Kolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTÜRKİYE’de et krizi derinleşerek büyümeye devam ediyor. Önceki gün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar kırmızı et üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu ve bu yılın üçüncü çeyreğinde kırmızı et üretiminin yüzde 23.6, 9 aylık dönemde ise yüzde 11.2 azaldığını söyledi.
#Et FiyatlarıBAKÜ-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi büyük ölçüde tamamlandı; açılışı da 30-31 Ekim’de yapıldı. Hayırlı olsun... Meslektaşımız Vahap Munyar ayrıntılı bilgi verdi önceki günkü yazısında. “Hattın fitilini Yıldırım ateşledi” dedi. Bir okurumuz, bunu projelendirenlere ve emek sarf edenlere ‘teşekkür’ yok mu diye sordu.
#YazarlarYer, İstanbul Bayrampaşa’daki Mega Center. Yurtdışından Türkiye’ye kaçak sokulan etlerin otel ve restoranlara buradan pazarlandığı iddiası üzerine bir et toptancısıyla temasa geçiyoruz. Toptancı otel işletmesi için ihtiyaç duyduğumuz etleri Brezilya’dan gelen kaçak etlerle karşılayibeleceğini, alım miktarına göre kg fiyatında 20 TL’ye kadar indirim de yapabileceğini söylüyor.
#İstanbulAlman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) kansere neden olan 7 önemli etkeni açıkladı. Heidelberg’teki merkezdeki uzmanlar, kansere yakalanma riskinin fazla veya az olmasının kişisel yaşam biçimine çok bağlı olduğunu savunuyorlar. Uzmanlara göre, her iki kanser türünden biri yaşam biçimine göre engellenebiliyor.
#KanserRamazan ayının yaşandığı bugünlerde piyasalarda hareketlendi. Ramazan ayı öncesi başlayan hareketlilikle özellikle gıda ürünlerin satış grafiğinin yükseldiğini söyleyen sektör temsilcileri, “Raflarda neredeyse yıl boyunca yer almayan güllaç, hurma gibi ürünler satışa çıkıyor. Kahvaltılık ürünlerinin satışlarında büyük artış var. Gıda perakendecilerinin satışları ortalama yüzde 25 yükseldi” dedi.
#RamazanSon dönemlerde birçok yabancı yatırımcının Balıkesir çevresinde fırsat kolladığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, “İlin cazibesinin ve ekonomik göstergelerinin yükseliş trendi birçok büyük markanın takibi altında. Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte” dediç
Son dönemde tekrar yükselişe geçen et fiyatlarını düşürebilmek için Et ve Süt Kurumu (ESK), besicilere çağrı yaparak karkas etin kilosuna 15.6 lira vereceğini açıkladı. ESK besiciye erken kesim primi ve nakliye farkı verecek, ayrıca satın alma bedellerinin yüzde 50'sini de nakit olarak ödeyecek. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına müdahale etmesinin piyasaları kısa süreliğine sakinleştireceğini, uzun süreli sonuç almak için Türkiye’ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğini söyledi.
#ESKArtan et fiyatları ve yükselen maliyetler şarküteri pazarında pekçok firmayı, ‘karışık’ ürünlere iterken, Polonez bunun için kardeş bir marka yarattı. Trakya Et ve Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkaş, sloganı “Yüzde 100 dana” olan Polonez markasıyla karışık pazarına girmek istemedikleri için İrem markasını yarattık-larını vurguladı.