Rengi kadar sağlığa faydaları ile de sofralarımızı süsleyen bu sebze, özellikle turu olarak ya da salatalarda tüketiliyor. Yüzde 87’si su, yüzde 8’i karbonhidrat, yüzde 2-3’ü liften oluşan sağlık deposu pancarın faydalarını Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük anlatıyor.
#Kırmızı PancarRengiyle ve lezzetiyle sofralarımıza renk katan kırmızı pancar, antioksidan ve mineral açısından zengin bir besin olmasıyla da özellikle kışık turşu olarak tercih ediliyor. Peki kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır? İşte, ev yapımı pancar turşusu tarifi...
#Kırmızı Pancar TurşusuSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTurşulama işlemi ile pancarın tazeliği korunduğu ve içindeki vitaminler de saklandığı için tüketilmesi önerilir. Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kilo vermeye de yardımcı olduğu için diyetlerde önerilen bir besindir. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kemiklerin de korunmasını sağlar. Kırmızı pancar turşusunun faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
Ceviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkPancar suyu evde yapılması kolay olan bir tarif olarak bilinmektedir. Pancar suyu yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak nasıl yapılacağını öğrenmesi gerekmektedir. Pancar suyu nasıl yapılır ve hazırlanır? Haşlanmış kırmızı pancar suyu tarifi ve yapımı nasıl olmalıdır? Pancar suyu yapımı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#Pancar Suyu Nasıl YapılırKırmızı pancar, mineraller ve antioksidan açısından oldukça zengin bir besin. Çiğ veya turşu olarak tüketilebilen bu besin, kolesterolü düşürüyor, karaciğer hücrelerini yeniliyor. Kırmızı pancarın diğer faydaları da merak ediliyor. Peki kırmızı pancarın faydaları nelerdir? İşte kırmızı pancarın sağlığa yararları
#Kırmızı PancarKırmızı pancar rengiyle göze lezzetiyle damağımıza hitap eden bir besin. Ayrıca içerdiği antioksidan ve mineraller bakımından da oldukça sağlıklı. Peki kırmızı pancar nerelerde kullanılır, nasıl tüketilmeli? İşte kırmızı pancar hakkında tüm merak edilenler…
#Kırmızı PancarFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitKış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
#GripSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuRengiyle ve lezzetiyle sofralarımıza renk katan kırmızı pancar, antioksidan ve mineral açısından zengin bir besin. Bu sağlıklı yiyecek çiğ veya turşu olarak tüketilebileceği gibi yemeklere de eklenebilir. Peki kırmızı pancarın faydaları neler? Kimler tüketirken dikkat etmeli? Pancar suyu nelere iyi geliyor?
#PancarKoronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#COVID-19Koronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel ÜnalRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, ramazan’da çilek, yaban mersini, kırmızı biber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabileceğimizi söyledi. Peki başka hangi besinleri tüketmeliyiz?
#KoronavirüsRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park BahçelievlerRusya ve Ukrayna sofralarının vazgeçilmezi borş çorbasının ünü sınırları aştı. Poltava semtinde eski bir Ukrayna köyünde söylediği şarkılarla borş çorbası yapan Opera Sanatçısı Alona Grebenyuk, İhlas Haber Ajansı muhabirine çorbanın yapılışındaki incelikleri anlattı.
#Borş ÇorbasıHavalar ısınmaya başladı derken baharda hastalıklar kapınızı çalabilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli beslenmek ve antioksidan besin öğelerini her gün düzenli almak gerekir. Her renk, her çeşit besini tüketmenin önemini vurgulayan Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel bahara sağlıklı girmeyi sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek 10 besin hakkında bilgi verdi.
#Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler