Mevsimin değişmesiyle birlikte güneşin etkisinin azalması, havanın soğuması, rüzgar, kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirme ve uzun sıcak banyonun cildin kurumasına neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu olumsuz faktörlerin 7 cilt hastalığına neden olduğuna dikkati çekti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, o hastalıkları anlatıyor.
#Kış Aylarında Cilt HastalıklarıKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaYaz aylarında yüksek olan enerjimizin kışın düşmesinin uzmanlara göre önemli bir sebebi var; gün ışığının azalması. Uzmanlar güneşin zararlı etkileri olduğundan da bahsediyorlar ama o ortada görünmediğinde bağışıklığımız düşüyor, uyku düzenimiz değişiyor ve ruh halimiz bozuluyor. Kısacası güneş girmeyen eve gerçekten doktor giriyor.
#Hazan Aköz IşıkÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#SağlıkBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep ASevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluTüm cilt tiplerinde karşılaşılabilen cilt lekeleri, cildin hassas olduğu, güneşe ve kimyasal maddelere en çok maruz kaldığı bölgeler başta olmak üzere, ilerleyen yaşla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Cildimizi olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu lekeler kadın erkek herkesi belli bir yaşın üstünde rahatsız eder hale gelir.
#Dermatolog Dr Neslihan DolarGüneş lekeleri UV ışınları ile temas sonucu oluşur. Tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak zamanla kademeli olarak gelişebilirler. Bu noktalarda oluşan yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lentijinleri terimlerini de duyabilirsiniz.
#CiltKış geldi diye modumuz yaza göre biraz düşüyor olabilir ama uzmanlar soğuk havanın birçok faydasından bahsediyor. Eklem ağrıları hafifliyor, yağ yakımı hızlanıyor, cildimiz daha sıkı ve parlak görünüyor, selülit oluşumu engelleniyor, polen gibi alerjenler de ciddi ölçüde azalıyor…
#Soğuk HavaKekik balı göğüs yumuşatması ve nefes açıcı olması ile ön plana çıkan bir bal çeşididir. Zatürre, astım, mide hastalıkları ve egzama için de oldukça etkili bir baldır. Grip, sinüzit ve nezle gibi hastalıklarda da kekik balı tüketmekte fayda vardır. Kekik balının faydaları ve nerede yetiştiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Kekik BalıTürk mutfağında çokça tüketilen bazı besinlerin özellikle sağlığa faydaları ile de ön plana çıktıkları görülmektedir. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen turp ve turpun yararları da merak konusu olmakta ve araştırılmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız siyah turpun faydaları, siyah turpun neye iyi geldiği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Ordu’da yaşayan Muhammet Dikici’nin göbeğinde çıkan sivilceyi sıkması sonucu omurilik felci geçirdiği haberleri hepimizi çok korkuttu. Korktuk çünkü birçoğumuz sivilcelerimizle oynamayı, onları sıkmayı alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Peki nasıl oluyor da sivilce sıkmak felç gibi çok ciddi bir komplikasyona sebep olabiliyor? Konunun uzmanı anlatıyor...
#DermatolojiDünyanın en etkili bitkilerinden birisi olan kazayağı otu, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Son dönemlerde oldukça popüler olan kazayağı otu farklı kullanım seçenekleri sunmaktadır. Kazayağı otu nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır, yetiştirmek mümkün mü, faydaları nelerdir, nerede satılır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Kazayağı OtuEvlerde kolaylıkla yetişebilen bitkilerden birisi aloe vera olarak bilinmektedir. Bu eşsiz bitkinin birçok yararı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden birçok kişi evinde kolaylıkla aloe vera yetiştirerek keyifle kullanmaktadırlar. Aloe vera nasıl kesilir? Aloe vera yaprağı zarar vermeden nasıl kopartılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aloe VeraSağlıklı ve dengeli beslenmek için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ilik suyu içilmesi önerilir. İlik suyu nasıl yapılır ve içilir? İlik suyu neye iyi gelir ve faydaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İlik SuyuGüneşin yüzünü iyice gösterdiği bu sıcak yaz günlerinde pek çok kişinin ortak problemi; lekeler. Ciltte oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi vardır. Bunlar bazen önemli bir hastalığa işaret ederken bazen de basit bir güneş lekesi olabilmektedir.
#Cilt LekesiOkaliptus ağacı ülkemizde yetişen ağaç türlerinden biri tanesidir. Okaliptus ağacı görsel olarak çok tercih edildiğinden dolayı sürekli olarak bu ağaç araştırılmaktadır. Okaliptus ağacı ile ilgili yoğun bir şekilde araştırma yapılmakta ve bu ağacın nasıl yetiştiğine dair araştırma yapılmaktadır. Peki Okaliptus ağacı nedir? Okaliptus ağacı nasıl yetişir? Okaliptus ağacının özellikleri nelerdir? Okaliptus ağacının Latince ismi nedir? Okaliptus ağacının faydaları nelerdir? İşte Okaliptus ağacı ile ilgili bilinmesi gereken her şey.
Yeryüzünde birbirinden farklı ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçların da faydaları saymakla bitmez. Özellikle meyve ağaçlarının da doğru bir bakım yapılması gerekir. Özellikle demirhindi ağacı da merak ediliyor. Demirhindi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Doğanın temelini oluşturan ağaçlar arasında birbirinden farklı çeşitler bulunuyor. Her biri farklı özellikte olan bu ağaçların kimi ise meyve ağacı olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de bulunan katran ağacı da çok merak ediliyor. Katran ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bulut ağacı, duman ağacı adıyla da bilinen, bordo ve pembe yapraklarıyla oldukça hoş görünümlü bir süs ağacıdır. Güzel renkleri sebebiyle peyzaj ve bahçe tasarımında sıklıkla kullanılır. Peki bulut ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Duman ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Sizler için bulut ağacıyla ilgili merak edilenleri derledik.
Kuşburnu ağacı, gülgiller familyasından gelen Kuzeybatı Afrika, Avrupa ve Batı Asya civarlarında yetiştirilir. Çok yıllık bir bitki olan kuşburnu ağacı, sonbaharda olgunlaşır. Kuşburnu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Melisa ağacı, aynı zamanda kolonya çiçeği olarak da bilinmektedir. Melisa ağacı bir süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Melisa ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Melisa ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Gibi soruların cevaplarını öğrenerek siz de melisa ağacı ile ilgili daha detaylı bir şekilde bilgileri derledik.