Dünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkBir yanda dünyanın en zengin insanlarından birine ait 500 milyon dolarlık bir süper yat, diğer yanda o yat geçebilsin diye sökülmek istenen asırlık bir köprü ve o köprüye gözleri gibi bakan Rotterdam sakinleri... Şubat ayında yaşanan köprü krizi ilk bakışta basit bir yerel yönetim meselesi gibi görünse de aslında derinlerde çok daha ilginç bir felsefi ayrımın sembolüydü. Nasıl mı? Anlatalım...
#RotterdamTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkOrdu’da yaşayan Muhammet Dikici’nin göbeğinde çıkan sivilceyi sıkması sonucu omurilik felci geçirdiği haberleri hepimizi çok korkuttu. Korktuk çünkü birçoğumuz sivilcelerimizle oynamayı, onları sıkmayı alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Peki nasıl oluyor da sivilce sıkmak felç gibi çok ciddi bir komplikasyona sebep olabiliyor? Konunun uzmanı anlatıyor...
#Dermatolojiİstinaf Mahkemesi, eski kocasının satırlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan cinayetine ilişkin verdiği kararın gerekçesini açıkladı. Gerekçeli karaRda, HTS kayıtları ve mesajların incelemesinde, Ayşe Tuba Arslan’ın bir erkekle gece geç saatlerde yoğun iletişim kurduğu, söz konusu erkeğin maktuleye “canım” diye hitap ettiği, bu durumunda sanığın savunmalarını doğruladığı belirtildi.
#AnkaraBebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor. Özellikle kanama ve enfeksiyon riskine açık lekelere dikkat edilmesi gerekirken, yanlış müdahaleler olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir? Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Karakoca, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekSuudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda gece başlayan ikinci arama çalışmaları da sabah saat 05:00 itibariyle sona erdi. Delil torbalarının konsolosluktan çıkarılışı sırasında, polis memurlarının üzerindeki kırmızı lekeler dikkat çekti.
#Suudi ArabistanKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkVücudumuzda D vitamini oluşumunu sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, uyku kalitesini artırıyor, ruhumuza enerji veriyor… Güneş hem fiziksel hem ruhsal sağlığımıza pek çok fayda sağlasa da, yaz aylarında uzun süre, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmak çok riskli. Öyle ki güneş ışınlarında bulunan zararlı UVA ve UVB ışınları cildimizde pek çok olumsuz değişikliğe sebep olabiliyor.
#GüneşUluslararası çapta bir gökbilimci ekibi, Dünya’dan yaklaşık 815 ışık yılı uzaklıkta yer alan gizemli bir gezegenin atmosferinde ilk kez titanyum-oksit tespit etti. Yüzey sıcaklığının da ortalama 2 bin derece olduğu tahmin ediliyor. İşte detaylar...
#Avrupa Güney GözlemeviBeş yıllık yolculuğun ardından geçen yıl Jüpiter'in yörüngesine giren NASA'nın uzay aracı Juno, bugüne kadar gönderdiği en net fotoğrafları dünyaya ulaştırıyor. Bu fotoğrafta Jüpiter'in güney kutbu ve gezegenin bitmek bilmeyen türbülanslarla dolu atmosferi görüntülenmiş.
#JüpiterAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Hubble Uzay Teleskopu’nu kullanan bilim insanları, Jüpiter araştırmaları sırasında, ‘Büyük Kırmızı Leke’ başta olmak üzere renkli ve şiddetli fırtınalarıyla bilinen gaz devinin kutuplarındaki ışık oluşumlarına şahitlik etti. Bu gözlem programı, Jüpiter’e varmak üzere olan Juno uzay aracı ölçümlerine katkı sağlamak için gerçekleştiriliyor. Jüpiter’deki kuzey ışıkları, gezegenin manyetik alanı ve Güneş’ten gelen radyasyon fırtınalarının etkileşimi sonucu yüksek enerji parçacıkları ve gaz atomlarının çarpışmasıyla meydana geliyor.
#Abd