Dengeli beslenmede proteinler önemli yer tutuyor. Protein ihtiyacının karşılanmasında et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt gibi besinlerin büyük bir rol oynadığını söyleyen Diyetisyen Nida Doğan, “Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli” diyor.
#Kırmızı Et FaydalarıOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuKoruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kırmızı biberin birçok faydasını olduğunu söyleyerek, metabolizmayı hızlandırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruduğunu, kanser hücreleriyle savaştığını ve stresi önlediğini dile getirdi.
#Kırmızı Biberin FaydalarıKalp ve damar hastalıkları, dünyadaki ölümlerin en önde gelen nedenidir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık sebepleri kalp krizi ve inmedir. Yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yaparak, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkları kontrol altına alarak kalp ve damar hastalıklarından korunabiliriz. Peki bu değişiklikler neler olabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat kalp ve damar sağlığını korumanın yollarını anlattı.
#Kalp Ve DamarSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates SalatasıBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganSiyah sarımsak mutfaklarımızda çok fazla kullanılan bir ürün olmasa da saça ve vücuda faydalarıyla bilinir. Ancak evinizde siyah sarımsağı kahvaltıdan yemeğe, salatadan atıştırmalıklara pek çok şeyde kullanabilirsiniz. Peki, siyah sarımsak nasıl, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, siyah sarımsaklı tarifler...
#Siyah SarımsakUnutkanlık, her yaşta görülebilen oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir. İşte, sizler için merak edilenleri derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerBakliyatlar insan sağlığı üzerinde faydaları oldukça fazla olan besin grupları olarak ifade edilmektedir. Sahip oldukları vitamin ve mineral bakımından diyet listelerinde bakliyatlara da sıklıkla yer verilmektedir. Mercimek de sofraların ve diyet listelerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olmaktadır. Peki, mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası. Köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı? İşte, mercimek hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Sağlıklı YaşamBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıBalık çeşitleri protein, karbonhidrat ve yağ asidi bakımından en zengin gıda ürünlerimiz arasındadır. Elbette ki her balık türü bazı özelliklerinden dolayı besin ögesi olarak kullanılamamaktadır. Bu yüzden bazı balık türlerini de akvaryumlarda görmekteyiz. Örneğin Japon balığı denilen balık türü akvaryumda beslenebilmektedir. İstavrit, hamsi, dil balığı, uskumru gibi balık çeşitleri ise besin bakımından zengin olduğu için yenebilmektedir. Bu amaçla yazıda sizlerin bilgi sahibi olması için detaylı olarak tral balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir, nasıl avlanır, faydaları nelerdir, besin değerleri nedir, özellikleri nelerdir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Erik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir. Ekşi olması nedeniyle damaklarda hoş bir lezzet oluşturan erik, faydaları ile de çok konuşuluyor. Peki, yeşil eriğin faydaları nelerdir? İşte, uzman diyetisyenlerin konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve ve eriğin faydaları hakkında detaylar
#Erikİskorpit balığı; Yunanca dilinde ''skorpidi'' sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu balık çeşidi genellikle zehirli olması ile dikkatleri çekmektedir. Dikenlerinde yer alan zehir, insan vücuduna değdiği zaman olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu yüzden; avlama şartlarına, temizlenmesine, pişirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki iskorpit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çarpan balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.