Belirgin kokusuyla kolay tanınabilen tarhana otu, alternatif tıbbın uzun yıllar kullandığı bitkidir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan tarhana otu, yağ olarak da kullanılabiliyor. Tarhana otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarhana OtuEşsiz mavi rengi ile büyüleyen küçük çiçeğin adı bir efsaneden gelmektedir. Öyle ki unutulmak istemeyen bu çiçek Allah’a “Unutma beni” diye yalvarmış. Bu yüzden Allah onun adını “Unutma beni koymuş.” Eski zamanlarda aşıkların birbirine verdiği bu çiçek günümüzde hala adından dolayı özel bir anlam taşımaktadır. Bu güzel çiçeği yetiştirmenin ve bakmanın püf noktalarını derledik.
#Unutma Beni ÇiçeğiYeryüzünde birbirlerinden farklı özelliklere sahip olan birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bu ağaçlardan bir tanesi de akasya ağacıdır. Ilıman ve sıcak iklim şartlarını seven bu ağacın, doğada kendiliğinden yetişen bilinen 600 farklı türü vardır. Peki, Akasya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Akasya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Akasya ÇiçeğiGenellikle kendiliğinden yetişen akasya ağaçlarının sarı, kırmızı ya da beyaz renkteki çiçekleri göze hitap eder. Hafif bir rüzgarla yayılan kokusu bulunduğu bölgelere hoşluk katar. Onlarca farklı çeşidi olan akasya ağaçları hakkında birçok araştırma yapıldığı görülüyor. Akasya ağaçlarının nerede ve nasıl yetiştiği, bakım yöntemleri, faydaları, çoğaltılması, veriminin artırılma yolları gibi bilgileri derledik.
COVID-19 enfeksiyonu başladıktan sonra bu yıl nisan mayıs aylarından itibaren 1-15 yaş çocuklarımızı virüsten korusak da neler olacağını birçok kere yazdım ve online anlattım… Eğer yaz aylarında önlem almaz isek eylül ekim kasımda neler oluşabileceği konusunda defalarca konuşma ve yazı ile katkıda bulunmaya gayret ettim. Özet olarak tekrarlayayım.
#KoronavirüsArama motoru devi Google, ilkbahar mevsimine özel doodle hazırladı. Özel günlerde kullanıcılarını şaşırtmaya devam eden Google, ilkbahar mevsiminin canlı renklerini anımsatan uçan balon tasarımını ana sayfasına taşıdı ve adeta görsel şölen yaşattı. Google'ın sayfasına taşıdığı ilkbahar mevsimi, kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasında yaşanır. İşte, ilkbahar mevsimi ile ilgili tüm bilgiler.
#Google DoodleKasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
#Binnur Yeşilyaprakİlkokul 1. sınıfın ilk günü. Nereye ve niye gittiğinize dair bir bilginiz yok. Elinizden tutan anne ya da babanız sizden daha heyecanlı ve sürekli saçınızı, yakanızı düzeltiyor. Okul dedikleri yere yaklaştıkça herkesin adımları hızlanıyor. Bir garip karmaşa girdabında savrularak bir sıraya oturuyorsunuz. Sonra yıllar geçiyor ve sürekli bir sıradan kalkıp başkasına oturuyorsunuz. Başka insanlar size notlar, karneler, belgeler veriyor ve geleceğinizi şekillendiriyorlar. Bu süreçte çalışkan olmak, başarılı olmanın ve takdir görmenin ilk koşulu gibi, tembel olmak ise aileye ve memlekete hayırsızlığın ilk adımı gibi gösteriliyor. Sıra geldi iş hayatına ama insan kendine sormaya başlıyor ‘Ben hangisiyim?’ diye. İşte size cevabı bulmanız için basit öneriler. Tembellik yapmayın sonuna kadar okuyun lütfen.
#Çalışkan Mısın?İnsülin direnci probleminiz varsa, bu sizin zamanla başka sağlık sorunları da yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Bu sorunların başında kilo almanın kolaylaşması ve obezite riskinin artması var. Özellikle bel ve karın bölgesine yerleşen kiloların neredeyse tamamı insülin direncinden kaynaklanıyor.
Zamansız yapılan yolculukları severim. Özellikle yazlık beldelere, kış başlangıcında gitmekten çok keyif alırım. Bu mevsimde bir sessizlik, yalnızlık, hüzün çöker oralara. Yemekler daha lezzetli olur, verilen selamlar daha gerçektir, fiyatlar can yakmayacak düzeye iner. Gün batımında ufuk daha çok renge boyanır, bulutlar şekilden şekile girer. Gül parmaklı güneş bile insafa gelip, yazın kavurduğu sokaklara, koylara, kumsallara ılık ışıklarını gönderir.
Güzellik ve makyaj... Kadınların vazgeçemediği, ‘Olmazsa olmaz’ dedikleri, uğruna para ve zaman harcadıkları iki kavram. Güzellikle ilgili doğrular, güzelleşmek uğruna yapılan yanlışlar… Doğru makyaj nasıl yapılır, makyajın kalıcı olması için neler yapmak gerek, makyajda yapılan hatalar, vs... Tüm bunları konuştuk sevgili Ayşenur Yazıcı ile.