Trabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene genellikle palamut avı ile sezona merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
#HamsiTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi. 'Marmara Denizi eski haline ulaştı' diyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Akdeniz'de tükenmekte olan pina gibi canlılar, kırlangıç balığı ve deniz çayırlarının hızla geliştiğini, eski canlılığına kavuştuğunu tespit etmek bizleri mutlu ediyor. Bu alanda müsilajın etkisi de kalmadı diyebiliriz." dedi.
#Marmara DeniziüTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi.
#Marmara DeniziTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi. 'Marmara Denizi eski haline ulaştı' diyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Akdeniz'de tükenmekte olan pina gibi canlılar, kırlangıç balığı ve deniz çayırlarının hızla geliştiğini, eski canlılığına kavuştuğunu tespit etmek bizleri mutlu ediyor. Bu alanda müsilajın etkisi de kalmadı diyebiliriz." dedi.
#Marmara DeniziTrigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Şef Somer Sivrioğlu, Türkiye’deki ilk mekânını açtı. Avustralya’da yaşamasına rağmen yıllardır Anadolu’yu karış karış dolaşan şefimiz, menüsünü mevsimlik yerli malzemeler etrafında şekillendirmiş. Listede kırlangıçbalıklı analıkızlı, sucuk kıtırlı humus ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizden batırık da var. Kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı kadın kooperatiflerinden...
#Somer SivrioğluKırlangıç balığı MasterChef yarışması ile birlikte en çok araştırılan balıklar arasında yer alıyor. Kültürümüzde pek bulunmayan kırlangıç balığı yenir mi, nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte oldukça lezzetli fakat bir o kadar da pahalı kırlangıç balığı hakkında merak edilenler, çorbası ve buğulama tarifi...
#Kırlangıç BalığıTek başına bir ana öğün olma özelliği taşıyan balık çorbası, turşu ve mezelerle tamamlanarak lezzet şölenine dönüşebilir. Balık sezonunun başladığı bu günlerde hem faydalı hem doyurucu bir tarif olan balık çorbası hangi balıktan, nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte tüyoları…
#Balık Çorbasıİspanya’nın gittiğim her bölgesi beni ayrı etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde bu kez yolum Endülüs bölgesinin başkenti ve en büyük şehri olan Sevilla’ya düştü. Mayıs ayında gittiğim Granada’ya bayılmıştım. Sevilla’da ise resmen büyülendim. Şehrin Arap esintili mimarisi, tarihi, sıcak insanları ve mutfağı beni kendine hayran bıraktı. İşte size Sevilla lezzet rehberi…
#SevillaMersin’in Erdemli İlçesi’nde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görev yapan Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan revize Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun 'Akkuyu buraya yapılmamalı' diye bağırdığını, denizdeki ekolojik sistemin tamamen bozulacağını, fok balıklarının kaçacağını, mevcut balıkların neslinin tükeneceğini savundu.
#MersinSinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz'de bir zamanlar avlanan ve ekonomik değeri olan balık türlerinden kılıç balığı, uskumru, kolyoz gibi balık türlerinin artık neredeyse hiç yakalanmadıklarını söyledi.
Zonguldak'ta, mezgit avına çıkan balıkçının ağına, 80 santimetre uzunluğunda 5 kiloluk kırlangıç balığı takıldı. Seyyar balıkçının tezgahını süsleyen leğendeki balık ilgi çekti. Dün mezgit avına çıkan balıkçının ağına Karadeniz'de ender rastlanan kırlangıç balığı takıldı. Seyyar balıkçı 46 yaşındaki Dursun Kayık, arkadaşının ağına takılan balığı tezgahında satışa çıkardı. Canlı olan ve su dolu leğende yaşayan kırlangıç balığı, görenlerini ilgisini çekti. 35 yıllık balıkçı Dursun Kayık, kırlangıç balığına Karadeniz'de ender rastlandığını söyledi. Balığı şu ana kadar satamadığını belirten Dursun Kayık, "Alıcısı pek olmuyor. Ama izleyicisi çok. Tezgahın önünden geçerken görenler durup bir süre bakıyor. Aslında çorbası, şişi ve buğulaması lezzetlidir. Ancak burada pek tercih edilmiyor. İstanbul'da lüks otel ve restaurantlarda servis ediliyor. Biz de oralara kilosunu 60 liradan satmayı düşünüyoruz" dedi.Durmuş SEVİNDİK-ZONGULDAK-DHA
#HtvhaberSaint Joseph Lisesi 140 yıllık hayvan, bitki ve fosil koleksiyonuyla Doğa Bilimleri Merkezi kurdu. Okulun 140’ıncı yılı kutlamaları için hazırlanan merkezdeki koleksiyon, hayatını eğitime adamış kişiler olan frere’lerin çabalarıyla tüm Türkiye topraklarından örnekler toplanarak bir araya getirilmiş. Bu zengin fauna koleksiyonu, Osmanlı sultanlarının özel fermanlarıyla verdikleri ‘Anadolu’da yaşayan her hayvan türünden ikişer tane avlama’ izniyle oluşabilmiş.