AB liderleri bu iradeyi gösteremedi. Avrupalı liderler uzun süren müzakerelerin sonunda saldırılara “insani aralar” verilmesi çağrısında bulundu.
#AB2016 yılında gizemli bir örgüt, Bangladeş merkez bankasından 951 milyon dolar çaldı. Hollywood filmlerine taş çatlatan bir plan hazırlayan bilgisayar korsanları, küresel finans dünyasının zayıflıklarını nasıl ortaya çıkarttı? Siber saldırıları inceleyen araştırmacılar, hangi ülke ile karşı karşıya geldi? Bundan 7 yıl önce ne oldu? Unutulmaz hırsızlığın perde arkası…
#Bilgisayar KorsanlarıSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 2’nci Sağlık Bakanları Toplantısı’na katıldı. Bakan Koca, toplantıda konuşma yaparak 6 Şubat depremlerinde Türkiye’nin yardımına koşan Türk Devletlerine teşekkür etti.
#Bakan KocaDün 'Dünya Arkadaşlık Günü'ydü… Sıkı dostlar birbirlerine hediyelerini aldı ve bu özel günü beraber vakit geçirerek kutladı. Arkadaşlık ve dostluk çok önemli kavramlar olsa da araya biraz yaş farkı girince hemen toplumsal yargılar ortaya çıkabiliyor ve ‘O senin baban/annen/çocuğun yaşında', 'Yaşıtlarınla arkadaşlık yapsana’ gibi eleştiriler duyulabiliyor. Peki neden pek çok kişi kendinden yaşça büyük veya küçük kişilerle arkadaşlık yapıyor? Bu konuyu Bir Sorudan Fazlası serimize taşıdık ve kendinden yaşça büyük ya da küçüklerle arkadaşlık yapanlarla konuştuk. Bu durumun artı ve eksilerini ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#Bir Sorudan Fazlasıİspanya’daki ekonomik krizden bir zamanlar siesta ve öğlen tembelliğini sorumlu tutan Almanlar, şimdi aşırı sıcaklarla birlikte siestanın faydalı olup olmayacağını konuşuyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, İspanya’da siesta, Türkiye’de şekerleme olarak bilinen öğle saatlerindeki kısa süreli uyku halinin, doğru yapılırsa sağlık üzerinde olumlu etki yaratacağını söylüyor.
#Siesta